sjbean 發表於 2018-6-23 17:38

影音補品與畫面調校的思迷

首先我要多謝T大師幫我部電視作出畫面嘅調校, 令到我對睇電影有另一種感覺, 所有畫面都俾到睇我每一種真實顏色, 而黑白灰之間嘅平衡度亦相當之高, 光暗嘅對比亦達到一個非常之舒服嘅境界, 我每一部之前所睇嘅戲依家都有一個全新嘅感覺,當中嘅感覺就好似VCD變DVD,DVD 變 Blu-ray,每個晝面都升左一級。

之前好多師兄已經出過一啲由T大師所調教嘅畫面對比圖, 所以我今次最主要想講就係畫面調校同埋影音補品對於畫面嘅分別。

首先講下依家自己嘅裝備先

1. LG Oled 55 b7p
2. Alpha 4K fuse
3. Audio quest jitter bug
4. PS audio 濾波拖板

先講下係乜嘢都唔改唔加嘅情況之下,部機咩料先。

小弟墨水有限,所以以下内容會比較抽象,尤其未睇過小說既人,希望各位唔好見怪。

Oled 同普通 LED 既分別,等同天生骨格精奇練武好材料之張無忌同平民伯性既分别。同樣出廠設定, Oled 已經高一大班,就算對一般高手都可以打贏。

當換上4K fuse 時,情況就如張無忌習得九陽六神功,内力大增,輕輕一掌,猶如滔滔大海澎湃湧出。電視比之前更光亮,顏色更鮮艷。但因功大增,有時要減下亮度或對比先舒服。

雖然習得九陽神功, 但身體各經脈仍未完全打通,畫面仍帶點粗糙, 影像未夠暢順。 張無忌靠乾坤氣袋充破各經脈。 袋我就冇嘞,手上剛好有支 audio quest jitter bug,地下剛好亦有濾波拖板, 就用佢哋試下打開電視機嘅經脈。 果然不出我所料, 當兩者一出, 電視機畫面即刻乾淨咗, 畫面流暢度亦有改善。

當我以為神功大成嘅時候, 原來發現自己實在太膚淺, 因為作為頂尖高手, 淨係有精純嘅內力, 係唔足夠打天下嘅。 正當不知如何是好嘅時候, T大師就喺Post 76出現。

同明教教主陽頂天一樣, T的調教技術等同乾坤大挪移神功, 屬於當世極級武功之一。當佢將武功傳於我家電視之時,我家電視就如張無忌從用神功出密室,並可大放光明於光明頂一樣。畫面光而不棘眼, 顏色準確之餘又不奪鮮豔, 黑白灰之間層次清晰而見, 令到我部電視已經登入一級高手之列。

最後總結, 影音補品能增加功力, 但電視調教卻是武功嘅所在, 兩者必須並存, 才能發揮電視最靚嘅一面。

akira11092 發表於 2018-6-23 23:25

當今天下另有 “九音真經” 一書, 為各武林人仕前赴後繼

reallyfatboy 發表於 2018-6-24 00:49

我都係用緊EX750喎,可以分享下setting嗎

kuushun 發表於 2018-6-24 01:05

請問師兄用緊邊個牌子嘅4k藍光機

babybaby999 發表於 2018-6-24 09:05

kuushun 發表於 2018-6-24 01:05
請問師兄用緊邊個牌子嘅4k藍光機

Panasonic ub400 {:6_136:}

leungchong 發表於 2018-6-24 09:20

求分享數據 {:9_428:}

babybaby999 發表於 2018-6-24 09:31

sdr

babybaby999 發表於 2018-6-24 09:35

hdr
因為每塊panel 都唔一樣,所以會有出入
數據只供參考{:8_387:}

matt88p 發表於 2018-6-24 11:21

啲顏色真係set得好靚

insider 發表於 2018-6-24 12:07

我校完之後直情以為換左電視機,劲!
頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30
查看完整版本: 調較LG oled E7P畫面編 已upload參數#30 (CAL機合帖)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。