issachar 發表於 2020-5-31 00:42

推下 POST 先....

話說之前想搵多對線行 bi-amp 但係搵唔到, 於是一直 hold 住... 直到早幾個星期竟然有人 PM 我有線放仲要靚價 {:6_157:} 即買~~~

今晚的起心肝轉行 bi-amp... 對 D330 即時唔同哂!! 我一直覺得佢高音偏濛中音唔夠... 轉左 bi-amp 之後高中音都出返黎, 聲音仲細緻左!
而 2ch 表現就更突出, 動態同音樂感都加強左...

如果大家有 channel 冇用到, 一定一定要玩埋 bi-amp 呀~~~~ {:6_178:}

issachar 發表於 2020-8-6 23:37

原來對上一次 update 祗係兩個月次前...

上個月將對 surround 換左做 DALI 既 Spektor 2, 由於懶既關係一直冇 cal 機...
今晚的起心肝 cal 返部機... 咦... 點解包圍感好左??? 就算係前面 3 隻都聽到有分別....
諗返起呢次 cal 同上次分別就係我上次冇用 app 黎 cal... 不過照計唔會有分別丫?{:6_141:}

小小Pat 發表於 2020-8-7 08:30

上個月將對 surround 換左做 DALI 既 Spektor 2, 由於懶既關係一 ...

我又覺得有冇用app調出嚟都真係有分別!對於我哋啲新手嚟講我覺得用app係比較滿意。當然好似天龍湯先生上你嘅時候都係就咁用遙控器調教一樣能調教度好效果,我覺得係睇個人功力問題囉!{:1_333:}

cakecake 發表於 2020-8-7 12:07

上個月將對 surround 換左做 DALI 既 Spektor 2, 由於懶既關係一 ...

可能部amp run in左吧
所以好聲左唔出奇
小弟用6500新機落地和一個月後再run audyssey 都有明顯分別
一個月後既聲明顯係音場大左,細微聲出D,低音實淨左

不過用app係多左少少野可以調教就真既

issachar 發表於 2020-8-7 17:31

小小Pat 發表於 2020-8-7 08:30
我又覺得有冇用app調出嚟都真係有分別!對於我哋啲新手嚟講我覺得用app係比較滿意。當然好似天龍湯先生上 ...

同意, 我都覺得唔應該有分別, 不過今次 cal 完又幾滿意...

我覺得部機一年半載 cal 下都有好處

issachar 發表於 2020-8-7 17:32

cakecake 發表於 2020-8-7 12:07
可能部amp run in左吧
所以好聲左唔出奇
小弟用6500新機落地和一個月後再run audyssey 都有明顯分別

都係呀, 不過諗返我部 8500 都係半年... 所以都可能係 run in 後有唔同

LZ82 發表於 2020-8-7 17:44

有無試過app入面個filter?

cakecake 發表於 2020-8-7 21:46

issachar 發表於 2020-8-7 17:32
都係呀, 不過諗返我部 8500 都係半年... 所以都可能係 run in 後有唔同

基本上keep住有開機,隔一兩個月再run都會有改善
直到機入面既部件run in晒(我諗大約百幾200個鐘),聲音應該就定型了

issachar 發表於 2020-8-8 07:17

LZ82 發表於 2020-8-7 17:44
有無試過app入面個filter?

仲未玩個 app 入面 d 野... 每次 cal 8 個其實我都冇乜耐性 {:6_158:}

LZ82 發表於 2020-8-8 12:42

issachar 發表於 2020-8-8 07:17
仲未玩個 app 入面 d 野... 每次 cal 8 個其實我都冇乜耐性

呢個你由300hz開始玩 一路試到去700hz。 聲音表現會好有唔同,唔使咩耐性{:1_339:} 有分別喔{:1_339:}
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14
查看完整版本: (已補相 #125 有更新) 我捨不得你 YEAH YEAH.... 天龍 8500 入手 XD

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。