kasunlam@G 發表於 2020-8-26 06:15

OscarCheung@FB 發表於 2020-8-25 23:14
Er....我禁岩換電視, 之前都爬文, 睇過, 8500g, 9000g, 都諗住科水ka 啦, 點知半路殺出a9s, 禁就等埋佢啦 ...

我都有考慮過a9s,不過等一定唔係辦法{:1_336:}

HKSGIRORO 發表於 2020-8-26 07:42

OscarCheung@FB 發表於 2020-8-25 23:14
Er....我禁岩換電視, 之前都爬文, 睇過, 8500g, 9000g, 都諗住科水ka 啦, 點知半路殺出a9s, 禁就等埋佢啦 ...

「只有買貴,無買錯」畀個like你👍
我估你應該係買49吋,因為9000G印象中好似得49吋。A9S係真魚翅,另外兩部係碗仔翅,一定食到分別🤪祝師兄玩得開心😃

HKSGIRORO 發表於 2020-8-26 08:01

kasunlam@G 發表於 2020-8-26 06:15
我都有考慮過a9s,不過等一定唔係辦法

諗最大的主宰都係錢,我的睇法係有鬆動錢就玩OLED,有點緊就玩住高階的LED先。正所謂早買早享受,同埋再等落去,年頭新型號發佈左,係更加買唔落手😅

kasunlam@G 發表於 2020-8-26 09:00

諗最大的主宰都係錢,我的睇法係有鬆動錢就玩OLED,有點緊就玩住高階的LED先。正所謂早買早享受,同埋再 ...

電視永遠有新, 唔通永遠等待……人生應該適當時候做適當嘅決定。 等待是痛苦的煎熬

gamma 發表於 2020-8-26 09:02

諗最大的主宰都係錢,我的睇法係有鬆動錢就玩OLED,有點緊就玩住高階的LED先。正所謂早買早享受,同埋再 ...

oled vs led, 我倒覺得現時$差不多,中高檔1.5-3萬,兩三年前我會買led, 但近年led cut cost local dimming zones 減少了(eg, 9300e 多:過9500h),所以下次換電視我可能會買oled, 之前我怕burn, 但諗深一層,new standard 年年新,mij 都唔代表一定com, 預玩到幾年換就no problem

gamma 發表於 2020-8-26 09:08

kasunlam@G 發表於 2020-8-26 09:00
電視永遠有新, 唔通永遠等待……人生應該適當時候做適當嘅決定。 等待是痛苦的煎熬 ...

新未必一定代表好,主要看加了什麼(和减少什麼)、自己是否用得著,pq 有什麼分別,etc.eg, 9500g vs h, 我會揀g, oled 我會㨂2020新model

HKSGIRORO 發表於 2020-8-26 13:47

gamma 發表於 2020-8-26 09:08
新未必一定代表好,主要看加了什麼(和减少什麼)、自己是否用得著,pq 有什麼分別,etc.eg, 9500g vs...

正確✅👍
最近啲新型號真係downgrade左,唔可以同級去比較,例如三叔的機,同埋你講得岩dimming zone真係越來越少,仲有contrast ratio都有退減的跡象。不過都係數字上嘅野,我見X9000H都好多人讚,但佢dimming zone好似得32。

HKSGIRORO 發表於 2020-8-26 13:51

gamma 發表於 2020-8-26 09:02
oled vs led, 我倒覺得現時$差不多,中高檔1.5-3萬,兩三年前我會買led, 但近年led cut cost local dimm ...

如果價錢差無幾,真係直接買OLED好過。
我的諗法其實都係2-3年換一部,不過我會買水機🙊 我個人比較簡單,係唔係MIJ唔係咁重要,價錢OK就可以,反正MIJ同MIC的畫質應該係一樣,就算畫質真係有分別,自己玩得開心就夠🙂

gamma 發表於 2020-8-26 15:57

HKSGIRORO 發表於 2020-8-26 13:47
正確✅👍
最近啲新型號真係downgrade左,唔可以同級去比較,例如三叔的機,同埋你講得岩dimming zone真係 ...

以前玩2 ch, 同二手鋪老闆吹水,佢話睇喇吧先看用什麼單員,用較差的單員而好聲叫good design.當然大家必定同意最終要目測,不能只看specs.但去百老匯光橙橙真試到黑位?大家又會不會叫sales turn on subtitle check 下blooming.

新led panel contrast 低了就是因為加了wild view angle film, 不過看網上review 話其實唔會notice到分別

OscarCheung@FB 發表於 2020-8-26 16:19

HKSGIRORO 發表於 2020-8-26 07:42
「只有買貴,無買錯」畀個like你👍
我估你應該係買49吋,因為9000G印象中好似得49吋。A9S係真魚翅,另外 ...

係,49吋, 但可惜唔係mij, 所以乜都唔理a9g, 貴d 就貴d
始終心繫mij, 穩陣d
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 電視白痴求賜教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。