odinzo 發表於 2017-5-25 03:36

odinzo 發表於 2017-5-25 03:30
提提各位師兄經amp行4k出唔到某d色深好大可能係要入進階模式,小弟今日先知Yamaha 進階模式係要係amp本體操 ...

類似咁樣

ahchaugoh 發表於 2017-5-25 07:01

odinzo 發表於 2017-5-23 19:55
師兄呢部夠冷門 咩價錢 Shield TV

I bought it last year. ~149 US$. Now there is a 2017 model and ~199 US$

alan_wyl 發表於 2017-5-25 11:16

我TV係SONY9000C,AMP係P記LX89。
TV開埋增強模式,色深都只係出到4:4:4(8BIT),出唔到10BIT,請問大家有冇計?

odinzo 發表於 2017-5-25 13:06

TV開埋增強模式,色深都只係出到4:4:4(8BIT),出唔到10BIT,請問大家 ...

422 10bit出唔出到,我444 都係得8bit

kkc 發表於 2017-5-25 13:13

大玩偶 發表於 2017-5-23 16:59
其實無畫面真係要試下 bypass setting 為先 ,

即係盡量用 auto , 俾盒子去check 你個display 最佳settin ...

Thanks 各位師兄。 最後我囉左部 A5 去我買電視嘅舖頭試,佢哋部X9400D 都一樣無畫面,試多幾部電視(唔同牌子)發現一D得一D唔得,佢哋話應該喺個 HDMI PCB有問題或 HDMI線路供電唔穩定,叫我去換個部。

果然換左部新嘅 A5 即刻無問題,直出 TV定經 Pioneer AVM 都 work!4k60/24 10bit 4:4:4 HDR 全部 OK!睇嚟真喺先嗰部有D hardware 問題。 試 Stream 幾個 4k h.265 bt2020 files 都大致順暢。 有D位 (例如 X-MEN Apocalypse剛開始pan 沙漠唔順有judder)。今日慢慢再 set Vidon 等等...

kkc 發表於 2017-5-25 13:15

odinzo 發表於 2017-5-25 13:06
422 10bit出唔出到,我444 都係得8bit

我 Sony X9400D set 4K24 出到 10bit 444。4k60 最高 10bit 420 / 8bit 444。

odinzo 發表於 2017-5-25 13:37

kkc 發表於 2017-5-25 13:15
我 Sony X9400D set 4K24 出到 10bit 444。4k60 最高 10bit 420 / 8bit 444。

同你一模一樣 y記1050 4k mode 1 三叔ks8800

kkc 發表於 2017-5-25 14:14

odinzo 發表於 2017-5-25 13:37
同你一模一樣 y記1050 4k mode 1 三叔ks8800

今晚我試下出電視其他 HDMI input睇下有冇分別。

kkc 發表於 2017-5-25 14:17

TV開埋增強模式,色深都只係出到4:4:4(8BIT),出唔到10BIT,請問大家 ...

試下用 hdmi 2 or 3?

我見 rtings X9300E review 咁寫:

1080p @ 60Hz @ 4:4:4
: Yes
1080p @ 120Hz
4k @ 30Hz @ 4:4:4
4k @ 60Hz
4k @ 60Hz @ 4:4:4
The TV supports all the common input signals. 1080p @ 120 Hz was displayed properly without the artifacts seen in the X930D and without the jagged scaling of the X900E. To play 4k @ 60 Hz @ 4:4:4 or 4:2:2 color, HDMI port 2 or 3 must be used and 'HDMI Enhanced Format' must be enabled. Both the 'game' and 'graphics' picture modes properly display 4:4:4 color.

大玩偶 發表於 2017-5-25 14:42

kkc 發表於 2017-5-25 13:13
Thanks 各位師兄。 最後我囉左部 A5 去我買電視嘅舖頭試,佢哋部X9400D 都一樣無畫面,試多幾部電視(唔同 ...

解決到最好 {:6_149:}
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28
查看完整版本: Egreat 用家交流分享貼 [新增 Display / Audio / SMB / NFS 分享設置]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。