設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: issachar

[AV擴音機] (已補相 #125 有更新) 我捨不得你 YEAH YEAH.... 天龍 8500 入手 XD

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

PepperFish@FB 發表於 2020-2-23 21:08
最近睇咗套舊戲,CG唔差,聲效絕對有驚喜👍🏻8500玩imax+neutral好正!大家可以chapter8開始,大量鎗聲爆 ...

係? 搵下先.....
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

衰仔樂園 發表於 2020-2-23 20:52
我相反
pure direct 較好聲冇尖冇硬係唔夠闊

唔夠闊我都好同意... 不過 overall 我比較鍾意 DSP 既味精
LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

issachar 發表於 2020-2-23 18:39
都係打算換 8500?

有興趣!不過要研究下頂的喇叭可以怎樣攪

鑽石玩家

lovemanman 發表於 2020-2-24 16:50
有興趣!不過要研究下頂的喇叭可以怎樣攪

如果換 8500 其實更加唔駛諗 D 乜... 因為佢同時 support Atmos 同 Auro 3D   如果你頭頂 4 隻的話...
LG CX55

鑽石玩家

唔經唔覺原來已經用左 8500 一個月有多... 再分享下對部機既使用感...

AV 方面既表現實在係不用懷疑... 力水充足 好多 setting 比你攪... 點樣"駕御"部機成為整個家庭影院表現既重點...

之前我仲係 5.1.2 既組合... 升級後明顯覺得唔轉做 5.1.4 絕對係浪費... 好快駛返對"舊"既 Polk Audio 出黎設定為 5.1.4 之後, 真正感受到天空聲道既包圍感...
當然包圍感呢樣野唔會剩係 8500 先比到啦... 同埋講真一般用家是否需要用到 8500? 又真係未必... 好多野 6500 已經做到...
不過如果有要求又願意比 8500 呢個價錢既朋友, why not?

13.2 ch 比 11.2 ch 優勝既地方就係更多靈活性... 例如好多版友都係玩 5.1.4... 多左出黎既 4 ch 可以玩 bi-amp... 或者如果本身係 ceiling 喇叭... 又想玩埋 Auro 3D 的話... 加對 Front Height 又得... 都仲有幾個 ch 可以去 bi-amp.... 比 11.2 靈活得多了.... 其實仲有一個玩法... 如果唔想"0徙"左一個 ch 又唔介意唔係正中擺位的話... 祗要0係 amp assign 度揀 custom... 然後你再將 ceiling channel 轉做 front height... 就可以出到 Auro 3D 了...

而由 YAMAHA 3080 轉會到 DENON 8500, 最大分別當然係睇戲既時候果種埋身感覺, 部機 run in 一個月後, 聲音開始圓滑, 少左剛剛開機時既吉耳感... 音場同包圍感來得更自然...
另外一定要提既係除左版友們必玩既 upmix IMAX Enhanced 之外... Auro 3D 亦一定要試...
如果比喻 IMAX Enhanced 係炸薯條的話... Auro 3D 就係薯蓉了...

黎到 2ch 部份... 之前都講過我一向對 DENON 聽歌有保留... 而上次出席 DENON + B&W 活動後... 對天龍既 2ch 表現的確係有所改觀... 不過我亦有心理準備佢未必會有 YAMAHA 果種音樂感...
呢一個多月我花左不少時間去邊聽邊去試 d settings... 暫時我對 2ch 既評語係可以聽住先, 當然未到滿意程度...
不過比起 3080, 8500 有更多"味精" setting 可以攪, 呢樣野我個人就十分滿意 暫時亦 set 到比較0岩我聽感既設定 (註: 3080 同埋 8500 既 Pure Direct 我都係唔鍾意既)

最後講下最不滿既地方... 就係佢個所謂既 QUICK SELECT 都幾廢下... 3080 既 QUICK SELECT 可以 set 好多野, 真係好多野...   黎到 8500.... 冇得 set... 記既野亦有夠少... 我想 set 一個制做睇戲, 另一個做聽歌.... sorry 唔得既... 當然佢仲有個 MACRO 可以任你 SET... 但係有幾多人有心機慢慢寫低襟邊個制幾多下咁樣....   如果係我理解錯既... 希望有高手指點下....

暫時係咁多先...

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
小小Pat + 10 + 10 用家心得極具參考價值
hellogd2seeyou + 10 + 10 超正, 一定要加分!
hangshun + 20 + 20 報告非常詳盡
XPR + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

LG CX55

銀級玩家

issachar 發表於 2020-2-26 02:11
唔經唔覺原來已經用左 8500 一個月有多... 再分享下對部機既使用感...

AV 方面既表現實在係不用懷疑... 力 ...

2ch 味精 係咪就係開audio既restorer
定係有其他位set?
請賜教。

黃金玩家

wil-wil 發表於 2020-1-17 15:02
我個人喜歡保住佢唔比佢穿 ... ... 係唔摵開佢先岩!!

好安全

鑽石玩家

hellogd2seeyou 發表於 2020-2-27 00:38
2ch 味精 係咪就係開audio既restorer
定係有其他位set?
請賜教。

呢個係其中一樣... 不過我都冇用到... 仲有可以開 surround sound (例如 Auro 2D), EQ, tone, 如果對前置低音單元比較細, 仲可以考慮用埋 sub 仔....
LG CX55

鑽石玩家

推下 POST 先....

話說之前想搵多對線行 bi-amp 但係搵唔到, 於是一直 hold 住... 直到早幾個星期竟然有人 PM 我有線放仲要靚價 即買~~~

今晚的起心肝轉行 bi-amp... 對 D330 即時唔同哂!! 我一直覺得佢高音偏濛中音唔夠... 轉左 bi-amp 之後高中音都出返黎, 聲音仲細緻左!
而 2ch 表現就更突出, 動態同音樂感都加強左...

如果大家有 channel 冇用到, 一定一定要玩埋 bi-amp 呀~~~~
LG CX55

鑽石玩家

原來對上一次 update 祗係兩個月次前...

上個月將對 surround 換左做 DALI 既 Spektor 2, 由於懶既關係一直冇 cal 機...
今晚的起心肝 cal 返部機... 咦... 點解包圍感好左??? 就算係前面 3 隻都聽到有分別....
諗返起呢次 cal 同上次分別就係我上次冇用 app 黎 cal... 不過照計唔會有分別丫?  
LG CX55