hohodog900 發表於 2020-8-8 00:34

膽粗粗系列:Z9X一出即入貨

好耐冇開箱,今次又喺做白老鼠,Zidoo Z9X,睇下第一部支援 Dolby Vision 嘅 Media Player 有冇料到!

以前都玩過 Zidoo X9S,後來比咗屋企人用,佢仲買多部實行廳一部房一部,用到依家,證明喱隻牌子都唔錯。

廢話少講,開箱先。
仲送埋cat 6 lan綫同光纖各一條。

買之前同客服傾過話我喺香港用,叫佢幫我安排隻英標火牛,嚟到果然冇甩拖,抵讚,想買嘅師兄記得同客服講嘞!
但喺隻牛只喺 2A咁細,我隻 5A老虎魚仲有大把貨,一於用佢嚟喂部 Z9X 啦!

開機,裝 apps,分別喺 youtube 同"講人話電視",裝好開 apps 冇問題,但 youtube 就唔可以"登入",一撳"登入"就彈 apps,唔"登入"就ok 可以睇到,仲喺真4k youtube 添。
講人話電視都ok,冇問題,睇有線新聞台暢順唔窒。

今次買 Z9X 主要喺因為 Dolby Vision,所以即試,但喺就即刻發現有 bug---不能自動切換 Dolby Vision,要入去 HDR setting 度強制開 Dolby Vision 先至得,希望日後有 upgrade。

Dolby Vision 畫面喺有驚喜嘅,手機影出嚟有咁嘅效果,相信大家都會估到真實喺仲靚。(真心覺得靚,唔喺打手,冇收過錢)

喺咁咦試埋 1080P blu-ray 效果

總結喺初步滿意,有冇其他好同唔好,玩多一排先再講。

今後喱三部嘢加埋部 OPPO 205 應該已經殺晒!

fishbone8822 發表於 2020-8-8 01:20

芝杜ZIDOO_Z9X v6.0.19 公测版固件
型号:Z9X
版本号:v6.0.19
链接:http://apidl.zidoo.tv/Z9X/v6.0.19/Z9X_P_v6.0.19_202008072201_ota-package.zip

更新记录
1.添加不同分辨率和帧率的色深和色度自定义选项
2.优化遥控器长按键时间过短的问题
3.本地播放增加匹配帧速率和分辨率功能
4.修改快捷设置自定义壁纸无法选择SMB路径的问题
5.修复RANGE 设置不能保存且切到16-235时屏幕会闪烁
6.完善设备兼容性,解决有些显示设备用自动模式可能会闪屏(EDID兼容性)
7.修改部分DV影片播放卡顿的问题
8.修复使用VS10或LLDV模式时,某些比例的影片上下黑边不对称的问题
9.修复在线视频切到4K时比例不对的问题
10.优化在线播放
11.修复海报墙不能从原来的备份恢复
12.修复某些投影不能切换到3D模式的问题
13.增加机器休眠CEC关闭电视功能
14.优化DTS CUE音乐文件的播放
15.修复在不支持10bit的电视上设置bt2020模式。分辨率不正常的问题
16.修复播放4K蓝光导航会变成1080P的问题
17.优化蓝光导航帧率切换
18.修复第三方播放器无法播放的问题
19.系统增加屏保功能
20.修复只接AV输出时,快捷设置闪退的问题
21.本地播放器信息键增加文件名显示
22.修复本地播放器码率获取出错的问题
23.本地播放器信息键增加HDR输出显示
{:1_245:}

hohodog900 發表於 2020-8-8 01:44

fishbone8822 發表於 2020-8-8 01:20
芝杜ZIDOO_Z9X v6.0.19 公测版固件
型号:Z9X
版本号:v6.0.19

明天試下先

PepperFish@FB 發表於 2020-8-8 08:58

Ching有冇試播原盤開得好唔好呀?🙏🏻

hohodog900 發表於 2020-8-8 11:31

PepperFish@FB 發表於 2020-8-8 08:58
Ching有冇試播原盤開得好唔好呀?🙏🏻

開喺冇問題的,直開同用藍光原生導航都冇乜問題。
但喺經過琴晚爬文之後,理解到佢喺唔支援雙層杜比視界原盤的,所以點解琴日我試喺切換唔到DV,暫時只支援有限度format自動切換,例如mp4,mkv嘅DV都要遲下先支援到。
強制開DV只喺Z9X內部開LLDV又或者VS10比你硬解,主要比SDR轉換成DV,所以有DV嘅片再經一經Z9X搞一搞,反為會劣化咗。
但喺我目測又唔喺差好多,可能我喺65吋TV,睇唔到有大分別。
我將John Wick 2 4K HDR 強制出DV,都冇乜劣化到。

hohodog900 發表於 2020-8-8 11:40

原來原機喺有youtube 同 netflix (白版) 比你裝嘅,但要先將系統語言set成英文,佢就有得比你download 裝嘅,裝完就可轉番中文,唔洗自己揾apk,琴日我裝個自己揾嘅netflix apk, 裝咗慘不忍睹,仲以為佢唔support netflix添。不過都喺去到4K HDR,冇DV的,大家唔好諗多咗,買番Apple TV 4K啦。聲就仲慘,暫時得 PCM 2.0,普通5.1都冇,唔好話Atmos。

hohodog900 發表於 2020-8-8 11:51

hohodog900 發表於 2020-8-8 11:40
原來原機喺有youtube 同 netflix (白版) 比你裝嘅,但要先將系統語言set成英文,佢就有得比你download 裝嘅 ...

最大好處,慳咗位……換走部Egreat A11,個位仲可以放多部Apple TV。

PepperFish@FB 發表於 2020-8-8 12:04

hohodog900 發表於 2020-8-8 11:31
開喺冇問題的,直開同用藍光原生導航都冇乜問題。
但喺經過琴晚爬文之後,理解到佢喺唔支援雙層杜比視界 ...

我用過Z10開導航好多時轉9世都開唔到的🤭

kenneth3903 發表於 2020-8-9 10:33

想請教Z9和Z10 功能上好像差不多只是內置hDD, 但價格差不少?請問知不知道還有什麼不同?

PepperFish@FB 發表於 2020-8-9 11:48

kenneth3903 發表於 2020-8-9 10:33
想請教Z9和Z10 功能上好像差不多只是內置hDD, 但價格差不少?請問知不知道還有什麼不同?
...

如想要可內置HD就上1000,Z10個設計蠢到加零一🤭個揭蓋開埋自己身,換HD好唔方便、如放入櫃換時仲想死😂,先前我二手買入冇留意佢咁設計又播導航屎,玩咗幾日原價即放返出去
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 膽粗粗系列:Z9X一出即入貨

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。