matt88p 發表於 2018-8-14 23:34

小邪ktm 發表於 2018-8-14 23:32
matt師兄,我先出聲,你唔駛切!
我諗標準就係影音展裡面百九幾萬對喇叭,幾十萬個轉盤,加埋前後級 ...

我仲慘, 我標準係, 美國最大嗰間戲院.......

hing1985 發表於 2018-8-14 23:34

alanadc23 發表於 2018-8-14 22:44
用共勉之埋尾 咁似某人嘅。。。

我認為玩家庭影院有標準

咩叫達標?用貴野就係標準?真係笑死人

cheonglam 發表於 2018-8-15 00:21

alanadc23 發表於 2018-8-14 22:44
用共勉之埋尾 咁似某人嘅。。。

我認為玩家庭影院有標準

邏輯上去分析
(我認為飽肚係有標準嘅
達標後大家先好去食嘢……)
大致上應該係咁

johnnykut 發表於 2018-8-15 00:50

o係自己屋企玩,,都要玩到要跟"標準"咁嚴重,,,跟樓下8樓陳師奶定係樓上方太既標準???

"標準"邊個定???需唔需要考牌???

tab 發表於 2018-8-15 01:00

5.1要6隻喇叭, 9.1要10隻喇叭, 我諗呢d就係'標準'{:6_142:}
齊晒喇叭先可以調自己既口味

kalex7777 發表於 2018-8-15 01:47

我都好奇咩野叫達標?
達入門標?
達中階標?
達高级標?
定達大師標呀?
講下講下我都覺得自己問得好哲學, 姐係9up呀{:9_430:}

leekoonhung 發表於 2018-8-15 01:53

tab 發表於 2018-8-15 01:00
5.1要6隻喇叭, 9.1要10隻喇叭, 我諗呢d就係'標準'
齊晒喇叭先可以調自己既口味 ...

標準是因人而異,有些人覺得鴨記喇叭是標準,亦有人覺得幾皮野喇叭是標準,最終自己買隻喇叭是否能發揮出應有表現

leekoonhung 發表於 2018-8-15 02:06

究竟怎樣將喇叭發揮出應有表現?{:6_147:}

matt88p 發表於 2018-8-15 02:44

leekoonhung 發表於 2018-8-15 02:06
究竟怎樣將喇叭發揮出應有表現?

以前曾經聽幾位大師講過, 就攞返自己post嘅array為例子, 如果要釋放真正實力, 基本冇一部multi channel power amp 做到......... 啲大師話起碼要十幾萬嗰啲後級先OK真正叫做推得佢好,其實聽到呢句嘢, 小弟覺得好開心, 因為我永遠都冇可能達到標準, 咁我就可以放心安於現狀了!! {:1_332:}一係不如直頭放棄影音可能仲好!!

leekoonhung 發表於 2018-8-15 03:59

matt88p 發表於 2018-8-15 02:44
以前曾經聽幾位大師講過, 就攞返自己post嘅array為例子, 如果要釋放真正實力, 基本冇一部multi channel p ...

小弟同樣非常慚愧加無能,本想加入少林寺學藝,但被方丈拒於門外,方丈真小氣,未能學好真傳{:8_391:}
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 好開心終於建成一個叫做似樣嘅影院!! (MANY PHOTOS)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。