設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Samsung Q95T 65 吋 QLED 4K 電視實試 - 詳細聲畫評測 AI 功能一步...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Samsung Q95T 65 吋 QLED 4K 電視實試 - DCI 色域精準    AI 功能一步極緻化聲畫

Samsung 近年除積極擴張 QLED 8K 電視戰線,亦不忘照顧 4K 的用家們。我們上次記者會之後,當然要為 4K 的型號作一個身體驗查。第一部比我們評測的是身負 2020 年 Samsung 4K QLED 電視旗艦系列 Q95T 電視系列,擁有 55 吋及 65 吋型號可供選擇。焦點功能當然要先數現今電視最重要的心臟部份『第2代 4K 量子人工智能處理器 - AI Quantum Processor 4K』,因為畫面出得好唔好處理器非常重要呢。而且處理器更可加強 AI 聲畫功能及追加最新『Q-Symphony』功能對應,將電視喇叭整合到同廠的 SoundBar播放系統,玩法更多變。而我地就找來一部 65 吋型號為大家評測,一探其功能特性及畫質潛力。至於今次實測部分我地更一如既往,請來 Unify Color Limited 色彩管理專家 Anthony 同大家深究其色準表現,從業界層面角度為呢部焦點作做一次全面體檢。

詳盡圖文片評測 : https://post76.hk/news/2020/08/samsung-q95t-4k-tv-review/

另外我們找來 Unify Color Limited 色彩管理專家「色魔」Anthony 為 Q95T 作的調教參數,我們會在76-FriendClub會員區同大家分享。請大家謹記此設定只屬參考用途,效果可能會因不同軟體版本、面板批次而異,大家應用前請先自行斟酌。

【✨76-FriendClub黑卡會員福利 – Samsung Q95T 4K QLED TV 設定分享

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HayrikLee@FB + 10 + 10 我都買咗Q95T

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ahlam 發表於 2021-7-30 21:11
我部Q950T 65’睇電視好靚無問題喎,你揾朋友邦你眼睇吓,再調節過喇

可否分享一下setting嗎?

銀級玩家

Q95T 用左一星期度,  畫聲都好正,調校吾難就較到滿意效果
唯一吾好就係個 remote 太簡單, 好多功能要按幾下先做到,屋企老人家用就好麻煩下真係吾G點算, 淨係個麗音轉聲道就好麻煩

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟 發表於 2020-8-5 10:40
你部A1咁快要換!??? 哦...我知勒, 你買PS5~~~

係呀, 買 PS5... 呢次真係又要買豉油又要買隻雞....
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2020-8-19 08:07
黑卡申請我地諗緊可以點再開放呢!!
上年申請時間係11月呢~

好~等你!

進階玩家

76-FC 綠翡翠勲章

想要設定分享,但冇黑卡會員,希望遲啲普通會員都有

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇黎今年都係走唔甩要換電視...
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

issachar 發表於 2020-8-5 00:51
睇黎今年都係走唔甩要換電視...

你部A1咁快要換!??? 哦...我知勒, 你買PS5~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Q95T 個Q Sync Function , 唔support Q90R soundbar 😭

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

wayneyeung78 發表於 2020-8-7 10:31
想要設定分享,但冇黑卡會員,希望遲啲普通會員都有

我都想,點先做到黑卡?

5萬

總版管

HayrikLee@FB 發表於 2020-8-9 12:29
我都想,點先做到黑卡?

黑卡申請我地諗緊可以點再開放呢!!
上年申請時間係11月呢~

Post76玩樂網.

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

嘜野卡都係甘,我唔覺得有分別,我都有張黑卡,買野都無得平
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置