miipp 發表於 2020-8-9 12:31

我部 HTPC 都係 ML03 case.

media player x9s 用左好耐, 播 bd 好滿意

hohodog900 發表於 2020-8-9 14:30

玩咗兩日,總結一下!
Dolby Vision唔喺我想要嘅嘢,佢唔支援有DV嘅原盤的(所謂雙層杜比視界),喱個都喺要玩番魅視9702,又或者203/205。
Netflix支援去到4K HDR,又喺冇DV,聲就只有PCM2.0,可惜!如果有埋Atmos就無敵了。
youtube支持4K,但唔支持HDR。不可登入個人賬戶,一撳登入即彈apps。
講番佢個DV,用嚟比SDR嘅片種再升去DV,喺有得益嘅,整體畫面都做到有少少DV嘅效果風格,喜唔喜歡就睇個人口味。另外佢要喺播戲前就要決定用唔用DV,冇得喺播戲中途改,喱個有少少唔方便。
4K HDR方面,我絕對收貨,肯定比我用開部Egreat A11好,如果同203比,我覺得分別不大。聲都交足功課,冇乜投訴。
冇玩開Zidoo嘅可以入嚟玩下,但有玩開X9S同Z9S嘅就要諗真啲換唔換好。
大Bug暫時唔覺,小bug 間中彈下apps,hung下機就試過兩,三次,我諗喱過喺media player不能免的。
個人比分85/100……如果Netflix有Atmos,我會比95/100,支援埋DV就100分。
完……

avfansfans 發表於 2020-8-9 15:44

之前睇過HAO 4K 嗰度介紹過知道有dolby vision 諗住都買番部,但後來佢講原來ISO唔支援DV就無興趣了

hohodog900 發表於 2020-8-9 16:40

avfansfans 發表於 2020-8-9 15:44
之前睇過HAO 4K 嗰度介紹過知道有dolby vision 諗住都買番部,但後來佢講原來ISO唔支援DV就無興趣了 ...

唯一就喺將1080P SDR 升去DV,有另一番睇法,光位好光,近乎爆,立體感好咗,色彩幾討好。
但喺未有media player而諗住玩嘅,喱部喺好選擇

koo9726 發表於 2020-8-10 08:31

由Z9s轉用Z9x,為了播到DV而換,感覺除了播到DV外都無咩分別,用開Xbox睇Netfilx和YouTube,所以就算只出到HD畫質對我影響不大,iso/DV讀到,現時算滿意。

hohodog900 發表於 2020-8-10 09:33

koo9726 發表於 2020-8-10 08:31
由Z9s轉用Z9x,為了播到DV而換,感覺除了播到DV外都無咩分別,用開Xbox睇Netfilx和YouTube,所以就算只出到HD ...

我冇含DV嘅ISO,試唔到。

Ryan_1608 發表於 2020-8-10 11:41

想問下個CEC仲有無bug?同埋用Kodi 既話,pass though work唔work?{:1_341:}

gamma 發表於 2020-8-10 12:04

hohodog900 發表於 2020-8-9 14:30
玩咗兩日,總結一下!
Dolby Vision唔喺我想要嘅嘢,佢唔支援有DV嘅原盤的(所謂雙層杜比視界),喱個都喺要 ...

c hing 可否試下martian 48:03 n 48:50 天空的漸變色有沒有banding?

hohodog900 發表於 2020-8-10 14:57

Ryan_1608 發表於 2020-8-10 11:41
想問下個CEC仲有無bug?同埋用Kodi 既話,pass though work唔work?

我用Logitech Harmony,唔玩CEC 唔知有冇Bug。
未玩Kodi,我暫時冇咁嘅須要玩Kodi,我以前試遏用PC玩Kodi,覺得煩,不過如果得閒會試下用佢嚟玩下。

hohodog900 發表於 2020-8-10 14:57

gamma 發表於 2020-8-10 12:04
c hing 可否試下martian 48:03 n 48:50 天空的漸變色有沒有banding?

今晚試下
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 膽粗粗系列:Z9X一出即入貨

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。