~嘉輝~ 發表於 2015-11-12 11:36

jackt 發表於 2015-11-12 11:27 static/image/common/back.gif
最近搵開 Surround Speakers 資料,發現有套唔錯嘅 5.1 喇叭 Cabasse Eole 3 http://www.cabasse.com/en/co ...

好多喇叭數字都可承受大功率~~但出來啲聲~~又散又刺耳

es10 可去 onkyo showroom 聽~~佢用緊6隻做 surround~~子彈炮聲都好真實
介紹咗個師兄入咗對 做 surround 取代 os3
評語係~~木箱始終好聲好多~~好聲過佢對 os3 同天花喇叭 t301
你唔兼佢樣衰~~買4對都係 5k {:6_138:}

噴白佢又得~~{:6_138:}

iMac 發表於 2015-11-12 11:44

hangson 發表於 2015-11-12 10:54 static/image/common/back.gif
師兄.

其實ATMOS你可以預左位先.玩反射又得, 天花又得.當然天花就爽D啦.   唔一定要即刻玩既. 先 ...

多謝師兄解答.

天花預位係咩意思呀?即係梳化上面留少少空間掛喇叭...要唔要預埋線架?抱歉太多白痴問題...

Onkyo 646 同 Marantz NR-1606有咩分別呢?我見差不多價錢. 點樣難SET呀...? 喇叭位置同聲音定普通SETUP都比較難呀?我都怕買咗返去搞到一頭煙呀.{:1_331:}

JBL 530 +520 + ES10 = 前中置喇叭? 大概幾錢到呀?我上網竟然搵唔到...{:1_347:}

hangson 發表於 2015-11-12 11:51

iMac 發表於 2015-11-12 11:44 static/image/common/back.gif
多謝師兄解答.

天花預位係咩意思呀?即係梳化上面留少少空間掛喇叭...要唔要預埋線架?抱歉太多白痴問題.. ...

預留位 要睇你打算裝天花定係反射,
反射就唔駛點留位, 放得到做反射就得.
天花就要留個位置, 即係最好有假天花, 如果唔係就要行明線.冇咁好睇囉.
同埋你要諗定D線點樣走.

馬仔我唔識呀. 冇聽過.
P59 多646 好多SETTING.而646 基本AUTO CAL之後再微調下就玩得.

JBL D喇叭岩岩有位CHING 答左你LU.

你預15000 會穩陣D.

iMac 發表於 2015-11-12 11:51

我見到有師兄講520 530喇. 我搵到喇. 不過上AMAZON一SEARCH佢直頭整個PACKAGE我嘆...

Frequently Bought Together
JBL Studio 530 2-Way 5.25-Inch Bookshelf
+
JBL Studio 520CBK 2-Way Dual 4-Inch Center Channel Speaker
+
JBL Studio 550P 10-Inch Powered Subwoofer
Total price: $1,538.64
This item:JBL Studio 530 2-Way 5.25-Inch Bookshelf $589.69

JBL Studio 520CBK 2-Way Dual 4-Inch Center Channel Speaker $349.95

JBL Studio 550P 10-Inch Powered Subwoofer $599.00

hangson 發表於 2015-11-12 11:53

iMac 發表於 2015-11-12 11:51 static/image/common/back.gif
我見到有師兄講520 530喇. 我搵到喇. 不過上AMAZON一SEARCH佢直頭整個PACKAGE我嘆...

Frequently Bought T ...

去問下行貨幾錢先.   阿記唔一定平.

~嘉輝~ 發表於 2015-11-12 11:53

iMac 發表於 2015-11-12 11:51 static/image/common/back.gif

Frequently Bought T ...

JBL Studio 5 要香港買~~一係 TB

iMac 發表於 2015-11-12 11:54

~嘉輝~ 發表於 2015-11-12 11:27 static/image/common/back.gif
計計數 onkyo 636646 ~~ 2手 $3k幾左右~~~626   2手2500~~~2對JBL e10 amazon 連運費$2500~~中置jbl ST ...

我就係新手唔敢買2手嘢呀...一陣買返去唔用得實比財務大臣煩死~

如果全新呢個組合15K搞唔搞得掂呀?{:1_347:}

iMac 發表於 2015-11-12 11:55

jackt 發表於 2015-11-12 11:27 static/image/common/back.gif
最近搵開 Surround Speakers 資料,發現有套唔錯嘅 5.1 喇叭 Cabasse Eole 3 http://www.cabasse.com/en/co ...

多謝師兄提供~{:1_249:}

iMac 發表於 2015-11-12 11:59

hangson 發表於 2015-11-12 11:51 static/image/common/back.gif
預留位 要睇你打算裝天花定係反射,
反射就唔駛點留位, 放得到做反射就得.
天花就要留個位置, 即係最好有 ...

咁我唔諗天花喇叭住...我新屋無假天花...

P59都係ONKYO? 太複雜我諗而家嘅我應該搞唔掂...

15K都仲可以...自己UN 5K出嚟...

oxgoodjob 發表於 2015-11-12 12:01

10k budget都要推jbl 530...
唔駛hard sell成咁呀麻?

不過都建議樓主 想有效果就買左十仔先
4k 十仔, 4k amp(如前面講646), 淨低喇叭, 睇你可以再拎幾多出黎就決定用咩喇叭啦
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 想買套5.1筆直10K, 有咩選擇...??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。