NETDSL0100 發表於 2019-2-11 18:50

MDLP 發表於 2019-2-11 18:15
拉直咗係咪真係會好聲咗?

我諗拉直左會係平均左姐好唔好聲就好難講,同埋多聲道系統有咁多隻喇叭是但一隻喇叭都會影響哂個條線,同兩聲道兩隻喇叭我諗又有唔同

DickLai@G 發表於 2019-2-11 19:09

假設支mic夠準確,拉直只係reference, 個人喜好要自己較

DickLai@G 發表於 2019-2-11 19:14

Jazzgd1 發表於 2019-2-11 14:26
啱啱入左支mic,連rew玩可以知邊個頻段多少,好唔好聽叧計,但晤會冇左個頻段唔知,我信支咪多過自己對耳仔 ...

有mic玩多好多嘢
有啲嘢用耳朵係比較唔到,用眼睇容易分辦好多
例如做A/B test,成個頻譜咁大,做完A, 較一輪再做B, 就算有金耳朵,都未必有咁好記性記得A個反應
恭喜師兄,又學多樣嘢!

Jazzgd1 發表於 2019-2-11 19:20

有mic玩多好多嘢
例如做A/B test,成個頻譜咁大,做完A,...

自學中,英文又唔好,難上加難??‍♂️

DickLai@G 發表於 2019-2-11 20:22

Jazzgd1 發表於 2019-2-11 19:20
自學中,英文又唔好,難上加難??‍♂️

小弟都係自學,得google大神幫到手
REW免費又多野玩,真係有排學
如果玩開有啲心得,不妨分享一下,多多交流
相信好多師兄都會樂意參與!

neve 發表於 2019-2-11 22:16

戲院/studuo,杜比系統並不是拉直缐,小許梯形形裝的!

leekoonhung 發表於 2019-2-12 03:47

有mic玩多好多嘢
例如做A/B test,成個頻譜咁大,做完A,...

金耳朵聽聞得一對,請佢出山可能..........
都係信數據好D,佢出唔到山未大煲
影響一生{:6_138:}

Jazzgd1 發表於 2019-2-12 10:28

DickLai@G 發表於 2019-2-11 20:22
小弟都係自學,得google大神幫到手
REW免費又多野玩,真係有排學
如果玩開有啲心得,不妨分享一下,多多 ...

自己BB班水平,怕比人笑{:1_332:}

小瑟 發表於 2019-2-12 13:01

我個人覺得, 好多好聲都唔係跟標準的, 因為標準左就冇左個人喜好, 但如果係新玩, 知道左標準先, 再轉移玩自己的喜好會就會好玩D勒!!!
因為靚同唔靚, 其實好多時都係個人口味, SET左平直的好多人都會覺得太啖口呢, 但就一定聽到既野會平均左好多!
想唔想搵次去你度拉一次玩下~??{:1_343:}

Jazzgd1 發表於 2019-2-12 13:37

小瑟 發表於 2019-2-12 13:01
我個人覺得, 好多好聲都唔係跟標準的, 因為標準左就冇左個人喜好, 但如果係新玩, 知道左標準先, 再轉移玩 ...

不能同意更多{:1_254:}
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 純技術討論

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。