衰仔樂園 發表於 2020-2-23 20:52

issachar 發表於 2020-2-23 18:39
我都覺得係, 就算之前用 A3080 都覺得 pure direct 聽 2CH 唔夠開左 DSP d 聲好聽

我相反
pure direct 較好聲冇尖冇硬係唔夠闊

issachar 發表於 2020-2-23 21:23

衰仔樂園 發表於 2020-2-23 20:49
換埋電源線嘛
Belden 8761 22 AWG 聲音平均價平
我都係用佢餵AVamp 同2ch Poweramp ...

電源線我換左呀... 不過隻 USB DAC 未換, 遲下再攪埋佢

issachar 發表於 2020-2-23 21:25

PepperFish@FB 發表於 2020-2-23 21:08
最近睇咗套舊戲,CG唔差,聲效絕對有驚喜👍🏻8500玩imax+neutral好正!大家可以chapter8開始,大量鎗聲爆 ...

係? 搵下先.....

issachar 發表於 2020-2-23 21:26

衰仔樂園 發表於 2020-2-23 20:52
我相反
pure direct 較好聲冇尖冇硬係唔夠闊

唔夠闊我都好同意... 不過 overall 我比較鍾意 DSP 既味精

lovemanman 發表於 2020-2-24 16:50

issachar 發表於 2020-2-23 18:39
都係打算換 8500?

有興趣!不過要研究下頂的喇叭可以怎樣攪

issachar 發表於 2020-2-25 23:14

lovemanman 發表於 2020-2-24 16:50
有興趣!不過要研究下頂的喇叭可以怎樣攪

如果換 8500 其實更加唔駛諗 D 乜... 因為佢同時 support Atmos 同 Auro 3D {:6_138:}如果你頭頂 4 隻的話...

issachar 發表於 2020-2-26 02:11

唔經唔覺原來已經用左 8500 一個月有多... 再分享下對部機既使用感...

AV 方面既表現實在係不用懷疑... 力水充足 {:6_209:} 好多 setting 比你攪... 點樣"駕御"部機成為整個家庭影院表現既重點...

之前我仲係 5.1.2 既組合... 升級後明顯覺得唔轉做 5.1.4 絕對係浪費... 好快駛返對"舊"既 Polk Audio 出黎設定為 5.1.4 之後, 真正感受到天空聲道既包圍感...
當然包圍感呢樣野唔會剩係 8500 先比到啦... {:6_136:} 同埋講真一般用家是否需要用到 8500? 又真係未必... 好多野 6500 已經做到...
不過如果有要求又願意比 8500 呢個價錢既朋友, why not?

13.2 ch 比 11.2 ch 優勝既地方就係更多靈活性... 例如好多版友都係玩 5.1.4... 多左出黎既 4 ch 可以玩 bi-amp... 或者如果本身係 ceiling 喇叭... 又想玩埋 Auro 3D 的話... 加對 Front Height 又得... 都仲有幾個 ch 可以去 bi-amp.... 比 11.2 靈活得多了.... 其實仲有一個玩法... 如果唔想"0徙"左一個 ch 又唔介意唔係正中擺位的話... 祗要0係 amp assign 度揀 custom... 然後你再將 ceiling channel 轉做 front height... 就可以出到 Auro 3D 了... {:6_138:}

而由 YAMAHA 3080 轉會到 DENON 8500, 最大分別當然係睇戲既時候果種埋身感覺, 部機 run in 一個月後, 聲音開始圓滑, 少左剛剛開機時既吉耳感... 音場同包圍感來得更自然...
另外一定要提既係除左版友們必玩既 upmix IMAX Enhanced 之外... Auro 3D 亦一定要試...
如果比喻 IMAX Enhanced 係炸薯條的話... Auro 3D 就係薯蓉了... {:6_139:}

黎到 2ch 部份... 之前都講過我一向對 DENON 聽歌有保留... 而上次出席 DENON + B&W 活動後... 對天龍既 2ch 表現的確係有所改觀... 不過我亦有心理準備佢未必會有 YAMAHA 果種音樂感...
呢一個多月我花左不少時間去邊聽邊去試 d settings... 暫時我對 2ch 既評語係可以聽住先, 當然未到滿意程度...
不過比起 3080, 8500 有更多"味精" setting 可以攪, 呢樣野我個人就十分滿意 {:6_193:} 暫時亦 set 到比較0岩我聽感既設定 (註: 3080 同埋 8500 既 Pure Direct 我都係唔鍾意既)

最後講下最不滿既地方... 就係佢個所謂既 QUICK SELECT 都幾廢下... 3080 既 QUICK SELECT 可以 set 好多野, 真係好多野... {:6_176:}黎到 8500.... 冇得 set... 記既野亦有夠少... 我想 set 一個制做睇戲, 另一個做聽歌.... sorry 唔得既... 當然佢仲有個 MACRO 可以任你 SET... 但係有幾多人有心機慢慢寫低襟邊個制幾多下咁樣.... {:6_223:}如果係我理解錯既... 希望有高手指點下.... {:6_176:}

暫時係咁多先...

hellogd2seeyou 發表於 2020-2-27 00:38

issachar 發表於 2020-2-26 02:11
唔經唔覺原來已經用左 8500 一個月有多... 再分享下對部機既使用感...

AV 方面既表現實在係不用懷疑... 力 ...

2ch 味精 係咪就係開audio既restorer
定係有其他位set?
請賜教。

SteveMCWong@FB 發表於 2020-2-27 04:38

wil-wil 發表於 2020-1-17 15:02
我個人喜歡保住佢唔比佢穿 ... ... 係唔摵開佢先岩!!

好安全{:1_253:}

issachar 發表於 2020-2-27 19:59

hellogd2seeyou 發表於 2020-2-27 00:38
2ch 味精 係咪就係開audio既restorer
定係有其他位set?
請賜教。

呢個係其中一樣... 不過我都冇用到... 仲有可以開 surround sound (例如 Auro 2D), EQ, tone, 如果對前置低音單元比較細, 仲可以考慮用埋 sub 仔....
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14
查看完整版本: (已補相 #125 有更新) 我捨不得你 YEAH YEAH.... 天龍 8500 入手 XD

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。