alanadc23 發表於 2017-8-10 14:39

koo9726 發表於 2017-8-10 15:03

個人認為
夾唔夾,視乎每個家庭的家居環境,線材,器材,再經由喇叭傳入耳中,就算同一位置,三個人去聽出來都會有三個結論,所以個人認為,自己滿意就已經100分,不用四處去探求結論!

alanadc23 發表於 2017-8-10 16:06

wman 發表於 2017-8-10 16:29

alanadc23 發表於 2017-8-10 16:06
咁其實取向唔會大分別掛

取向是否 = 自已感覺 ,相信每個人不同 ,分别會很大。

alanadc23 發表於 2017-8-10 16:38

wman 發表於 2017-8-10 16:54

alanadc23 發表於 2017-8-10 16:38
是但 反正我都係會自己耳仔收貨

{:6_193:}

matt88p 發表於 2017-8-10 17:47

alanadc23 發表於 2017-8-10 14:39
我想睇下pioneer夾jbl 同denon 夾有咩唔同 睇下有冇機會換黎玩下 ...

咁又真係好大分別,嘅完全唔同聲底和設計,
不過點都好最緊要自己鍾意,不過有時其實好難講, 我識有啲朋友,之前話部機唔好聲,但係最後自己走咗去買,跟住仲要用一個好牽強嘅原因解釋畀你聽,亂咁噏!!{:1_336:}

alanadc23 發表於 2017-8-10 18:48

matt88p 發表於 2017-8-10 23:44

咁係咩分別 搞到好想知

原本都廢事寫一大篇嘢,但係見到加分post wman大師傅一句"問得好",既然大師問到,就一定要解釋.

小弟自己覺得天龍/ pioneer嘅分別係:
兩部機先唔好講音色,我淨係睇個處理喇叭嘅能力,天龍auto cal 嘅時候, 唔知點解處理好多大喇叭低音部分,應該+佢就- ,應該- 但係就會變咗+, 天龍本身處理大喇叭低音同埋相位方面,可能因為Audyssey,佢根據類似thx計算,根本冇預你其他喇叭行低過80hz, 所以一般佢嘅EQ係會將你全部低音撥曬畀十仔, 所以喺低音EQ部分,相對處理能力會比較弱小小, 同埋小弟發覺天龍amp如果要做到主喇叭相位同十仔好match嘅話,需要花嘅心機同功夫真係多個pioneer mcacc pro好多.

講返粒晶片處理器,如果講睇戲分析力,好多高手都應該知道, ES9016s晶片絕對比AKM晶片強,ES晶片分析力較高,咁當然公平講一句,AKM晶片喺音樂分析上應該會高班過ES小小,但係大前提係,天龍本身又唔係著重還原音樂感.....

同埋非常關鍵嘅一點係, 先講返jbl喇叭, 其實好多牌子嘅AUTO CAL EQ係會將本身JBL 聲音扭曲咗,但係Pioneer 裏面嘅F. ALIGN會因應番你前置主喇叭嘅特性,令到其他輔助喇叭曲線相位同特性追翻貼主前置喇叭聲效,令到成個音場聲音特質一至, 呢一點喺家庭影院呢講真係非常重要, 我相信呢點亦都係之前MDLP兄所謂如果用JBL唔用PIONEER會好冇癮嘅意思!!
仲有就係pionner auto cal 之後可以手動改eq, 但係本身天龍只要你一手動更改EQ,基本就會喪失咗本身Audyssey功能, 至於好似新款嘅6300可以改,但係就要畀錢買一個app先可以.
而且Mcacc pro 可以做到唔同EQ唔同channel level, 而呢樣講真其他牌子真係做唔到.

當然講真我識嘅嘢有限,仲有大把嘢要學/研究,淨係要玩曬pioneer嘅功能已經有排玩,不過講到尾,以上都只係自己個人小小意見,不喜勿插,請各位高手大師( 例如wman大師傅) 高抬貴手!!!!!!! {:8_387:}

matt88p 發表於 2017-8-11 01:48

咁係咩分別 搞到好想知

Allan 兄都可以睇下呢一篇,喺網上搵到一個天龍舊7200用家,聽完89之後嘅評論{:1_351:}

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=226462&page=8#pid3645571
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 真正的戲院音效感受

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。