billymud 發表於 2017-11-7 20:17

Alman 發表於 2017-11-7 13:17
GG接了地盒及BGT, 效果有所提升。望住嗰地盒。。不如同佢吸下震。。。。

搵咗三塊花梨木方(此方原本有兩 ...

why why why 地盒唔用金屬例如鋁盒呢?..............
.......可能因為非金屬盒 (箱) 同地面/surrounding有存在嘅 capacitance 及 damping 效應。----- 師兄,您話呢?{:1_253:}

Alman 發表於 2017-11-7 20:37

billymud 發表於 2017-11-7 20:17
why why why 地盒唔用金屬例如鋁盒呢?..............
.......可能因為非金屬盒 (箱) 同地面/surrounding ...

嘩! Bill 兄拋出如此深奧高見, 小弟學識少, 點識答呢?{:1_260:}

Alman 發表於 2017-11-11 13:53

今晚忽發奇想: 不如把膠地盒加上三粒自製三文治釘, 把原先的三文治吸震木粒置於其上, 睇下會點{:1_340:}

點知。。。。竟然有明顯改善: 更立體及富空間感, 仲聽多了內容!咁都得?

唔得啦, 快D整多幾套釘, 墊埋AC filter同火牛先{:1_245:}

Alman 發表於 2017-12-25 13:47

呢排係咁搞BGT, 終於暫時收手, 係時候親親GG前級了。

今晚用 Mundorf 換埋Wima, 將 Neotech 金銀線取代銀線, 完工, 煲下佢, 明天再同各位分享{:1_253:}

malretep 發表於 2017-12-25 14:32

今晚用 Mundorf 換埋Wima, 將 Neotech 金銀線取代 ...

Alman兄
我個人感覺紅wima空間感強.但数碼化感覺。之前喇叭分音器的低音就將Mcap+Solan+wima紅0.1uf.初初感覺不俗.但感覺有不足-少了尾音.後來把紅Wima換了Hovland Musicap0.022uf就好了,價錢兩者差好幾十倍啦!但耳仔聽得舒服。

hon328 發表於 2017-12-26 15:36

今晚用 Mundorf 換埋Wima, 將 Neotech 金銀線取代 ...

{:1_351:}

Alman 發表於 2018-1-11 20:34

那邊係咁搞紫銅, 其實這邊心繫GG前級也,好快要僭建拒, 只因。。。。。。

Alman 發表於 2018-1-14 14:04

拆建成功!Audio Note 電容就位。

好快有分享{:1_343:}

billymud 發表於 2018-1-14 20:51

Alman 發表於 2018-1-14 14:04
拆建成功!Audio Note 電容就位。

好快有分享

Alman 大師, 唔知係咪攝影角度偏差, 呢隻 E-cap looks like pregnant !
You have to take good care of her..... {:6_176:}

Alman 發表於 2018-1-14 23:13

billymud 發表於 2018-1-14 20:51
Alman 大師, 唔知係咪攝影角度偏差, 呢隻 E-cap looks like pregnant !
You have to take good care of...

Billy 兄真係金睛火眼。。。。

小弟是經手人, 知道她大了肚。。。。。{:1_331:} 所以已訂了替代品。

話時話, 點解幾隻電容都作懷孕, 咁好生養{:1_260:}

頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26 27 28 29 30
查看完整版本: DIY前級Kit推薦: GG終於開聲啦!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。