leekoonhung 發表於 2018-11-26 03:44

aswyshek 發表於 2018-11-26 03:34
其實會場兩邊都有睇過各有千秋,一邊合併機直推array 1400+880,但問心咁大隻又高質大坐地又怎能搞得好,講 ...

師兄講得合情合理,但有些人心中只有'天下第一派'{:6_138:}

MDLP 發表於 2018-11-26 05:49

唔記得咗
你地原來你地有做
水貨MK同procella
真係有怪莫怪

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=280157&mobile=2

DickLai@G 發表於 2018-11-26 08:17

opdes 發表於 2018-11-25 23:26
響一個咁少嘅時間同聲學限制之下,如 FL FR行 Full 同超低一齊出超低頻,一定只會令音場更混濁,因沒可能有 ...

Opdes 兄,請問一下,如pioneer set large (假設都係用array 880/1400) , 佢仲可唔可以出到70hz/32hz 以下的低頻?
始終speaker 不是超低,低頻下限好難再潛,好合理。
但如果堅持要large, 又想聽埋超低,pioneer可以點做?

P.s. Array 1400 32hz -3db, Array 880 70hz -3db
只是網上找spec, 有錯請指正

謝謝你

opdes 發表於 2018-11-26 09:12

DickLai@G 發表於 2018-11-26 08:17
Opdes 兄,請問一下,如pioneer set large (假設都係用array 880/1400) , 佢仲可唔可以出到70hz/32hz 以 ...

理論上前置 set large就會出到喇叭規格標示嘅低頻,但事實感唔感受到果浸低頻聲,好受房間大小、聲學環境、聆聽距離,線材、軟件製作等因素影響。事實以電影來講,FL /FR嘅音效本身就少低頻聲分配到,反而音樂會就好大分別

matt88p 發表於 2018-11-26 11:03

WY807 發表於 2018-11-26 00:44
不過仲有好多網上所謂專家只不斷地參拜自己玩開嘅牌子,如果真係覺得其他牌子唔掂,又何必仲要阻住其他師兄 ...

其實我又覺得要公平啲咁睇, 其實每個人聽音響心裏都有自己嘅準則, 我相信每一個人包括我自己都係懷著期待嘅心情去聽每一間音響房, 咁聽完之後有自己感覺, 上網論壇討論自己嘅聽感都好正常,所以我又覺得師兄唔好介意, 咁又唔好話人哋阻住地球轉, 有陣時聽完先知道自己鍾唔鍾意, 唔通一定要聽完個個都話好鍾意先有資格去聽? 同埋有陣時 就算可能你以前聽過佢唔好, 唔代表今次一定唔好.
小弟都真係有試過聽過某牌子, 頭兩次都唔得, 第三次聽好大驚喜. 所以呢啲嘢我覺得真係冇得講, 個人觀點與角度.
等於我相信音響展嘅每一個兩聲道房間, 如果每一間房都有一個討論區, 我相信亦都會充斥住呢一種咁樣嘅極端討論, 咁又唔通唔畀人討論咩? 又好似76嘅每一場試聽, 師兄又試下睇返啲留言, 一樣係有人讚人彈, 咁唔通我哋又叫嗰啲人唔好報名阻住個地球轉咩? 師兄真心, 純粹對事, 如果得罪講聲唔好意思{:8_387:}

binge 發表於 2018-11-26 14:43

其實我都唔係幾頂到,環繞聲同sub 仔太過over, 唯一我覺得幾好就係佢試人聲嗰陣時,好離箱. 不過有時呢啲示範show, 你唔set 得出D又突顯唔到性格, 講真示範單位咁樣勞師動眾都希望有宣傳效果

matt88p 發表於 2018-11-26 15:11

binge 發表於 2018-11-26 14:43
其實我都唔係幾頂到,環繞聲同sub 仔太過over, 唯一我覺得幾好就係佢試人聲嗰陣時,好離箱. 不過有時呢啲示 ...

Yes, 認同佢人聲係做得幾好, 其一透聲幕, 比較有戲院感, 好似啲聲真係喺畫面入面出嚟咁. 呢樣嘢用一般投影幕 真係冇辦法比得上.
其二佢隻中置咁大隻, 有番咁上下件頭一定好,不過講質素我就覺得佢比較乾 and P/A sound.

alleelarry 發表於 2018-11-26 15:47

kowkow 發表於 2018-11-25 02:21
我反而對pioneer 個塲setup幾滿意,有home made feel

講既係3F個間「是旦SET」既場?

binge 發表於 2018-11-26 17:12

matt88p 發表於 2018-11-26 15:11
Yes, 認同佢人聲係做得幾好, 其一透聲幕, 比較有戲院感, 好似啲聲真係喺畫面入面出嚟咁. 呢樣嘢用一般投 ...

重有前置都好正, 不過都係因為後面over 左D, 搞到好似唔覺眼.

DickLai@G 發表於 2018-11-26 18:45

alleelarry 發表於 2018-11-26 15:47
講既係3F個間「是旦SET」既場?

其實第一日唔夠時間set都冇辦法
但我覺得第二/三日都應該有機會set返好啲
覺得差嘅師兄係咪只係第一日去左?
覺得好果啲可能係第二/三日之後先去?
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12
查看完整版本: 6樓米樂間9.2.6房我覺得低音唔夠 ._.

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。