bbmimiling 發表於 2018-6-2 20:58

issachar 發表於 2018-6-2 20:23
杜生乜做得咁難睇呀...

{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}{:1_333:}唔好咁大聲,有的人好小氣。再開post笑就唔好啦

nanona 發表於 2018-6-2 21:03

bbmimiling 發表於 2018-6-2 23:00

真係正常嘅,杜比如果出了這招都搅唔掂,就出個杜比專用amp,其他所有amp 都播不到。反正用家都讚成。一定大把追隨者,冇得輸,掂晒。好。{:1_340:}{:1_340:}{:1_340:}

nanona 發表於 2018-6-2 23:42

MDLP 發表於 2018-6-3 04:56

Dolby呢個決定真係唔難理解
無理由用A3D嘅喇叭安裝方案
去還原atmos音效的話
天花音效走位一定錯哂

dtsX就最騎牆
無論你裝High或Top
佢都通殺

到底天花喇㨂邊種裝方法好?
當然以軟件流通性話事
相信dtsX加A3D同atmos比
真係1:99

同埋有啲廠商又會唔會
基於商業考慮突出自己産品賣點
喺Atmos處理做咗少少手腳呢?

bbmimiling 發表於 2018-6-3 14:55

MDLP 發表於 2018-6-3 04:56
Dolby呢個決定真係唔難理解
無理由用A3D嘅喇叭安裝方案
去還原atmos音效的話

試過就知答案。聲效沒有亂晒,返而比atmos更好,其實如果真係亂晒,都冇人去用啦,atmos就唔洗搅的野出來啦。事實連atmos都知道自己比了下去,才出此下策。平心思考下,atmos官方都给了大家答案。

nanona 發表於 2018-6-3 15:15

bbmimiling 發表於 2018-6-3 17:28

nanona 發表於 2018-6-3 15:15
咁講又啱喎! 你個喇叭係通吃擺法,吾係atmos 正宗擺法, 所以唔可以話Dolby 輸。

不過如果而家装,都會揀 ...

杜比自己話,唔洗我話。我話沒有説服力,杜比話就有。装完试了就明白。杜比冇骗人。自認衰了。

tommy1976 發表於 2018-6-3 18:25

其實 A3D 的用處在於TRUE-HD/DTSHDMA上, 正常如果有ATMOS/DTS:X的又點會用A3D來聽音效呢. 所以我覺得不大問題呀.{:6_143:}

MDLP 發表於 2018-6-4 03:59

bbmimiling 發表於 2018-6-3 14:55
試過就知答案。聲效沒有亂晒,返而比atmos更好,其實如果真係亂晒,都冇人去用啦,atmos就唔洗搅的野出來 ...

正如果另一個post答咗師兄
師兄用FH/RH安裝方法去衡量
無用atmos要求的TOP安裝法
這個結論極不公平

正如用一隻原装A3D影碟
在套atmos喇叭設置系統上播放
去批評A3D效果不佳同樣極不公平
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 可能對想join Auro 3D的玩家有影響!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。