lawterry 發表於 2019-1-19 22:37

我調過一部U51 + 106寸 已比較吃力. 好難先攞到平衡.
如果要畫質優先.不建議貪大.

ikkjr 發表於 2019-1-19 22:39

fishbone8822 發表於 2019-1-19 22:19
51 夾rx1 灰

100"很理想, 110"個人試過覺得差不多到頂

fishbone 兄, 如果投120", 那是否應選白幕 (白幕增益好像較灰幕高)?

fishbone8822 發表於 2019-1-19 22:51

ikkjr 發表於 2019-1-19 22:39
fishbone 兄, 如果投120", 那是否應選白幕 (白幕增益好像較灰幕高)?
...

RX1 白是1.65增益
RX1 灰是1.1增益

但DLP 本身原生對比度低, 黑位(由其死黑)表現不如JVC/SONY是鐵一般的事實

DLP夾灰幕能把黑位不理想問題大改善, 黑位好左, 立體感也跟著好, 所以你要諗清楚

如果真的要打120" 又想HDR 夠光夠力, 一係升高一級UHC68/658夾灰, 一係轉jvc n3/n5 夾白幕
{:1_249:}

anson11 發表於 2019-1-19 23:48

????

fishbone8822 發表於 2019-1-20 00:16

小骨也趣味分享:

Optoma UHC68 (投影距離4.1米)
影輝RX1灰(1.1Gain) 110" 電動拉線軟幕
經Mr.Color 調較

Photo by IphoneX (手機相直出只供參考, 目測大約只能表達到現場6成)

{:1_259:}

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 08:07

ikkjr 發表於 2019-1-19 12:08
請問各位師兄, 投影機用uhd51,想用影輝rx1 pro120”電動拉線幕, 請問選灰幕定白幕好?
Many thanks : ...

昨晚再試機, 確定唔夠光和微粒粗的問題和rx1灰幕無關, 以下圖片係用chromecast ultra插係uhd 51度播放youtube 4K片段, 立體感和細節都相當唔錯, 之前覺得唔夠光係用203播4K諜, 我懷疑問題可能出係條魔獸12米長光纖hdmi 2.0線, 但不確定

fishbone8822 發表於 2019-1-20 09:18

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 08:07
昨晚再試機, 確定唔夠光和微粒粗的問題和rx1灰幕無關, 以下圖片係用chromecast ultra插係uhd 51度播放you ...

魔獸 hdmi 光度的確普通, 不特別光也不會暗了, 想好力D, 光D可考慮Fibbr Ultra Pro, 明顯係光D

兩條我都有用緊, 各有特點

當日Mr.Color來調機時, 專登經他的儀器做了AB比較, 出來的數據Ultra Pro比魔獸光了大約5%

上面相片我是用魔獸 hdmi (原因夾我度魔獸)
{:1_259:}

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 09:54

下圖便是播放4K 碟嘅效果, 暗和粗, 難道這便是電影感嗎?唔知有無師兄可以借條8米以上嘅8K光纖 hdmi 2.1或者Fibbr Ultra Pro給小弟試下{:6_134:}

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 09:57

fishbone8822 發表於 2019-1-20 09:18
魔獸 hdmi 光度的確普通, 不特別光也不會暗了, 想好力D, 光D可考慮Fibbr Ultra Pro, 明顯係光D

兩條我都 ...

收到, 謝謝魚骨兄?

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 11:18

ikkjr 發表於 2019-1-19 18:16
Ching, 請問白幕是什麼牌子/型號?影輝RX1 Pro 是否有白幕?

之前嘅白幕牌子係HND, 淘寶買, 110”售價連運費約$2000, 灰白價錢一樣, 和rx1比分別係會有啲味(油墨味), 連外殼安裝, 不能活動, 而rx1用兩塊吊片安裝, 然後才將幕掛上去, 之後可以左右調整, 外觀上全白簡約線條比較討好, rx1外觀醜樣啲(個人觀感)
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11
查看完整版本: [開箱]影輝投影幕 RX1 Pro 4K

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。