jamesbond 發表於 2020-8-25 18:47

gamma 發表於 2020-8-25 18:39
oled 唔夠led 光,若在窗旁又會日間看電視,就要另外考慮一下

除非真係要好堅嘅HDR效果,否則一般嚟計而家啲OLED已經夠光有餘。

vincent369 發表於 2020-8-25 19:07

Marketing 好重要, 睇左咁耐電視冇人話要係黑房,OLED電視越來越多人用就話要黑房睇,其實600nits已經好夠光 (距離當然有關), 自己家中有小朋友未戴眼鏡,特別關注呢個問題..

以前2K 電視 光亮度 150-300nits

HDR
Samsung Q90T ~1407nits
Sony X9500H ~ 1176nits
Panasonic 43GX800H ~450nits
Panasonic OLED GZ2000H (OLED 特製屏幕) ~984nits
Sony OLED A9G ~584nits
iPhone 8 ~625nits

gamma 發表於 2020-8-25 19:53

vincent369 發表於 2020-8-25 19:07
Marketing 好重要, 睇左咁耐電視冇人話要係黑房,OLED電視越來越多人用就話要黑房睇,其實600nits已經好夠 ...

冇記錯e加hdr movies 閒閒地都mastered to 1000 nits.最高可以去到4000. 但講真我真的唔知要咁光做乜,我部5/600 nits 已覺得好「撐」眼,不過睇慣左睇返sdr 又覺得冇哂立體感。其實應該hdr 威力是在光和暗位的detail, 但小弟現時器材未夠班,冇得吹

HKSGIRORO 發表於 2020-8-25 20:12

gamma 發表於 2020-8-24 22:37
9500h 主要是viewing angle 闊d,若坐位置冇呢個需要,我就慳d買G

其實需要性真係唔大,大多數情況下都係直望,只不過新出的一定係香啲😅所以我都係買左G,慳返啲錢,第日買過條soundbar好過。

OscarCheung@FB 發表於 2020-8-25 20:24

HKSGIRORO 發表於 2020-8-25 20:12
其實需要性真係唔大,大多數情況下都係直望,只不過新出的一定係香啲😅所以我都係買左G,慳返啲錢,第日 ...

啱呀, 所以買A9G 😂

HKSGIRORO 發表於 2020-8-25 20:28

gamma 發表於 2020-8-25 19:53
冇記錯e加hdr movies 閒閒地都mastered to 1000 nits.最高可以去到4000. 但講真我真的唔知要咁光做乜, ...

我都覺得部9500G好刺眼,我背光只係調到10/50,睇DV先會校到15,但都唔會上到20。所以我從來唔會熄燈睇電視😅🙊試過熄燈睇左幾分鐘,從此怕怕真係頂唔順,但如果我調到0,好似你咁講,又會無左種立體感。

HKSGIRORO 發表於 2020-8-25 20:31

OscarCheung@FB 發表於 2020-8-25 20:24
啱呀, 所以買A9G 😂

此G不同😂
不過我真係有一刻想買A9G,理性制止左我,都係未係時候玩OLED。不過我發誓,我升仙前一定要玩過OLED🤪

HKSGIRORO 發表於 2020-8-25 20:37

bbc701 發表於 2020-8-25 17:23
我嘗試用一個比喻去令到你自己可以做出正確決定
如果夠錢去買一部拉利或者林寶,從而同一部波子去比較, ...

鍾意你個比喻👍
講到尾都係睇餸食飯。認真的,如果暫時真係無乜負擔,就玩OLED先,身體狀況都係一個考慮。上年紀先買左部拉利,但自己卻受唔到咁高速,到時無得怨🙊
(到年紀大左對眼睇野曚左,真係無得後悔。)

唔好意思,我唔係想洗版🙏

gamma 發表於 2020-8-25 20:45

HKSGIRORO 發表於 2020-8-25 20:28
我都覺得部9500G好刺眼,我背光只係調到10/50,睇DV先會校到15,但都唔會上到20。所以我從來唔會熄燈睇電 ...

我部9000e, detect 到 hdr就自動set 哂做max, 無得揀

OscarCheung@FB 發表於 2020-8-25 23:14

HKSGIRORO 發表於 2020-8-25 20:31
此G不同😂
不過我真係有一刻想買A9G,理性制止左我,都係未係時候玩OLED。不過我發誓,我升仙前一定要玩 ...

Er....我禁岩換電視, 之前都爬文, 睇過, 8500g, 9000g, 都諗住科水ka 啦, 點知半路殺出a9s, 禁就等埋佢啦
等吓等吓先知原來係馬來西亞做...比禁ge 價錢, 但唔係mij, 算, 就比多少少mij, a9g!!!!
最終上個星期科左水
我相信只有買貴, 冇買錯!!!!
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 電視白痴求賜教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。