TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 11:20

fishbone8822 發表於 2019-1-20 09:18
魔獸 hdmi 光度的確普通, 不特別光也不會暗了, 想好力D, 光D可考慮Fibbr Ultra Pro, 明顯係光D

兩條我都 ...

請問知唔知12米長Fibbr Ultra Pro大約幾錢?

fishbone8822 發表於 2019-1-20 11:37

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 11:20
請問知唔知12米長Fibbr Ultra Pro大約幾錢?

無記錯千幾蚊

ikkjr 發表於 2019-1-20 11:50

fishbone8822 發表於 2019-1-19 22:51
RX1 白是1.65增益
RX1 灰是1.1增益

>如果真的要打120" 又想HDR 夠光夠力, 一係升高一級UHC68/658夾灰, 一係轉jvc n3/n5 夾白幕

fishbone 兄, 之前有睇過UHC68夾灰幕, 但覺彩紅較利害,

反而部51冇咁覺 (可能因冇部laser咁光){:6_123:}

如果Wall to wall只有13尺, 投影機鏡頭到幕應約11尺, 如果希望投120寸,
除optoma 51外, 請問是否有其它選擇?

btw. 不知Benq W2700 會否比optoma 51够力 (投120寸) ?

fishbone8822 發表於 2019-1-20 12:41

>如果真的要打120" 又想HDR 夠光夠力, 一係升高一級UHC68/658夾灰, 一係轉jvc n3/n5 夾白幕

fishbone 兄 ...

彩紅問題係好多因素影響, 當然UHC68(四色輪) vs UHD51 (六色輪) , UHD51較優

但這點不是主因, 因為彩紅眼問題我花左半年時間找改善方法

分享個有趣經歷, 話說我之前是用BENQ W1070+(六色輪) , 朋友上來睇沒有提到彩虹眼問題

但半年後我安了4條毛後再叫朋友上來睇.. 佢地話你搞咩? 咁閃,. 彩紅好勁, 以前唔怕, 是否部投影機有問題?{:1_260:}

最慘係咩? 我完全睇唔到, 我係0%彩紅眼, 那怕我搖頭都係睇唔到彩虹, 因依件事我一路都唔開心

咁岩見台灣UHC68發報就買左, 部機返來先去另一朋友度家跟SONY 5XX比較, 當時大家都話依...68無彩紅, OK播

但....奇異的事再次發生, 搬回我家...朋友上來又話點解咁勁彩紅. (仲已即場幫我家改名"彩虹之家"){:1_247:} .........我十萬個為什麼?

條氣好唔順, 於是哥排不停試, 改變環境的擺設位置, 窗簾等等...仲不時找來彩虹效應很敏感的朋友上來測試

結果? 得他們對"彩虹眼"相助, 問題叫解決了...就只是一塊黑布...左邊則牆加了塊黑布, 彩紅問題已大大減少, 後來幾位朋友來睇都話差不多無, 係有時好克意留意見到

彩虹其實環境因素大於投影機本身, 由其反光, 如果牆身, 天花, 地板係好反光, 就算你夜晚室內環境夠黑, 投影機本身也是光源, 環境有野反光, 彩紅問題都會大增

至於點解現在的4K 投影好似彩紅勁左? 可能因HDR時個光差動態要求高, 光度輸出也大了, 所以這問題放大

{:1_259:}

btw. 不知Benq W2700 會否比optoma 51够力 (投120寸) ? <---2700同51算係同級, 諗5700 或jvc n3/n5

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 12:54

fishbone8822 發表於 2019-1-20 11:37
無記錯千幾蚊

唔算貴{:1_351:}

ikkjr 發表於 2019-1-20 21:16

fishbone 兄 ...

fishbone 兄, 感謝你詳盡又獨到的分享 {:6_193:}

綜合各位師兄的意見,
看來如選用optoma 51, 幕就只可用106寸了 {:6_123:}

leekoonhung 發表於 2019-1-21 00:56

ikkjr 發表於 2019-1-20 21:16
fishbone 兄, 感謝你詳盡又獨到的分享

想打多一点点,當然選擇高檔型號

ikkjr 發表於 2019-1-21 01:08

leekoonhung 發表於 2019-1-21 00:56
想打多一点点,當然選擇高檔型號

Ching 請教現今那一部可在11尺距離(投影機鏡頭到幕) 投120寸 ,
而效果又好過optoma 51?

leekoonhung 發表於 2019-1-21 10:47

ikkjr 發表於 2019-1-21 01:08
Ching 請教現今那一部可在11尺距離(投影機鏡頭到幕) 投120寸 ,
而效果又好過optoma 51? ...

上projector central 研究下

ikkjr 發表於 2019-1-21 20:59

lawterry 發表於 2019-1-19 22:37
我調過一部U51 + 106寸 已比較吃力. 好難先攞到平衡.
如果要畫質優先.不建議貪大. ...

>我調過一部U51 + 106寸 已比較吃力. 好難先攞到平衡.
lawterry 兄, 請問你上次調較的106寸是灰幕還是白幕?

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11
查看完整版本: [開箱]影輝投影幕 RX1 Pro 4K

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。