gamma 發表於 2020-8-28 20:10

gamma 發表於 2020-8-28 20:07
大家傾得咁投契,我又po 下相

手機影的,contrast enhanced 左,detail 少了

HKSGIRORO 發表於 2020-8-28 20:15

我睇完kasunlam@G同gamma兄的相,心裡面諗,我部機究竟係唔係壞壞地😅
(不過就算真係壞,我都唔諗住整了,直至到佢真係開唔到機為止)
凡係有窗口位嗰d畫面,有限光射入,我部野的表現都係麻麻😓

carreyjim 發表於 2020-8-28 20:42

HKSGIRORO 發表於 2020-8-28 20:02
[路過]
我兩樣都有開,不過只係校low,x-tended dynamic range只要從off到low,已經有明顥的差別😉
如果 ...

開咗之後,黑畫面打字幕嘅時候,側面睇覺唔覺有背光嗰啲邊

HKSGIRORO 發表於 2020-8-28 21:06

carreyjim 發表於 2020-8-28 20:42
開咗之後,黑畫面打字幕嘅時候,側面睇覺唔覺有背光嗰啲邊

我諗我明你意思,我都有背光嗰啲邊出現。
我覺得用左x-tended dynamic range同auto dimming,整體的畫面會光啲,不過都係好個人,都無一定話要開。

kasunlam@G 發表於 2020-8-28 21:23

HKSGIRORO 發表於 2020-8-28 19:58
師兄真係好有心!跟返我個J2節目影相畀我睇,多謝你
你係用相機影嗎? 真心超級靚,J2/新聞台竟然可以出到 ...

左邊大背光 嗰啲木架同枱可以睇得好清楚,全部歸功於hdr ,以前呢啲死光係一片白濛濛, 冇得救, 我專登攞啲死光相片,冇經過任何加工。 我用嘅係canon無反相機 iso可以搞到3200

kasunlam@G 發表於 2020-8-28 21:55

HKSGIRORO 發表於 2020-8-28 20:02
[路過]
我兩樣都有開,不過只係校low,x-tended dynamic range只要從off到low,已經有明顥的差別😉
如果 ...

相機影相會較有層次,同埋較容易控制光圈同快門 ,開燈影 接近現場畫面,不過螢光幕有反光

kasunlam@G 發表於 2020-8-28 22:04

HKSGIRORO 發表於 2020-8-28 21:06
我諗我明你意思,我都有背光嗰啲邊出現。
我覺得用左x-tended dynamic range同auto dimming,整體的畫面 ...

熄燈影唔會反光, 不嗰個相機自動優化 ,比現場畫面光多咗好多,雖然光圈減咗三分一依然好光

carreyjim 發表於 2020-8-28 22:13

kasunlam@G 發表於 2020-8-28 22:04
熄燈影唔會反光, 不嗰個相機自動優化 ,比現場畫面光多咗好多,雖然光圈減咗三分一依然好光 ...

藍光舊戲都有效果(手機影)

Jacky321 發表於 2020-8-28 23:00

我知有大大可能會覺失望……
但我已買咗cx 55吋啦。因為我今日有幸買到部made in Korea嘅。
最後,再次多謝咁多位嘅意見,非常感激各位!

bbc701 發表於 2020-8-28 23:25

Jacky321 發表於 2020-8-28 23:00
我知有大大可能會覺失望……
但我已買咗cx 55吋啦。因為我今日有幸買到部made in Korea嘅。
最後,再次多謝 ...

Smart choice OLED 120Hz HDMI2.1 VRR ALLM eARC 應有盡有 - 恭喜,最緊要信自己對眼
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17
查看完整版本: 電視白痴求賜教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。