wondun 發表於 2016-5-9 14:55

小瑟 發表於 2016-5-9 12:51 static/image/common/back.gif
其實六爺都真係企係USER度睇, 因為太多朋友都只係心聽完人講就去馬, 所以佢先會苦口婆心咁解釋一番呢.

...

我係上年新手入左Marantz SR5010 + KEF E305, 睇戲試功夫熊貓(1)既既環繞聲唔錯,好識合我呢D新手.

當然而家初部中毒半影音分家,前置upgrade 左做KEF R300, 用 SR5010 bypass 去 Nuprime Ida-8,

聽歌用IDA-8既USB DAC直出, 睇戲可能5010推少左喇叭都覺得輸出有力左.

所以結論好睇你有冇定力會唔會短期再upgrade, 唔係既話睇戲 Marantz SR5010 (support Atmos) + KEF E305都夠既, 係聽歌差小小,雖然好多人講Marantz AV amp聽歌唔錯,但係同Int Amp 都係兩個世界

wil-wil 發表於 2016-5-9 17:27

樓主嘅問題,我從所指器材去睇,應該屬 AV 類型,所以呢個發帖會轉返去影音硬件區先!! 至於點揀 Bose soundtouch 520 或 KEF E305 去配 Marantz SR5010 或 Denon X2200W? 呢點我試試以長期新手嘅經驗,分兩個層次希望唔好講錯答到你!!

先從 AV Amp 出發 ... 從前 Marantz 與 Denon 嘅分野係 Marantz 偏重音樂,每每 musical 野表現有板有眼,平貴亦然;Denon 就一直有個份震撼嘅沖擊,拳拳到肉。記得最印象深刻嘅《Konwing 末日預言》,炒機落地面個場震驚又尖聲嘅場面,Denon 完全比到你個份感覺,但Marantz 就所有聲軌都修得很圓滑,個人覺得無曬個份現場感!!! 不過又睇到好多師兄話Marantz 係個幕機翼撞落地嘅尖銳刺耳聲,表現相對順耳好多,所以感覺嘅野都幾個人化!! 但Marantz 表現音樂部份一直出色,相信試過嘅大都會認同。

其實,今天 Marantz 同 Denon 嘅表現差距細好多, Marantz 除保持原有風格外,都有幾唔錯嘅 Denon 感,反之 Denon 從前比人話用來就算聽 Pop Music 都唔得,今天再用佢聽歌,表現已經非常似樣,當然大家不能當它是部兩聲道 Amp 去評價!!

好了講套裝喇叭,我個人感覺個 5.1 中個 5 聲道,其實任何品牌來去都不差太遠,但個點一 (.1) 聲道嘅拾仔如果略表現出色少少,感覺已經贏得好明顯,所以單看 Bose soundtouch 520 與 KEF E305,KEF 嘅拾仔相對出色少少!!

總結個人感覺
好嗱!! 結果你問我個人點配置,我會認為 ... Bose soundtouch 520 配 Marantz SR5010 或 KEF E305 配 Denon X2200W,點解? 自己試下搵地方 {:1_352:}。

後話
不過玩影音真係很個人感覺,所有師兄分析嘅都係自己嘅觀感,同對 "靚" 嘅要求一樣,很個人的,我喜歡這位女子,感覺如 "天使" 一樣,其他人可能會認為有無搞錯,鬼咁醜樣都叫靚女,縱使有人和議都只不過係口味相同,有機會一齊玩傾多兩句 (當然你都可以話行遠 d,唔好爭野玩 {:1_338:}) ... 所以最重要聽、睇完分享後,自己親找地方試試,;同埋係唔係一步到位就 "最好"? 我個人認為有錢玩玩好 d 當然的,但一步到位又唔等如能夠發揮到 "最好效果",機與機配搭、器材調教 及 配置是否 fit 到自己家居 或 屋企人狀態? 係的話入門機種都可以係你 "最好" 嘅機!!

無論點都好,希望係得 76 玩嘅師兄,都多些分享交流 (唔係)、多些解答新手問題。唔好用自己角度去估人講乜,結果又誤會大家唔開心就無謂。其實單從幾隻甚或數百字去估什麼什麼,一定會估錯!! 大家識左多年嘅親朋戚友都可能會有誤會,你又唔識我,單靠打幾隻字,仲可能好似我咁打錯曬 d 字,又唔知我溝通技巧高定低,個中語調如何表達 ... 咁不如用這個世界是美好嘅態度去看待,多些分享好玩經驗,以影音玩樂結識多些影音同好,無分高低老手、無界別咁係 76 玩得開開心心,咁就算 今天係 CD-Rom,明天都會夠膽問,慢慢玩玩下又多位大師以自己經驗分享比新人!! 我就感覺好好玩!! 你呢!?

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:28

wondun 發表於 2016-5-9 14:55 static/image/common/back.gif
我係上年新手入在Marantz SR5010 + KEF E305, 睇戲試功夫熊貓(1)既既環繞聲唔錯,好識合我呢D新手.

當然 ...

師兄:如果想—步到位'5想換黎換去'有咩方案提供下呢?{:8_390:}

fungl 發表於 2016-5-9 17:45

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:28 static/image/common/back.gif
師兄:如果想—步到位'5想換黎換去'有咩方案提供下呢?

你預幾$一步到位先?十萬?三十萬?定一球野呀?

小瑟 發表於 2016-5-9 17:47

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:28 static/image/common/back.gif
師兄:如果想—步到位'5想換黎換去'有咩方案提供下呢?

有大買大, 有貴買費.....囉!!

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:48

fungl 發表於 2016-5-9 17:45 static/image/common/back.gif
你預幾$一步到位先?十萬?三十萬?定一球野呀?

两萬得5得㗎{:6_122:}

小瑟 發表於 2016-5-9 17:50

wondun 發表於 2016-5-9 14:55 static/image/common/back.gif
我係上年新手入在Marantz SR5010 + KEF E305, 睇戲試功夫熊貓(1)既既環繞聲唔錯,好識合我呢D新手.

當然 ...

YES, 唔好話你, 想當年我可以重返AV呢個遊戲, 都係買KEF久蛋仔先, 易入屋麻, 之後先慢慢升值AMP, 換喇叭, 換TV, 逐樣換上去, 呢個都係玩影音既樂趣之一呢!!{:6_128:}

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:50

小瑟 發表於 2016-5-9 17:47 static/image/common/back.gif
有大買大, 有貴買費.....囉!!

有冇5貴又大件㗎?{:6_136:}

manlad760 發表於 2016-5-9 17:52

ykluk 發表於 2016-5-9 10:00 static/image/common/back.gif
你使咩咁驚我會插你啫~~ 朝朝都插架啦~~!!

其實我見樓主出Post似係超新手, 咁作為永遠新手小 ...

哈哈,我作為新人,又好認同師兄既意見,論點,因為玩玩下又想升級,又覺得唔滿意。。

SonSon 發表於 2016-5-9 17:54

Ccs56084342 發表於 2016-5-9 17:48 static/image/common/back.gif
两萬得5得㗎

點解係$25000 ?? 好多樹皮友包括我對$25000已係極限, 但亦有好多ching認為$25000算係起點. 根本個人要求個個不同, ching講既一步到位實在太空泛{:6_182:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 大家覺得Bose 520 定 KEF E305 好?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。