arcll 發表於 2020-1-26 11:08

Ablefriend2018 發表於 2020-1-20 18:42
未解決到呀,換了6500H有對白增強功能好少少,不過我都好少睇Netflix了,因為音效麻麻地 ...

如果因為其他原因唔睇netflix 都情有可原,但音效麻麻地而放棄netflix 都係第一次聽{:6_130:}

giskim 發表於 2020-1-26 11:24

有好多唔買碟嘅電影同電視劇都一定係睇Netflix, 雖然無atoms , 但畫面還是不錯

leo3133a 發表於 2020-4-12 12:34

我用pan記電視內置Netflix 搵唔到有5.1片源,用apple tv3就搵到,有冇ch可以解答?

toms110 發表於 2020-4-12 16:10

我用pan記電視內置Netflix 搵唔到有5.1片源,用apple tv3就搵到,有冇ch可以解答? ...

Netflix會自動detect器材設定才顯示你搜尋嘅片種最高可播放像素及聲效格式, 先啟動電視ARC及接駁Amp應該可解決

leo3133a 發表於 2020-4-12 21:10

Netflix會自動detect器材設定才顯示你搜尋嘅片種最高可播放像素及聲效格式, 先啟動電視ARC及接駁Amp應該 ...

但我已駁amp和啓動ARC😅

coffee430coffee 發表於 2020-4-12 21:17

我用pan記電視內置Netflix 搵唔到有5.1片源,用apple tv3就搵到,有冇ch可以解答? ...

你試吓係電視→設定→聲音→選擇SPDIF"自動"
睇吓得唔得。。。

leo3133a 發表於 2020-4-12 21:42

coffee430coffee 發表於 2020-4-12 21:17
睇吓得唔得。。。

今晚回家再試試先,唔該ch

leo3133a 發表於 2020-4-13 12:06

睇吓得唔得。。。

搜尋到啦ch,SPDIF真係要改為auto,唔該晒呀🙏

SingWong@FB 發表於 2020-4-13 14:54

Netflix會自動detect器材設定才顯示你搜尋嘅片種最高可播放像素及聲效格式, 先啟動電視ARC及接駁Amp應該 ...

師兄 如果Netflix detect到器材設定齊晒Dolby Vision同Dolby Atmos,但播既時候部Denon就點唔到Atmos燈,會係咩問題?AppleTV冇呢個問題,A9F內置個Netflix先係咁

A9F + Denon 4500

vincent369 發表於 2020-4-13 15:15

2019 5月Netflix 公佈 Netflix apps 出既Dolby Atoms 音效係Dolby Digital Plus (最多5.1 而且冇天空)格式有別於4K碟/播放機Dolby TrueHD 格式. Netflix Dolby Atoms 格式,HDMI 2.0 ARC 已可應付.

http://www.feversound1.com/netflix-increase-dolby-digital-plus-atmos-bitrate/

所有Sony 4K 碟機x700/x800/x800m2 內置Netflix 冇Dolby Atoms

唔清楚師兄Panasonic 4K型號,2019大部份型號內置Netflix apps 支援Dolby Vision + Dolby Atoms
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: Netflix 音效

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。