小瑟 發表於 2020-8-4 17:55

Samsung Q95T 65 吋 QLED 4K 電視實試 - 詳細聲畫評測 AI 功能一步...

Samsung Q95T 65 吋 QLED 4K 電視實試 - DCI 色域精準    AI 功能一步極緻化聲畫

Samsung 近年除積極擴張 QLED 8K 電視戰線,亦不忘照顧 4K 的用家們。我們上次記者會之後,當然要為 4K 的型號作一個身體驗查。第一部比我們評測的是身負 2020 年 Samsung 4K QLED 電視旗艦系列 Q95T 電視系列,擁有 55 吋及 65 吋型號可供選擇。焦點功能當然要先數現今電視最重要的心臟部份『第2代 4K 量子人工智能處理器 - AI Quantum Processor 4K』,因為畫面出得好唔好處理器非常重要呢。而且處理器更可加強 AI 聲畫功能及追加最新『Q-Symphony』功能對應,將電視喇叭整合到同廠的 SoundBar播放系統,玩法更多變。而我地就找來一部 65 吋型號為大家評測,一探其功能特性及畫質潛力。至於今次實測部分我地更一如既往,請來 Unify Color Limited 色彩管理專家 Anthony 同大家深究其色準表現,從業界層面角度為呢部焦點作做一次全面體檢。

{:1_254:}詳盡圖文片評測 : https://post76.hk/news/2020/08/samsung-q95t-4k-tv-review/

另外我們找來 Unify Color Limited 色彩管理專家「色魔」Anthony 為 Q95T 作的調教參數,我們會在76-FriendClub會員區同大家分享。請大家謹記此設定只屬參考用途,效果可能會因不同軟體版本、面板批次而異,大家應用前請先自行斟酌。{:1_347:}

【✨76-FriendClub黑卡會員福利 – Samsung Q95T 4K QLED TV 設定分享】

wing1969 發表於 2021-7-31 16:54

ahlam 發表於 2021-7-30 21:11
我部Q950T 65’睇電視好靚無問題喎,你揾朋友邦你眼睇吓,再調節過喇

可否分享一下setting嗎?

mk2 發表於 2020-11-30 14:06

Q95T 用左一星期度,畫聲都好正,調校吾難就較到滿意效果
唯一吾好就係個 remote 太簡單, 好多功能要按幾下先做到,屋企老人家用就好麻煩下真係吾G點算, 淨係個麗音轉聲道就好麻煩{:6_136:}

issachar 發表於 2020-8-5 16:40

小瑟 發表於 2020-8-5 10:40
你部A1咁快要換!??? 哦...我知勒, 你買PS5~~~

係呀, 買 PS5... 呢次真係又要買豉油又要買隻雞.... {:6_140:}

HayrikLee@FB 發表於 2020-8-24 19:26

小瑟 發表於 2020-8-19 08:07
黑卡申請我地諗緊可以點再開放呢!!
上年申請時間係11月呢~

好~等你!

wayneyeung78 發表於 2020-8-7 10:31

想要設定分享,但冇黑卡會員,希望遲啲普通會員都有

issachar 發表於 2020-8-5 00:51

睇黎今年都係走唔甩要換電視... {:6_147:}

小瑟 發表於 2020-8-5 10:40

issachar 發表於 2020-8-5 00:51
睇黎今年都係走唔甩要換電視...

你部A1咁快要換!??? 哦...我知勒, 你買PS5~~~

HayrikLee@FB 發表於 2020-8-5 22:18

Q95T 個Q Sync Function , 唔support Q90R soundbar 😭

HayrikLee@FB 發表於 2020-8-9 12:29

wayneyeung78 發表於 2020-8-7 10:31
想要設定分享,但冇黑卡會員,希望遲啲普通會員都有

我都想,點先做到黑卡?

小瑟 發表於 2020-8-19 08:07

HayrikLee@FB 發表於 2020-8-9 12:29
我都想,點先做到黑卡?

黑卡申請我地諗緊可以點再開放呢!!
上年申請時間係11月呢~{:12_790:}

gikifk 發表於 2020-8-24 20:17

嘜野卡都係甘,我唔覺得有分別,我都有張黑卡,買野都無得平
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: Samsung Q95T 65 吋 QLED 4K 電視實試 - 詳細聲畫評測 AI 功能一步...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。