leekoonhung 發表於 2019-2-13 18:50

~~~~~~

MDLP 發表於 2019-2-13 19:36

leekoonhung 發表於 2019-2-12 03:47
金耳朵聽聞得一對,請佢出山可能..........
都係信數據好D,佢出唔到山未大煲
影響一生 ...

c1pro啱晒呢種數據支持者

leekoonhung 發表於 2019-2-13 20:13

MDLP 發表於 2019-2-13 19:36
c1pro啱晒呢種數據支持者

對唔住!我對硬膠箱無興趣,個人喜好木箱{:1_262:}

DickLai@G 發表於 2019-2-13 20:20

MDLP 發表於 2019-2-13 16:44
參考吓一套4字頭推530同control1pro嘅數據
c1pro可去到20Hz仲要多10dB
真係sub仔都可以唔洗買 ...

MDLP 兄,題外話,隻Front LR 是不是530?
我自己冇聽過,但照計JBL 530 高音應該好夠
但圖表中由10k -20k 拉得好辛苦,爆晒錶+10db
係咪隻speaker 燒左高音?定係做measurement 時支mic 指向有問題?或者高度出錯?(放太低或太高都不好,因為高音有指向性,唔知530實際性況如何?)

隻天花真係有問題,落到20hz , 盡信圖表真係死得?

唔識度/半桶水/一知半解,就好大鑊。水能載舟,亦能覆舟。

MDLP 發表於 2019-2-13 20:49

DickLai@G 發表於 2019-2-13 20:20
MDLP 兄,題外話,隻Front LR 是不是530?
我自己冇聽過,但照計JBL 530 高音應該好夠
但圖表中由10k -20 ...

對530係正常
支咪亦啱水平向天花
就算遮到530個高音
都解釋唔到20hz+10dB
同膠人講膠箱無乜關係

nighos 發表於 2019-2-13 22:03

我用denon 4500,Audyssey cal完對LS60同LSC高頻同我全部推爆晒: 16khz+10db;4khz同8khz都差唔多+9/+10db
支咪肯定冇擺錯,亦無遮到高音單元
係咪因為對喇叭新買未煲好?

DickLai@G 發表於 2019-2-13 22:13

我用denon 4500,Audyssey cal完對LS60同LSC高頻同我全部推爆晒: 16khz+10db;4khz同8khz都差唔多+9/+10db ...

師兄問題同MDLP兄貼出來的530好相似
希望他可幫到你!

DickLai@G 發表於 2019-2-13 22:29

Sorry樓主,唔小心講得太遠,離晒題。
見諒??

matt88p 發表於 2019-2-13 23:38

我用denon 4500,Audyssey cal完對LS60同LSC高頻同我全部推爆晒: 16khz+10db;4khz同8khz都差唔多+9/+10db ...

真係好難搞......

leekoonhung 發表於 2019-2-14 02:09

DickLai@G 發表於 2019-2-13 22:29
Sorry樓主,唔小心講得太遠,離晒題。
見諒??

雖然離題,目標不遠{:6_138:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 純技術討論

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。