hugo2009 發表於 2010-2-23 22:12

....................

..................

ricoy288 發表於 2010-2-23 22:24

我冇出去學,不過有買書返屋企睇再出去實習.

不過都要再多加努力啦.

ysl 發表於 2010-2-23 22:27

一定有令相呢~ no la !{:1_333:}
But easy to get nice photos. {:1_338:}

jackiewong518 發表於 2010-2-23 22:40

我都覺得太多人器材先決....不是技術先決

導演 發表於 2010-2-23 22:57

每個買相機, 用相機, 影相的人出發點都不一樣, 無需要太在意身邊的人既器材, 否則連自己都容易迷失
我自己在可以的環境底下都好講究器材, 因為我相信工欲善其事, 必先利其器, 但先利其器係要靠自己既技術至可以令其"鋒利"

iceberg99 發表於 2010-2-23 23:26

影靚相,鏡頭固然重要
但更加重要嘅係鏡頭後面攝影者嘅心

chrisclw 發表於 2010-2-24 00:58

我以前去上堂學影相嗰teacher講咗一句我到以家都好記得:
"Camera is nothing but a lightbox that capture whatever you want to capture."
當然勁嘅器材係可以增加成功影到靚相嘅機會不過只屬一些特定情况...例如高速移動嘅運動員! 不過未有AF之前, D記者都係用手動對焦啦...

mankoo米高 發表於 2010-2-24 01:08

其他攝影網站都好興咁講,有道理但真的無雖太在意,
我亦曾經反問過好多人:
買對靚啲嘅波鞋係咪一定要本身係球星咁好波先得?
買套靚啲嘅衣服係咪一定要本身有模特兒身材先得?
買支靚啲嘅筆用係咪一定要本身有書法家手字先得?
買架靚啲嘅跑車係咪一定要本身係有賽車手技術先得?
買隻靚啲嘅........
如果答案係否定,咁點解淨係買靚相機鏡頭嘅人如果唔叻先會比人話...浪費
如果吓吓都要用得哂部機先買,大胆講句,絕大部份嘅攝友都要將手上嘅攝影器材交返出嚟.....{:1_333:}
其他網站無人出聲答到我,唔知呢道有無?{:1_342:}

再講,每個人對事物嘅睇法同價值觀都唔同,何謂靚相?何謂有技術?由邊個决定?
你覺得好但我唔喜歡,到我十分喜歡嗰張可能你話好爛,咁點計算?
其他網站都無人出聲答到我,唔知呢道有無?{:1_342:}

當進入咗數碼年代 photoshop 之類軟件其實已經係攝影嘅一部份了.......
靚器材當然唔送技術,但可幫助更容易拍攝,而要求技術突破就當然要靠自己

最後,分享吓mankoo個人睇法:
攝影於我,最重要只係盡量留住我喜歡嘅眼前一刻(所以我抗拒用閃),
萬一如果唔覺意影到一張半張漂亮而帶有一點點感動就更加好 {:1_258:}

年紀大了,唔同80年代初出嚟做嘢時揸部FM2周維學習嘅日子,能負担到,咪玩好少少囉.....{:6_147:}

喺post76影相鬥爛,我認咗第二,邊個夠胆認第一? {:6_146:}
http://www.post76.com/discuss/attachments/forumid_9/10012802356706876f5dc89e7e.jpg

law1987 發表於 2010-2-24 04:30

喺post76影相鬥爛,我認咗第二,邊個夠胆認第一?

我夠胆認第一{:6_176:}

PP-HK 發表於 2010-2-24 09:36

大部份攝影都唔需要靚相機, 我覺得取景的角度, 遠比相片質素重要, 見過D大師用DC仔影得比人用DSLR有feel得多。不過, 生態攝影則是例外, 如果冇有番咁上下既器材配合, 是很難獲得高質素的。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: ....................

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。