jackiewong518 發表於 2010-2-24 10:01

一個永無肯定答案既問題.....{:6_146:}

Raphael 發表於 2010-2-24 10:16

"令相" 定義係乜?

mankoo米高 發表於 2010-2-24 11:17

胆大包天.......
喺post76影相鬥爛,我認咗第二,邊個夠胆認第一?

我夠胆認第一{:6_176:}
law1987 發表於 2010-2-24 04:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

lemonstar 發表於 2010-2-24 11:37

同意mankoo所說.

有間千尺豪宅, 個個人都覺得得個大字, 冇味道
有間三佰尺單位, 個個覺得設計裝修好
大家都係以"住,生活"為大前題
但背後就等同攝影的道理,
有人覺得浪費, 有人覺得唔尊重攝影, 有人覺得係買玩具, 有人覺得冇好好發揮...等等
不要太在意別人買什麼, 用什麼photo editing tool吧
所有廣告牌上既商品, 模特兒也經過photoshop的處理
難道這就是假, 不正確既銷售方向?
有人認同自己所拍的, 會開心的
就算沒有, 那又如何?
不專業的攝影者不是找飯吃, 拍點相片留個念, 就是這麼簡單
出來的靚與不靚, 就視乎各人既觀點了
到了有一定的技術, 比人一看所拍的, 自然就有人認同你
冇得呃人既

阿定 發表於 2010-2-24 12:12

有好的相機,一定唔代表影到靚相,我部相機唔係特別好,但都叫唔差,但出來的相仍然好唔得!
但有好的相機,一定會有所幫助,而且能力可以,買部好少少的相機或鏡頭,影相時自信心都大d,人都開心d,咁又何樂而不為,人生就是為快樂,有人為了影靚相而快樂,有人為了扮識影相而快樂,我相信發明相機的原意係留住果一刻的情景,並唔係要鬥靚,如果影得唔好,原則上唔會影響對你對果一刻的回憶有任何影響!

mankoo米高 發表於 2010-2-24 12:46

兩位c兄講得好有道理!

我個人覺得攝影嘅原意只有一種 : 紀錄
而透過攝影引申出嚟嘅深層意義 : 感動

打個比喻:
你喺屋企櫃桶底搵到張祖父母年輕時嘅好舊黑白老照片,相已經變黃了,相角爛了,相中間也摺過,拍攝時更毫無構圖可言...
我現在用100張有大師級咁上下嘅"靚相"同你交換你張"爛相",明益你啦!   .......... 你換唔換?

有間千尺豪宅, 個個人都覺得得個大字, 冇味道
有間三佰尺單位, 個個覺得設計裝修好
大家都係以"住,生活"為大前題
但背後就等同攝影的道理,
有人覺得浪費, 有人覺得唔尊重攝影, 有人覺得係買玩具,...
lemonstar 發表於 2010-2-24 11:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

有好的相機,一定唔代表影到靚相,我部相機唔係特別好,但都叫唔差,但出來的相仍然好唔得!
但有好的相機,一定會有所幫助,而且能力可以,買部好少少的相機或鏡頭,影相時自信心都大d,人都開心d,咁又何樂而不為 ...
阿定 發表於 2010-2-24 12:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

chrisclw 發表於 2010-2-24 13:03

如果吓吓都要用得哂部機先買,大胆講句,絕大部份嘅攝友都要將手上嘅攝影器材交返出嚟.....
其他網站無人出聲答到我,唔知呢道有無?
都同意ching所講...所以由D70 upgrade 去D700都係因為D70已經唔夠用所以先上D700, 唔上D3/D3s/D3x 都係呢個原因 (錢都當然係另一個原因啦){:6_180:}

timlee672 發表於 2010-2-24 13:07

如果只講用唔用靚鏡頭,我呢排都試/買左唔少,{:6_191:}
假如用一支3-5仟同萬4銀既廣角鏡黎講,的確係差天共地,
以邊位黎睇,平鏡係化開好多,唔夠靚鏡咁實在,{:6_229:}
可以話如果能力許可,必定買靚鏡,唔洗成日心思思升级咪仲洗少D錢.{:6_208:}
至於係咪靚鏡一定可以影到靚相,我覺得都係架,當然係無比較既時候大家會無咁在意啦,(同玩HIFI一樣{:6_193:} )

mankoo米高 發表於 2010-2-24 13:11

我仲諗住用D3同你交換D700........咁你實唔肯換啦 {:1_255:}

都同意ching所講...所以由D70 upgrade 去D700都係因為D70已經唔夠用所以先上D700, 唔上D3/D3s/D3x 都係呢個原因 {:6_180:}
chrisclw 發表於 2010-2-24 13:03 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

timlee672 發表於 2010-2-24 13:14

我仲諗住用D3同你交換D700........咁你實唔肯換啦 {:1_255:}

mankoo米高 發表於 2010-2-24 13:11 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
<等價交換>佢實肯啦{:6_235:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: ....................

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。