bigair 發表於 2017-5-30 15:47

xxmartin 發表於 2017-5-30 04:31
試過好多次唔得,因為一插電源,就自動開機,開機時所有掣都無反應,即係面殼上,所有掣包括紅外線接收, ...

咁就算啦,好在機唔貴,順便換機升級啦

xxmartin 發表於 2017-5-30 16:15

茶母 發表於 2017-5-30 07:22
檢查吓機面啲掣有冇撳咗入去彈唔返出嚟,或者攞風筒吹吓部機先開機,

抆走哂機身所有插試吓有冇事,都唔得 ...

囉出去街外整,起碼人地會比個實價你,唔岩價,都唔使搬出去聽完一輪官腔野,然後又要自已搬番走,囉去代理整,感覺上用既靈件,內部修理指引,好會似正路d,不過收你check機費之餘,仲要估計唔到佢會報幾錢費用,呢部機買果時五千,佢電話同我講幾十蚊到幾千蚊都有可能.........聽完條氣真係好唔順,我情願囉出街比人整,就算整唔到,當靈件垃圾掉左去,都唔想受呢間垃圾代理既氣,
老實講,安橋機易壞就全世界出晒名,香港呢個保修代理,仲要高高在上,一臉你整就整唔整關人鬼事既樣,雪櫃冷氣機之類大型電器過保養,check機都可以叫師傅上門check完報價,呢類影音產品,講真成十幾公斤重,就算坐的士去,都要搬餐懵先逗到去目的地.............其實係電話裡面,都盡力希望佢地有真正識維修既師父,可以先係電話裡面,同客人分析排除問題,收窄可能性既機件問題,再報一個修理費用,唔係隨口講既,幾十蚊到幾千蚊既修理費用囉,
老老實實,玩呢類比較大型影音玩意,經過今次,我的確非常氣餒同埋嬲,我呢類打工仔,真係無呢d時間同金錢可以慢慢同佢周旋,以後真係玩番d比較安全,方便,適合自己既音晌,同埋最緊要搵d無咁易壞,修理唔使咁麻煩既產品

茶母 發表於 2017-5-30 16:56

囉出去街外整,起碼人地會比個實價你,唔岩價,都唔使搬出去聽完一輪官腔野,然後又要自已搬番走,囉去代 ...

如果你都諗住唔得就換機, 試吓街外整又無妨

xxmartin 發表於 2017-5-30 17:12

茶母 發表於 2017-5-30 16:56
如果你都諗住唔得就換機, 試吓街外整又無妨

都係搏下,比得人整當然想整得番,電腦啊、音晌啊、電子產品之類,真係頭一次,正常使用,非人為粗心情況下,未夠三年多,就突然死亡,真係頭一次遇上,仲要係通風環境好,一日用五六個鐘、無乜塵既空間放,都會無端端壞.....................點都好啦,過埋個假期,再過多幾日就知結果,到時再出番個修理POST,比壞安橋機既師兄參考下,可以有得選擇唔使受代理既唔合理要求,多一個另外選擇

關大爺 發表於 2017-5-30 19:16

xxmartin 發表於 2017-5-30 17:12
都係搏下,比得人整當然想整得番,電腦啊、音晌啊、電子產品之類,真係頭一次,正常使用,非人為粗心情況 ...

唔駛出po,安記維修成個76網師兄都知,

xxmartin 發表於 2017-5-30 22:02

關大爺 發表於 2017-5-30 19:16
唔駛出po,安記維修成個76網師兄都知,

咁大鑊啊?...........咁真係要搵位文彩好少少既師兄,寫番封信比Onkyojp反映下,呢個香港代理點樣營運法先得了!

kalex7777 發表於 2017-5-31 04:27

安記維修小弟都奶過野~整完一樣壞第二樣~

關大爺 發表於 2017-5-31 09:05

絕對認同,安記D機似癌症病人,醫好果度,另外果度又有事,

xxmartin 發表於 2017-5-31 10:08

就係擔心佢呢樣野,根本係設計不良,用料唔耐用,正正常常用,跟足說明書既用法,有乜可能幾年貨仔就突然壞,所以比左錢修理完,再壞既機會真係好高

SonSon 發表於 2017-6-1 10:51

囉出去街外整,起碼人地會比個實價你,唔岩價,都唔使搬出去聽完一輪官腔野,然後又要自已搬番走,囉去代 ...

xxmartin兄部機都有4年歷史, 你都有講冇登記又過咗保養, 明白你壞咗部機冇得用既心情, 但公道D講即係話自動放棄維修商提供合理既服務. 相信任何一間電器保養維修商都冇可能係電話中免費解答你部機出咗乜問題. 萬一如果同你講咗可能係電源問題但其實係電溶問題而令到部機有乜東瓜豆腐, 咁責任又屬誰呢??再者AV產品需自攜維修唔係呢一日先有, 當出事時又抱怨維修商冇上門服務, 又需檢查費又要報價等.......要知道AV產品年年新款, 香港有冇4年前既機種零件??有冇需要回原廠維修都直接影響維修費用. 我自己都曾經壞過onkyo, 如果太重太遠唔想搬可比多少少錢直接call上門運送服務. 不過都同其他Ching建議一樣, 不如索性換過部新機啦, 反正近年興起Atmos / DTS:X呢類新格式, 加上入門至中階AMP價錢都算平民化.
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: Onkyo TX-NR626機過保無做登記無單

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。