chan@76 發表於 2016-12-30 00:57

chhanthony 發表於 2016-12-30 00:48 static/image/common/back.gif
4:2:0係儲存格式,而傳送格式要4:2:2。

4:2:0 換成 4:2:2
當中唔係要經過架機的硬件去處理?
Source 係儲蓄格式上的偏差有冇可能令到架機出現預期外的問題
見網上有貼出過 pana 係有得選 output 4:4:4 , 4:2:2

sniper 發表於 2016-12-30 08:32

小瑟 發表於 2016-12-29 23:49 static/image/common/back.gif
其實4K UHD標準行 4:2:0, HDR 10bit , BT.2020就已經係4K UHD 格式了。 另外有見好多版友對4K.UHD依家既 ...

{:1_326:} {:1_326:} {:1_326:} Correct.

nicebeebee 發表於 2016-12-30 10:44

唔太明,是否設定4.4.4就最好??{:6_175:}

chhanthony 發表於 2016-12-30 10:46

chan@76 發表於 2016-12-30 00:57 static/image/common/back.gif
4:2:0 換成 4:2:2
當中唔係要經過架機的硬件去處理?
Source 係儲蓄格式上的偏差有冇可能令到架機出現預 ...

4:2:2係最低傳送規格
同時可以用4:4:4傳送
可以參考一下小弟嘅劣文色彩空間的選擇困難症
當然去到UHD年代可能唔同都唔出奇嘅

反而想知道到底有幾多所謂廣色域嘅display係真正support(唔駛full cover)到BT2020呢個格式
係BT2020喎,唔係空泛地話係廣色域喎。
個人純估計係軟件兼容問題,因為各廠嘅HDR curve可能都未統一。

認識兩位用colorimeter度過兩部Sony VW520ES,
兩部都係駁Oppo 203加HDR10嘅test pattern,
係HDR10嘅Gary Scale上都一部有出到一部出唔到。
六七萬嘅投影機都係咁啦!

UHD始終係新嘢,就好似10年前由未有HD Audio bitstream到有都有唔少bug,
到由HD ready轉Full HD時好多display都出唔到24P。

唔急嘅咪等下囉,重有大把人玩緊LPCM 7.1,貪新鮮嘅咁買嚟玩下囉,又唔係分身家價錢,
唔啱玩賣出去又唔會係零。

小弟相信聲畫好過Oppo嘅大把,呢個我由83開始時已有呢個感覺,聲粗音壓大,
畫利訊燥勁,當然後嚟越嚟越進步。

但唔計Jail Break玩file呢啲偏門嘢,講操控,講穩定以往Oppo一定係第一,
係假鬼佬定大陸貨我真係唔太care,平嘅幾千蚊Cambridge到十幾廿幾萬嘅MSB都要用佢嘅機芯,
AVS大把世界各地嘅專業用家都係用佢。

當然百家百貨,百貨百客,係唔鍾意用大陸牌子有乜問題,呢啲純個人選擇,
我自己成套系統都堅持唔用日本仔牌子,但我唔會見到日本牌子有事就放煙花,
踩多兩腳,再笑買咗嘅人係水魚。呢個世界死剩一個牌子一定唔會係好事嚟。

Sorry...多事寫多咗!

ericchoicw 發表於 2016-12-30 22:31

chhanthony 發表於 2016-12-30 10:46 static/image/common/back.gif

{:6_193:}

audia 發表於 2017-1-1 16:30

講出重點~ 偏門嘢 :D    不過oppo始終企嚮發燒級 ! 唔同而家各大廠行貨果批家電級嘅 。

sunnyslhf 發表於 2017-1-2 00:27

truncate 發表於 2016-12-28 12:49 static/image/common/back.gif
IT人唔睇pxm你就知咩事

{:6_138:} {:6_138:} {:6_138:} {:6_138:}

IT人x2

frankiepoon 發表於 2017-1-2 00:50

小瑟 發表於 2016-12-29 23:49 static/image/common/back.gif
其實4K UHD標準行 4:2:0, HDR 10bit , BT.2020就已經係4K UHD 格式了。 另外有見好多版友對4K.UHD依家既 ...

UHD BD Spec Sheet:
http://av.watch.impress.co.jp/docs/series/dg/683374.html

frankiepoon 發表於 2017-1-2 01:00

chhanthony 發表於 2016-12-30 10:46 static/image/common/back.gif

有d UHD BD機eg. Samsung係錯BT.2020 Chroma resampling:
http://www.hdtvtest.co.uk/news/dmpub700-201612114390.htm
Spears discovered that Samsung’s UBD-K8500 deck is using the wrong chroma resampling method for BT.2020 4:2:0 content found on 4K Blu-ray discs, resulting in a marginally softer picture.

而文仲都有提到之前Oppo 203未上市都有呢個問題, 不過唔知解決左未~
According to a reliable industry source, it is this Chroma Bug 2020 bug (as coined by Spears) that’s causing OPPO to temporarily hold back the release of its UDP-203 UHD Blu-ray player while waiting for a firmware fix.

而強行12bit出又係另一個問題:
One small complaint we have regarding the Panasonic UB700 (or indeed the step-up UB900) is its tendency to induce posterisation artefacts on HDR TVs that struggle to handle 12-bit video, including most 2015 sets and some 2016 models.

chan@76 發表於 2017-1-2 20:20

認識兩位用colorimeter度過兩部Sony VW520ES,
兩部都係駁Oppo 203加HDR10嘅test pattern,
係HDR10嘅Gary Scale上都一部有出到一部出唔到。
六七萬嘅投影機都係咁啦!

有什麼理據証實係Sony 有問題而唔係oppo?
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11
查看完整版本: Oppo 203 好似出事

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。