xxmartin 發表於 2017-5-25 16:15

Szelong 發表於 2017-5-25 10:42
可能係BD個掣死左,不停俾訊號,導致其他掣無反應

我打聽過深圳兩間非官方修 Onkyo avm機既店,都係一樣咁線上分析,一間佢話可以我自己折個面板比佢修報價300人仔,修完自己裝番,另一間要成部機比佢chack,燒cpu的話無得整,唔使收錢,其他問題600全包咁話..............

其實兩邊價錢我都可以接受,問題當然係太遠啦,如果真係搬上深圳,前者當然係首選,起碼唔使成部機搬,不過,雖然佢好實牙實齒話壞面板機會率好高,但唔包整完100%無問題,因為始終唔係成部機比佢check...............好煩惱唔知點決定,再睇過網上check到香港修呢科既鋪頭,一係就老人醫院,掉低部機封晒塵都未必開始答到幾時整完,一係就整完保三日,搵到既評語都好似唔多好咁

ps:師兄係咪呢科?如果係可以私下針針嘛?{:1_332:}

xxmartin 發表於 2017-5-25 16:51

ylcheung 發表於 2017-5-25 16:02
應該一定會過千元的,不如考慮換過-部比較化算!

過千就肯定唔會整啦,其實之前用果部Pioneer幾千蚊既入門機都好地地,係無咁多野玩,輸出又得一個,但係勝在穩定,之後自己貪得意放左去轉呢部,講真,用落其實一直有好多奇怪問題,只不過無時間去理,因為有時佢又正常番,所以無深究,估唔到真正壞機都係發生係過保養既時日.........真係設計得好準確{:1_351:}

bigair 發表於 2017-5-25 16:55

bd/dvd固定 << 即係轉唔到其他channel?

tonyl626 發表於 2017-5-25 17:00

AV amp 過咗保養期都係換過部好過,番原廠整貴到飛起,攞出街整就冇零件。

xxmartin 發表於 2017-5-25 17:12

bigair 發表於 2017-5-25 16:55
bd/dvd固定

我詳細再講比師兄你分析一下
現在開機一插電源會自動著機,著機後所有能按的制都沒有反應,包括紅光線遙控接收,頭一次開機(對上一次開機一個小時後),會出現圖中顯示,間斷性亂按掣可能會有些反應,例如volume掣,不過都只係一迅間反應{:1_352:} ,同埋100%會固定係bd/dvd通道(會有畫有聲正常輸出),不過一樣所有掣都用唔到,試過出現如果唔理照樣繼續開著,出現過自動跳去CBL/CAT通路、又或者機身顯示屏無燈著(只顯示HDMI2.2左上角小圖案).........

以上是冷機插電既反應,之後拔電再插,開機後,都之會固定在BD/DVD通路,機身顯示唔會再出現上面既"奇蹟"{:1_352:}

以上全部測試,只接插輸出一個主區hdmi輸出,輸入就淨係插hdmi bd/dvd一個、其他全部抆走晒

Szelong 發表於 2017-5-25 17:15

xxmartin 發表於 2017-5-25 16:15
我打聽過深圳兩間非官方修 Onkyo avm機既店,都係一樣咁線上分析,一間佢話可以我自己折個面板比佢修報價 ...

依幾日係hifi展,未有時間可以幫你整

xxmartin 發表於 2017-5-25 17:31

Szelong 發表於 2017-5-25 17:15
依幾日係hifi展,未有時間可以幫你整

我等完左個展之後都可以啊,不過師兄可以講講大約時間、流程、地點、費用比我知嘛?因為我都係第一次要為擴音機修理問題苦惱,沒經驗啊!{:1_258:}
私下傾都可以,先謝過大師傅{:1_347:}

bigair 發表於 2017-5-29 14:35

xxmartin 發表於 2017-5-25 17:12
我詳細再講比師兄你分析一下
現在開機一插電源會自動著機,著機後所有能按的制都沒有反應,包括紅光線 ...

能按到 CBL/SAT + ON 制 reset嗎?

xxmartin 發表於 2017-5-30 04:31

bigair 發表於 2017-5-29 14:35
能按到 CBL/SAT + ON 制 reset嗎?

試過好多次唔得,因為一插電源,就自動開機,開機時所有掣都無反應,即係面殼上,所有掣包括紅外線接收,熄機都係要拔插蘇,唯一仲有反應就係個3.5mm插試聲場既插,插落去會識去Audyssey MultEQ: Auto Setup,不過都係做唔到下一步落去。

茶母 發表於 2017-5-30 07:22

檢查吓機面啲掣有冇撳咗入去彈唔返出嚟,或者攞風筒吹吓部機先開機,

抆走哂機身所有插試吓有冇事,都唔得都係拎去維修或者換機,

但都係建議拎去行維修,反正檢查費係咪都要收(過咗保養),而且檢查完都要報價俾你整定唔整,

唔啱價咪唔整囉,

拎上大陸整咪又係要搬部機上去,又或者拆面板師兄你識拆還好,唔識拆到時攪到一鑊泡重煩。

頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: Onkyo TX-NR626機過保無做登記無單

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。