kinagiyuki 發表於 2018-7-28 13:23

nanaholic 發表於 2018-7-28 12:52
係有負面効果。

因爲依家嘅真balance迴路amp嘅負極係真係cold, 而唔係回電嘅GND, 係有電,所以唔可以兩 ...

啊……
short既成因係因為high voltage去low voltage期間無任何或者好少既電阻所以引致電流超大
但而家本身佢條線各自左右既high voltage(正極)一定要經過耳機單元(電阻),然後先去到兩條(TRRS)或者一條(TRS)既low voltage(負極)線
所以short既成因已經無左……
而且耳機AMP output係DC,姐係負極永遠都係low potential
極其量只可以話因為其第二個AMP chip會食左另一邊既low voltage signal
但極身佢AMP chip既負極就係會處理呢樣野(接受low potential,electrons with low energy),所以大概只會因SE而些微影音質(?)

而且SONY同IFI Audio本身都係設計到無論插SE定BL都無問題行到
所以我都係有啲疑慮姐{:6_136:}

而且岩岩試過用有mic既TRRS插落我部IFI Audio xDSD裡邊聽
部player本身support TRRS balanced同Single End
而有mic既耳機都係好成功咁左右兩邊都有聲同無問題{:6_136:}

patrick@wong 發表於 2018-7-28 14:15

ip_csl 發表於 2018-7-28 11:37
Ching, how much ?

4XXX{:6_180:} Near the stock price

ip_csl 發表於 2018-7-28 14:25

patrick@wong 發表於 2018-7-28 14:15
4XXX Near the stock price

Thanks,但要等回血先.

patrick@wong 發表於 2018-7-28 15:20

ip_csl 發表於 2018-7-28 14:25
Thanks,但要等回血先.

等我的N8到手後今年都收手了……等明年dream duet再出手

ip_csl 發表於 2018-7-28 15:30

patrick@wong 發表於 2018-7-28 15:20
等我的N8到手後今年都收手了……等明年dream duet再出手

可惜N8只有cm.
題外話,條Siltech非常中性.

patrick@wong 發表於 2018-7-28 15:33

ip_csl 發表於 2018-7-28 15:30
可惜N8只有cm.
題外話,條Siltech非常中性.

越高端hifi線材越睇音源、DAP、耳機、AMP等器材能力.....能力越高條線就可以俾到幾多(不應該有bottleneck)……不過SILTECH不是完全中性的(偏暖)

你手上這條係s8 grade mono crystal silver....會越煲越smooth、動態十分强

ip_csl 發表於 2018-7-28 15:42

patrick@wong 發表於 2018-7-28 15:33
越高端線材越睇音源、DAP、耳機、AMP等器材能力.....能力越高條線就可以俾到幾多(不應該有bottleneck)… ...

Patrick兄說得無錯,稍稍偏暖(尤其配個人用的ofc頭).現等煲後變化如何.還有等待和條8wire cp2 的比較.

nanaholic 發表於 2018-7-29 18:19

kinagiyuki 發表於 2018-7-28 13:23
啊……
short既成因係因為high voltage去low voltage期間無任何或者好少既電阻所以引致電流超大
但而家本 ...

首先iFi xDSD果d如果照你講係SE同balance鍤落去都用到嘅話絕對可以斷定佢唔係真balance,而係Sony好耐以前由ZX2已經有做嘅分離地線.

係呢個設計係的確3.5 TRS同3.5TRRS都係對應,但佢絕對唔算係balance.

因爲如果真係真balance個負極正如我所講並唔係low voltage reference(其實即係Ground), 而係真正嘅反極(或者叫cold或pull)。而個low voltage reference(GND)係另一條完全唔關耳機事嘅接線。

所以如果係真balance嘅話鍤3.5 TRS就係會出現我之前post嘅情況,係兩個反極短路,就會炒咗個amp.

kinagiyuki 發表於 2018-7-29 18:52

nanaholic 發表於 2018-7-29 18:19
首先iFi xDSD果d如果照你講係SE同balance鍤落去都用到嘅話絕對可以斷定佢唔係真balance,而係Sony好耐以前 ...

啊……
咁我根據ching所講既續一點回應我既疑慮吶…

首先,負極/cold/pull呢啲都係名黎架姐
首產生電流首先要有potential difference
加上AMP既輸出一定係Direct Current
所以一定係固定由一邊去另一邊,咁而家我地假設佢就一定係由正極(high potential)去負極(low potential)啦
換句話講所謂AMP既負極係用黎接收low energy既current
基於呢點可以判定AMP chip定佢既circuit design係-ve port都係負責接收low energy current

然後回應返ching ground呢一點
咁ching自己都有提過Sony有「接地線」呢個term
但又話佢唔係ground所以做唔到「真balance」
咁究竟佢係「地線(ground)」定唔係「地線(ground)」?
再講其實portable 既DAP定AMP本身都好難做ground
所謂要做ground係指「要有一條處於相對低能量(potential energy)而且相對非常低的電阻的路徑」
你帶得出街用既斷估都唔係放係地下吧?
只係人體同衣物既電阻已經足以令DAP/AMP本身接觸唔到ground
咁當然可以有active ground既……但呢個就另一個話題
所以如果要用到ching既定義咁基本上連2.5定4.4都唔會係「真balance」?

返返轉頭
其實好多Hi-End既音響機本身都係得正負極插 (所以外國先興地盒呢樣野)
但佢地都好多標榜自己係balance
咁唔知ching又對呢點點睇呢?

nanaholic 發表於 2018-7-30 01:23

kinagiyuki 發表於 2018-7-29 18:52
啊……
咁我根據ching所講既續一點回應我既疑慮吶…

首先你個假設係錯,係balance circuit amp chip個 -ve並唔係負責接收low energy current
其實你可以再睇返我上面Balance Audio果張圖先。

張圖你可以見到嘅負嘅線(藍色)並唔係low potential, 而係個signal嘅相反。而係個source同amp度有另一條綠色線,果條先係low potential.
其次,其實兩邊嘅ground係唔需要連住的,正如你講有個low potential就可以去到。

而portable機做low potential嘅就係PCB上面再接落個機殼度,即係所謂嘅chassis ground. 所以點解d portable機成日話個殼唔同會唔同聲就係咁解。

最後其實bal唔balance根本同個接頭尺寸冇關係,你要試係唔係真係balance其實你要篤個電表落去睇先得。但簡單d講balance嘅要點就係
1)左右聲道完全獨立
2)amp嘅構成係push/pull, 即係有正signal同負signal, 並唔係單端嘅只有正signal回流入ground

EDIT: 搵到張更加清楚嘅圖

直接睇解釋:
https://www.headphone.com/pages/balanced-headphones-guide
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: Aroma A100平衡/非平衡隨身耳擴 開箱心得

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。