MDLP 發表於 2018-11-25 21:52

matt88p 發表於 2018-11-25 01:38
我就唔係好頂得到, a bit too much and too loud!!

所以点解有啲人唔識聽
以為大音壓就等同高音質

matt88p 發表於 2018-11-25 22:01

issachar 發表於 2018-11-25 18:38
有 d 人又真係鍾意野野都打心口果種感覺嫁喎...

我就覺得間中咁樣聽下係過癮既... 但係要我成日咁樣睇 ...

Yes, 呢個就係個人口味. 真係冇啱與錯
自己耳仔聽到ok咪得囉!!

matt88p 發表於 2018-11-25 22:03

MDLP 發表於 2018-11-25 21:52
所以点解有啲人唔識聽
以為大音壓就等同高音質

呢啲嘢真係冇得講,有人食牛扒鍾意點豉油加雪糕用筷子食, 呢啲個人獨特口味真係冇計.

MDLP 發表於 2018-11-25 22:04

matt88p 發表於 2018-11-25 22:03
呢啲嘢真係冇得講,食牛扒鍾意點豉油用筷子食, 呢啲個人口味真係冇計

所以近期D&G都用筷子食pizza

matt88p 發表於 2018-11-25 22:06

MDLP 發表於 2018-11-25 21:46
部法國佬根本係收咪
再用電腦運算處理
唔會理主場客場

真心講我覺得其實嗰日pioneer嗰啲器材部唔係正常水平發揮.

MDLP 發表於 2018-11-25 22:16

matt88p 發表於 2018-11-25 22:06
真心講我覺得其實嗰日pioneer嗰啲器材部唔係正常水平發揮.

五面都係木板牆 好難正常發揮

正如專家peter所講玩AV音響
一定係先用物理方法去解決問題
解決唔到先至用電子數碼方法

DickLai@G 發表於 2018-11-25 22:31

MDLP 發表於 2018-11-25 22:16
五面都係木板牆 好難正常發揮

正如專家peter所講玩AV音響

絕對同意
先搞好場地,擺位,最後用EQ略修線條/口味

DickLai@G 發表於 2018-11-25 22:35

小弟無緣出席
見各師兄有咁多分享
想請教一下,會場中901推array 是否用full range ? 定還是small?
照計如果901可發揮到array 5成水準,推到離箱又夠動態,咁性價比真係無得輸!
始終冇後級,合併推,冇得同前後級比,亦唔需要比,唔公平。

marco 發表於 2018-11-25 22:53

kowkow 發表於 2018-11-25 02:21
我反而對pioneer 個塲setup幾滿意,有home made feel

我星期六都係先空個場坐左幾個字{:1_351:}

opdes 發表於 2018-11-25 22:55

DickLai@G 發表於 2018-11-25 22:35
小弟無緣出席
見各師兄有咁多分享
想請教一下,會場中901推array 是否用full range ? 定還是small?

多謝大家有去觀賞 Pioneer UDP-LX890 示範房!小弟就係負責呢間房嘅 Pioneer 同事。

因場地、時間和種種限制,現場可以調校聲音的空間非常有限。單單是不能做到隔音,就算唔開聲都會有一浸浸由外邊傳來的聲音,再加上極大嘅抽風口聲,呢啲都等於為現場舖咗一浸「底噪」,先天影響咗動態表現,仲未計薄木板嘅聲學限制,同埋只得少於一小時嘅校聲準備時間???

不過畫面係落足心機,由 Unify Color 嘅 Anthony Lee 用咗成堆專業器材校咗三個鐘,所以畫面表現應比聲音好一點。

同一set器材組合,我哋響自己公司試音室已set咗一星期,會場聲音嘅表現唔及響公司嘅50%

Pioneer LX800 房是所有主喇叭用 Small,低頻都交由Array 1500去做。

至於米樂嘅聲畫,我冇睇到其他示範時段,但響 LX800 專場時段,有朋友比較過同一段片響3樓細場嘅表演,佢覺得米樂個場感覺更震撼同有氣氛,所以真係各花入各眼呢!

頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 6樓米樂間9.2.6房我覺得低音唔夠 ._.

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。