samngan@G 發表於 2021-9-8 18:06

csbzkI 發表於 2021-9-8 13:07
看最后调整结果
横坐标频率,纵坐标时间,颜色是能量

實際spectrogram的火焰圖,係頻譜圖的一種表示方式,作用係表示頻響同時間聲能消化關係,頻響平直就自然紅色,但紅色唔代表勁的,不要理解錯,因為200hz到20hz進入空間波動聲學區域,RT60的混響時間對小空間變得全無意義,所以先轉睇spectrogram和waterfall去判斷空間聲能消化情況,同勁唔勁關係不大的

MDLP 發表於 2021-9-8 18:25

samngan@G 發表於 2021-9-8 18:00
樓主,大師第一次的圖,落左高切,出圖時沒有normalise frequeny,所以尾段先唔紅,平心而論,客廳不規則 ...

呢個可能係阿q姐所講嘅所謂低頻移動
主喇叭同環繞喇叭
有中低頻段走向
聽感上造成錯覺以為超低頻都在移動
其實冇乜大驚小怪
就算兩隻喇叭擺喺你面前
都一樣都可會出現結象有唔同嘅深度闊度

csbzkI 發表於 2021-9-8 18:30

samngan@G 發表於 2021-9-8 18:06
實際spectrogram的火焰圖,係頻譜圖的一種表示方式,作用係表示頻響同時間聲能消化關係,頻響平直就自然 ...

我没说他消散不好,我只说他能量不好
消散可以通过火焰图来看
和瀑布图其实系一致的
在火焰图中深色代表能量特性
劲唔劲只是比较浅显的说法
说深了怕他不懂
而MDLP家的火焰图,两幅图都系切头切尾做得不够全面

csbzkI 發表於 2021-9-8 18:41

samngan@G 發表於 2021-9-8 18:00
樓主,大師第一次的圖,落左高切,出圖時沒有normalise frequeny,所以尾段先唔紅,平心而論,客廳不規則 ...

打心口,难道一定要乌托邦加个炮先来打心口?
大陆玩的体感炮不知道你有没有了解过,百灵达专业炮,3000人仔就够打心口
不是说主箱差就一定调不好上盘
也不是说主箱好一定能调好上盘
真系要求打心口这段特性
选个对应特性的炮和调试好
比所谓选主箱靠谱的多
毕竟有打击力的炮和在上盘调好,就足矣保证能量输出

MDLP 發表於 2021-9-8 18:42

消散可以通过火焰图来看
和瀑布图其实系一致的

恐怕唔識嗰個先至係你
我紅色嗰個位喺108dB
你紅色嗰個位有又幾多個dB
你個紅色位dB值
去到我邊個色相差幾多dB呀?
你再睇埋smallwing個紅又去幾多dB?

MDLP 發表於 2021-9-8 18:46

我睇唔到你到底90幾dB?

MDLP 發表於 2021-9-8 18:50

108dB

csbzkI 發表於 2021-9-8 18:51

MDLP 發表於 2021-9-8 18:42
恐怕唔識嗰個先至係你
我紅色嗰個位喺108dB
你紅色嗰個位有又幾多個dB

好心你去学习下rew啦
不然显得自己白痴一样
这个数值是测试中最大系统声压
对应频段声压达到了最大声压就会显示红色
当你测试时将功放或者电脑声音放大
系统最大声压就会改变,随之数字就变
所以每个人测试这个值未必一样
反而火焰图反应的能量特性才重要
所以
你不要再晒你的无知了

samngan@G 發表於 2021-9-8 18:52

消散可以通过火焰图来看
和瀑布图其实系一致的

睇大師的火焰圖,估計在35hz到70hz落左唔小eq filter砌條靚線出來的,已經好比心機了,再講落去要開多次夜車,唔好搞世伯啦{:1_343:}

samngan@G 發表於 2021-9-8 18:55

csbzkI 發表於 2021-9-8 18:41
打心口,难道一定要乌托邦加个炮先来打心口?
大陆玩的体感炮不知道你有没有了解过,百灵达专业炮,3000 ...

明白樓主意思,打心口勁當然同炮特性有關,但玩pa十其實都唔簡單,要落好多功夫加有位置放先得,所以一般用家唔太hardcore,選喇叭先都係好提議來的
頁: 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 [66] 67 68
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。