terry0087 發表於 2021-7-20 18:04

哈哈人 發表於 2021-7-18 13:17
我覺得睇電影一定係OLED靚,但打機時間多就買返LED…..

多謝師兄意見

terry0087 發表於 2021-7-20 18:04

tony019002 發表於 2021-7-19 09:35
LG有埋game optimizer, 又free sync又性
打機實好
如果係驚燒印

人就係貪心{:1_332:}

terry0087 發表於 2021-7-20 18:06

issachar 發表於 2021-7-19 10:29
我對上一部 SONY A8F 用左兩年幾冇事... 我用黎做 mon 打 PC game 多...

睇完咁講又好似有返d信心考慮{:1_329:}

terry0087 發表於 2021-7-20 18:10

koo9726 發表於 2021-7-19 14:44
Cal完後完全係兩回事😂

Cal 完sony 靚d ? 我暫時睇A80J 真係有d位差少少

koo9726 發表於 2021-7-20 18:13

terry0087 發表於 2021-7-20 18:10
Cal 完sony 靚d ? 我暫時睇A80J 真係有d位差少少

LG😊🙏😊

gamma 發表於 2021-7-22 13:22

terry0087 發表於 2021-7-20 18:01
我係打xsx & ps5
睇戲都佔一半😩

其實reviews 話某些地方優勝,都好視乎你睇唔睇到,又或者較弱的地方你接唔接受到

C0332702 發表於 2021-7-30 01:20

講畫面係sony靚啲, 打機流暢度就lg高啲, 因為如果要做到一個好嘅流暢度畫面就會爛d, lg知道就算佢放棄咗個流暢度畫面都唔夠sony揪, 所以直接做好啲個流暢度, 同埋唔係咁多人識得睇畫面, 同埋rtings 就唔好盡信, 上網睇啲台灣仔話佢有時資料出錯, email畀佢之後係有覆咗承認錯誤, 但都係冇改到網上面啲資料, 同埋佢啲評分你要撳入去仔細啲睇, 好似當pc mon用lg係高分好多, 因為佢可以揀嘅解像度比較多所以分數就會較高, 其實sony係畀好多冇用功能嘅評分拉低咗

根本英俊 發表於 2021-7-30 11:06

我以前睇RTING評分同貪平買左部LG C8, 一直後悔都宜家...

當你用過MADVR, 就知LG輸響邊. (C9以上我冇實機比較過, 唔敢講)
行Dolby Vision, HDR都需要影像處理, 日系機唔係淨係Upscaling強既.

C0332702 發表於 2021-7-30 14:41

krisho6666 發表於 2021-7-30 11:06
我以前睇RTING評分同貪平買左部LG C8, 一直後悔都宜家...

當你用過MADVR, 就知LG輸響邊. (C9以上我冇實機 ...

我有老友喺d大舖做sales,佢哋自己都係用Sony,賣Lg係因為佣金同毛利高,同埋韓國機標個價錢勁貴,然後又標一個勁平嘅優惠價,再送勁多嘢, 啲客咪覺得好抵囉 ,再加上佢哋話大圍踩咗Sony機十幾年,大部份啲客對Sony已經冇哂好感,所以都係賣泡菜機, 我自己喺佢 鋪頭玩好明顯係sony靚d,尤其是LED TV,Lg正垃圾,OLED佢都仲睇得吓,LED 佢真係完全唔掂, 只可以怪sony唔識得做生意,做到部機幾靚都冇用, 因為一般人已經畀d sales長期洗腦, 再加上唔係咁多人識睇畫面,自己喺屋企睇一部冇比較, 我老友話最緊要個客覺得部機價錢有優惠 ,多嘢送, 同埋大圍都多人介紹嘅就好易賣, 唔通嘥成個鐘介紹部sony咩, 佢話同啲客講sony好啲客都唔信㗎而家, 我真係無言...

根本英俊 發表於 2021-7-30 19:26

C0332702 發表於 2021-7-30 14:41
我有老友喺d大舖做sales,佢哋自己都係用Sony,賣Lg係因為佣金同毛利高,同埋韓國機標個價錢勁貴,然後又 ...

LED佢冇優勢, 當然輸啦. OLED panel佢量產到, 價錢仲有優勢既.
國外啲評價都講, 如果LG同SONY同價, 邊有人買LG吖. 淨係Made in China同Japan個心理關口都輸左.
不過LG都醒, 轉戰遊戲市場, 總有Gamer要佢既spec既.

今年C1靚左好多架啦, 慢慢等LG軟件技術提升啦, 總有一日追到日系既.
不過要自然我都會揀Panasonic HZ2000.打機就用返LED咁.

日系同韓系公司手法唔同, 韓系花錢去做promote, 日系就攞去開發.
香港市場輸左, 咪由佢啦. 日系對海外一直都好消極, 做好日本自己市場就算.日本島國就係咁封閉.
美國市場大, 今年都睇到SONY佢努力下既...
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7
查看完整版本: Sony A80J vs LG C1 大大會點揀

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。