MDLP 發表於 2019-2-14 16:18

nighos 發表於 2019-2-14 15:44
即係經手機運算同amp運算會唔同架?
唔係掛...比成比野買隻amp仲要跟個唔準既野 ...

唔好以為成皮野好多錢
2ch高級d都未夠買塊釘墊
1皮又有收音機、解碼、CAS、串流、十九幾ch、
畀咁多dolby、dts、audyssey.....專利費
今時今日非常對得住消費者.....hahahaha

DickLai@G 發表於 2019-2-14 16:21

MDLP 發表於 2019-2-14 16:10
應該唔一樣
內置同手機出嚟個結果
甚至連矯正個方法都唔一樣

唔緊要,可能我記錯,佢初出時我層經google過 audyssey app 有人話係同一algorithm xt32.
夜啲得閒再睇下搵唔搵得返個post.

如果師兄有 link 不妨share 作個參考
謝謝

MDLP 發表於 2019-2-14 16:25

DickLai@G 發表於 2019-2-14 16:21
唔緊要,可能我記錯,佢初出時我層經google過 audyssey app 有人話係同一algorithm xt32.
夜啲得閒再睇下 ...

同一個報告

http://www.hi-av.net/modules/article/view.article.php?article=679&page=3

http://www.hi-av.net/modules/article/view.article.php?article=679&page=4

MDLP 發表於 2019-2-14 16:31

DickLai@G 發表於 2019-2-14 16:17
唔識玩唔緊要,玩錯亦唔緊要,教錯人都唔緊要
最緊要錯要認,打要企定
如果老是堅持自己一套,一成不變, ...

晏啲會有人like你
就知邊個入嚟暗中搗亂

唔滿意我可以delete我所有發言
反正唔係得P76一個發言場地

上嚟長篇大論打咁多字
都要心血同時間
我都追求理性討論
嗰啲喺玩分身自問自答
反而無人出一句聲

DickLai@G 發表於 2019-2-14 17:01

晏啲會有人like你
就知邊個入嚟暗中搗亂

所以我選擇無視,上次你有提及

呢個帖的討論帶出了有用的資訊俾其他用家參考,尤其是MDLP兄的經驗更為寶貴,何必被其他人影響?

小小建議

DickLai@G 發表於 2019-2-14 17:12

MDLP 發表於 2019-2-14 16:25
同一個報告

http://www.hi-av.net/modules/article/view.article.php?article=679&page=3

除左呢句似啲,話app係精細啲所以要re cal,唔覺佢有講個algorithm 有咩唔同。。。

由於「Audyssey MultiEQ Editor」應用程式的量測比Denon AVR-X8500H內建者精細許多,因此並不會從Denon AVR-X8500H抓取量測結果直接應用,即使您先前已經在Denon AVR-X8500H做過Audyssey MultiEQ量測校正,還是得在「Audyssey MultiEQ Editor」應用程式重做一次。

NETDSL0100 發表於 2019-2-14 17:12

MDLP 發表於 2019-2-14 11:02
audyssey好霸道
cal咗出嚟無得改
一係就off哂佢

P記我就真係未試過cal完出黎咁大增益,幫我禁低就有

MDLP 發表於 2019-2-14 17:31

DickLai@G 發表於 2019-2-14 17:01
所以我選擇無視,上次你有提及

呢個帖的討論帶出了有用的資訊俾其他用家參考,尤其是MDLP兄的經驗更為寶 ...

當嗰位師兄上嚟搞事
你與期同佢私訊商量
點樣食花生食得精彩啲
倒不如叫佢收斂吓

matt88p 發表於 2019-2-14 17:54

晏啲會有人like你
就知邊個入嚟暗中搗亂

Dick 兄嗰一番說話, 我非常鍾意及認同
"但如果有啲人,未親身試過, 又公開指三道四者,
不要得.
因為同一系統在唔同場合可以完全唔同聲
起碼搬上自己屋企AB, 或者在其他地方同場AB"
但係唔知點解就係有好多呢啲人, 最得意嘅係佢哋仲要話你問題, 就算你明明冇講過其他嘢唔掂, 只係佢哋話人哋啲嘢唔掂,最後都會屈咗你話人哋啲嘢唔得! 好笑到一個點!!

nighos 發表於 2019-2-14 19:38

MDLP 發表於 2019-2-14 16:18
唔好以為成皮野好多錢
2ch高級d都未夠買塊釘墊
1皮又有收音機、解碼、CAS、串流、十九幾ch、

唔係話一皮野好多錢,而係買得部AV Amp, 我無諗過佢機內會跟個唔準既運算,呢個係主要功能唔係額外可有可無既野
而且唔講根本唔會知,官網亦無提,好似被人呃左咁
1皮真係唔係d咩錢,係香港一呎楷磚都買唔到啦
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12
查看完整版本: 純技術討論

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。