設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DickLai@G

[投影機/幕] [開箱]影輝投影幕 RX1 Pro 4K

銀級玩家

fishbone8822 發表於 2019-1-20 09:18
魔獸 hdmi 光度的確普通, 不特別光也不會暗了, 想好力D, 光D可考慮Fibbr Ultra Pro, 明顯係光D

兩條我都 ...

請問知唔知12米長Fibbr Ultra Pro大約幾錢?

鑽石玩家

TanDangDang@FB 發表於 2019-1-20 11:20
請問知唔知12米長Fibbr Ultra Pro大約幾錢?

無記錯千幾蚊
不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

fishbone8822 發表於 2019-1-19 22:51
RX1 白是1.65增益
RX1 灰是1.1增益

>如果真的要打120" 又想HDR 夠光夠力, 一係升高一級UHC68/658夾灰, 一係轉jvc n3/n5 夾白幕

fishbone 兄, 之前有睇過UHC68夾灰幕, 但覺彩紅較利害,

反而部51冇咁覺 (可能因冇部laser咁光)

如果Wall to wall只有13尺, 投影機鏡頭到幕應約11尺, 如果希望投120寸,
除optoma 51外, 請問是否有其它選擇?

btw. 不知Benq W2700 會否比optoma 51够力 (投120寸) ?

鑽石玩家

ikkjr 發表於 2019-1-20 11:50
>如果真的要打120" 又想HDR 夠光夠力, 一係升高一級UHC68/658夾灰, 一係轉jvc n3/n5 夾白幕

fishbone 兄 ...

彩紅問題係好多因素影響, 當然UHC68(四色輪) vs UHD51 (六色輪) , UHD51較優

但這點不是主因, 因為彩紅眼問題我花左半年時間找改善方法

分享個有趣經歷, 話說我之前是用BENQ W1070+(六色輪) , 朋友上來睇沒有提到彩虹眼問題

但半年後我安了4條毛後再叫朋友上來睇.. 佢地話你搞咩? 咁閃,. 彩紅好勁, 以前唔怕, 是否部投影機有問題?

最慘係咩? 我完全睇唔到, 我係0%彩紅眼, 那怕我搖頭都係睇唔到彩虹, 因依件事我一路都唔開心

咁岩見台灣UHC68發報就買左, 部機返來先去另一朋友度家跟SONY 5XX比較, 當時大家都話依...68無彩紅, OK播

但....奇異的事再次發生, 搬回我家...朋友上來又話點解咁勁彩紅. (仲已即場幫我家改名"彩虹之家") .........我十萬個為什麼?

條氣好唔順, 於是哥排不停試, 改變環境的擺設位置, 窗簾等等...仲不時找來彩虹效應很敏感的朋友上來測試

結果? 得他們對"彩虹眼"相助, 問題叫解決了...就只是一塊黑布...左邊則牆加了塊黑布, 彩紅問題已大大減少, 後來幾位朋友來睇都話差不多無, 係有時好克意留意見到

彩虹其實環境因素大於投影機本身, 由其反光, 如果牆身, 天花, 地板係好反光, 就算你夜晚室內環境夠黑, 投影機本身也是光源, 環境有野反光, 彩紅問題都會大增

至於點解現在的4K 投影好似彩紅勁左? 可能因HDR時個光差動態要求高, 光度輸出也大了, 所以這問題放大

btw. 不知Benq W2700 會否比optoma 51够力 (投120寸) ? <---2700同51算係同級, 諗5700 或jvc n3/n5

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 用家心得極具參考價值
ikkjr + 10 + 10 超正, 一定要加分!
jj3380 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

銀級玩家

fishbone8822 發表於 2019-1-20 11:37
無記錯千幾蚊

唔算貴

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

ikkjr 發表於 2019-1-20 11:50

fishbone 兄 ...

fishbone 兄, 感謝你詳盡又獨到的分享

綜合各位師兄的意見,
看來如選用optoma 51, 幕就只可用106寸了

鉑金玩家

ikkjr 發表於 2019-1-20 21:16
fishbone 兄, 感謝你詳盡又獨到的分享

想打多一点点,當然選擇高檔型號

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

leekoonhung 發表於 2019-1-21 00:56
想打多一点点,當然選擇高檔型號

Ching 請教現今那一部可在11尺距離(投影機鏡頭到幕) 投120寸 ,
而效果又好過optoma 51?

鉑金玩家

ikkjr 發表於 2019-1-21 01:08
Ching 請教現今那一部可在11尺距離(投影機鏡頭到幕) 投120寸 ,
而效果又好過optoma 51? ...

上projector central 研究下

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

lawterry 發表於 2019-1-19 22:37
我調過一部U51 + 106寸 已比較吃力. 好難先攞到平衡.
如果要畫質優先.不建議貪大. ...

>我調過一部U51 + 106寸 已比較吃力. 好難先攞到平衡.
lawterry 兄, 請問你上次調較的106寸是灰幕還是白幕?