chan@76 發表於 2021-5-13 17:23

小瑟 發表於 2021-5-13 17:19
哈哈, 咁玩仲危險呀, 一陣又要囉部機返去做身體驗查先呢~...

唔洗驗身架喇
只係寫字樓改改個 excel file
5 分鐘唔洗 $300

到時真係壞咪維修部圈住咩咩咩情況先做檢查
人為呢d萬能key 通殺

阿定 發表於 2021-5-13 17:35

kl122002 發表於 2021-5-13 14:21
平心而論, 係有好多“沒說出口的秘密”一直在發生, 只是好多人識玩呢個“遊戲”而浮上面。

但今次 ...

事實係規矩就寫左係度,點走位玩呢個遊戲先係最重要

因為宜家已經唔Work,所以唔怕講個例子比大家,以前我有部生果牌平板電腦,保養仲有一個月完,我又想換新Model,所以帶部舊model上去維修中心想換部(無花痕)翻新機同借D意extend多三個月免費保養用來放去二手市場,咁部機無病無痛,又點可以成功換到呢,就係靠佢地提供的遊戲規則來完成啦,咁當然亦因為有我呢類遊走邊緣的客人,先會搞到保養越來越嚴啦。

commail 發表於 2021-5-13 21:49

按樓主最開頭的敍述,係「姓氏」唔同而引出二手機問題,咁即係如果你同賣家唔同姓,你死認係第一手買家都無用.{:6_130:}

Yoshiki2008 發表於 2021-5-13 21:55

commail 發表於 2021-5-13 21:49
按樓主最開頭的敍述,係「姓氏」唔同而引出二手機問題,咁即係如果你同賣家唔同姓,你死認係第一手買家都無 ...

唔知話親戚朋友送既得唔得呢{:1_332:}

PepperFish@FB 發表於 2021-5-13 22:05

拎去維修都可以唔係機主啦!姐姐拎去得嘛?成件事係樓主同D&M啲屎忽數嚟之嘛

5.1外星人 發表於 2021-5-13 22:52

講來講去,如果品牌唔誠認二手貨,個市塲會変成点。
冇二手樓 二手車 二手相机 ............etc{:6_130:}恐怖

Louis.C.C 發表於 2021-5-13 23:39

1)關於代理唔認二手機呢點

大家諗下,如果有店舖開部新機做陳列,唔登記、唔當賣咗......到有客要翻pack,由個客當係一手。
但部機可能已經五勞七傷。咁如果代理唔承認,有問題果方可能係店舖,代理都可能係其中一方受害者。

代理如果有條款要針對二手及保養,咁係針對緊係店舖?還是真正用家?

2)電子野,撞手神

真心問,有邊間代理真係做得好?

唔想整,報個天價比你要換乜換物 ....... 然後用家見到個天價仲貴過 / 拍住買新機 ...... 結果用家又乖乖地科水買新機。

電子零件,好多以運作幾多小時會壞 (例如10000小時).... 個廠用乜規格,件野夠鐘就無啦啦會壞,好多人都試過,代理賣機早就收埋保養費,但有幾多人會用得著?錢就收咗,服務呢?

冇零件,又拖你幾個月,又減少幾個月冇機用,部機唔係你手、冇得用,變相又少幾個月保養

3)買完部機,比完錢,再返去睇保養條款 ...... 法律上已經完成交易,就算唔合理,仲有乜用?

4)買機,白字黑字(包括公開資料、網站)都包括了保養 ...... 但若果冇寫只認頭第一手,咁法理上代理有責任履行合約(保養)..... 而用家冇履行合約內容(例如:指定日期內要登記).... 代理唔認數,喺black & white世界,Small Claim 都係講證據,用家要識保障自己。不要忘記仲有條「如有爭拗以乜乜乜乜為準」

喺無罪假定嘅原則下,代理其實應該要搵證據證明對方並唔係第一手機主,而唔係個用家要證明自己係第一手機主

5)嘈,未必係一個解決嘅好方法

舉個例,你去普通餐廳食個飯,拍晒枱投訴,碟嘢攞返廚房,在拎返出嚟俾你究竟係更換左新啊?定係俾人加咗料啊?
呢個世界總有一啲缺德嘅人。
嘈未必係一個恰當嘅解決方法。

6)有保養,做得衰,慘過冇!

好多代理今日應該喺度食緊花生,家陣網購好方便,有時喺外國買完野,有事寄返去廠仲好過香港嘅代理,香港做唔到生意代理、店舖、Sales其實自己都要反省一下。世界變,老本食唔到幾耐。

chan@76 發表於 2021-5-14 00:21

........

喺無罪假定嘅原則下,代理其實應該要搵證據證明對方並唔係第一手機主,而唔係個用家要證明自己係第一手機主

.

係咪睇得電視多?
同無罪假定有咩關係?

呢d係佢哋兩家合約上嘅爭拗咋
涉及邊條法例而令廠方變成主控义住買家咩罪?

wongzippy 發表於 2021-5-14 01:01

大家諗下,如果有店舖開部新機做陳列,唔登記、唔當賣咗......到有客要翻pack ...

第六點{:12_858:}

李好野@76 發表於 2021-5-14 01:15

建議直上天庭!等外人知本地發生什麼事,所謂代理可換!任何產品都是........外人面子好緊要!本地就...............錢錢錢!
頁: 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37
查看完整版本: 以後買某公司既音嚮可能要實名購買?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。