frankpoon 發表於 2021-10-18 18:23

想問下各位65玩家/用DLP的師兄, 你地用咩幕? (其實目前係用最普通最cheap的白幕, 已經有唔錯的效果, 如果想再好小小呢)

大mo 發表於 2021-10-18 18:37

frankpoon 發表於 2021-10-18 18:23
想問下各位65玩家/用DLP的師兄, 你地用咩幕? (其實目前係用最普通最cheap的白幕, 已經有唔錯的效果, 如果想 ...

我見依度好多師兄都推薦用灰幕,話對比度同黑位會好D,搞到我心思思都將依家嘅白幕轉用灰幕,但係換幕又好大工程{:1_332:}

ihmcjacky 發表於 2021-10-18 19:57

frankpoon 發表於 2021-10-18 12:32
靚機, 今日買返2017年的產品, 曾經有D懷疑自己呢個決定, 當開機再經過一返調教後, 驚嘆DLP畫質的進步,再 ...

Thanks ching 分享,我都諗緊究竟有新買新好定選擇舊款好,UHD65 行0.66 DLP 芯片,但2017年出,呢兩年0.66 DLP 又好似無咩新product 見街咁。。。

本來呢個價位我同時有諗埋epson部8400但周圍都無貨。。。

commail 發表於 2021-10-18 20:23

OS BU 201http://www.avbuzz.com/audio-video/201802/os-bu-201/

frankpoon 發表於 2021-10-18 21:39

ihmcjacky 發表於 2021-10-18 19:57
Thanks ching 分享,我都諗緊究竟有新買新好定選擇舊款好,UHD65 行0.66 DLP 芯片,但2017年出,呢兩年0. ...

因為0.66芯片商家用來放在貴價鐳射投影, 所以買到水尾65係好好彩

frankpoon 發表於 2021-10-18 23:33

經DON師兄教路, 終於可以影到靚靚的投影畫面.
呢D全部只係1080P的MKV file, 經ZIDOO Z10pro 倍上4k播放.

frankpoon 發表於 2021-10-20 18:05

大mo 發表於 2021-10-18 18:37
我見依度好多師兄都推薦用灰幕,話對比度同黑位會好D,搞到我心思思都將依家嘅白幕轉用灰幕,但係換幕又 ...

関於用灰幕/白幕有兩種說法, 我自己消化兩種說法之後, 有以下的睇法:
1.如果是屋企無法做到全黑, 在白天看投影, 灰幕的黑位及對比會好D.
2.又或者屋企的遮光做得非常好, 可以做到戲院的黑暗效果, 在夜晚睇投影的情況下,白幕的顏色會最準.

don 發表於 2021-10-21 19:20

試了2塊sample,都係继續用白幕

huohou 發表於 2021-10-22 03:27

frankpoon 發表於 2021-10-20 18:05
関於用灰幕/白幕有兩種說法, 我自己消化兩種說法之後, 有以下的睇法:
1.如果是屋企無法做到全黑, 在白天 ...

完全正確

koo9726 發表於 2021-10-22 09:09

買W5700之前都想買UHD65,可惜我彩虹眼,所以放棄了購買!
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: Optoma UHD65 之4K DLP水尾投影機新開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。