toms110 發表於 2020-4-13 23:13

SingWong@FB 發表於 2020-4-13 14:54
師兄 如果Netflix detect到器材設定齊晒Dolby Vision同Dolby Atmos,但播既時候部Denon就點唔到Atmos燈, ...

Sony A9F同Z9F睇內置Netflix apps一定要接駁HDMI3再把"音效"內的eARC設為"自動", 才可替Denon 4500點Dolby Atmos燈{:6_189:}

SingWong@FB 發表於 2020-4-13 23:52

toms110 發表於 2020-4-13 23:13
Sony A9F同Z9F睇內置Netflix apps一定要接駁HDMI3再把"音效"內的eARC設為"自動", 才可替Denon 4500點Dolb ...

已經係 =(
慘在佢Netflix app明明顯示到Atmos但Amp點唔到燈

toms110 發表於 2020-4-14 00:02

SingWong@FB 發表於 2020-4-13 23:52
已經係 =(
慘在佢Netflix app明明顯示到Atmos但Amp點唔到燈

咁一係試多兩個方法,換咗條HDMI線、同埋重新啟動部電視機{:6_126:}

CrazyBull 發表於 2020-4-14 02:31

chiukeung 發表於 2019-4-15 16:05
AV AMP Main Out(support ARC)   Sony HDMI3 (有ARC功能) ,

平時睇TV會自動經AV Amp 出聲, 用Sony netf ...

C兄,小弟早兩日正如你所講 TV ARC駁去 AMP HDMI ARC, 點知搞到連 I Cable及 PS4訊號無埋,正常電視(81,84台)有聲無畫,請問有冇遇過呢啲情況?

yuppi 發表於 2020-4-14 10:30

已經係 =(

講埋最後呢次:

唔好睇出邊,你要入到套戲入邊,響字幕同聲軌果度揀,佢俾你揀先至有atmos

如果佢唔俾你揀一係就你部電視機唔夠RAM要reboot ,一係就你部機唔支援Atmos,佢再唔係就你啲setting有問題

唔關啲線問題,唔好又無啦啦走去買多幾條線

Vitus16 發表於 2020-4-14 11:32

已經係 =(

師兄,你要出Dolby 呢個數碼輸出不能選PCM.

SingWong@FB 發表於 2020-4-14 21:18

Vitus16 發表於 2020-4-14 11:32
師兄,你要出Dolby 呢個數碼輸出不能選PCM.

多謝師兄指點 我反覆研究後發現自己setting輸出冇set到Dolby Digital Plus,選左Dolby Digital {:1_331:}

SingWong@FB 發表於 2020-4-14 21:20

終於用電視內置Netflix app都點到Atmos燈 {:1_351:}
想問呢兩個格式有咩分別?大家會選邊個?

SingWong@FB 發表於 2020-4-14 21:49

vincent369 發表於 2020-4-13 15:15
2019 5月Netflix 公佈 Netflix apps 出既Dolby Atoms 音效係Dolby Digital Plus (最多5.1 而且冇天空)格式 ...

想問師兄知唔知iTunes電影既Atmos同Netflix既Atmos格式上又有有差別?

vincent369 發表於 2020-4-15 06:03

SingWong@FB 發表於 2020-4-14 21:49
想問師兄知唔知iTunes電影既Atmos同Netflix既Atmos格式上又有有差別?

所有串流Apps 出既Atoms 格式如 Apple/ Disney+ 都係一樣Dolby Digital Plus 5.1 格式
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: Netflix 音效

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。