samwang1979 發表於 2015-12-12 10:16

我的5200 經常會遇到播放到一半時間 突然熄機 然後紅燈閃 我一直以為是不是機器散熱片太薄 散熱有問題 所以安排一個usb風扇對住吹 把機器從機櫃移出來 露天放 這樣有所改善

freeman2006 發表於 2015-12-12 12:49

samwang1979 發表於 2015-12-12 10:16 static/image/common/back.gif
我的5200 經常會遇到播放到一半時間 突然熄機 然後紅燈閃 我一直以為是不是機器散熱片太薄 散熱有問題 所以 ...

DENON 擴音機應該係機頂位置散熱,左右兩邊用緊時都唔熱,我而家冬天都開行個窗,令室內溫度下降,再開兩把吹人GE風扇向住擴音機黎吹,RUN幾耐個機頂位置都只係微暖而已

freeman2006 發表於 2015-12-12 12:51

擴音機上面有好多窿位會入塵,大家在唔開機情況下會點防止佢入塵呢?

我就搵張卡紙封住個頂,用時就拎走佢{:1_351:}

chanherry 發表於 2015-12-12 15:02

samwang1979 發表於 2015-12-12 10:16 static/image/common/back.gif
我的5200 經常會遇到播放到一半時間 突然熄機 然後紅燈閃 我一直以為是不是機器散熱片太薄 散熱有問題 所以 ...

……師兄好波!終於講中重點!
好多部機跪低左就即刻@%@$¥*既師兄,其實有冇需要先睇番自己點對待部機?會否因錯誤使用導致固障?
而唔係不斷柴個品牌出既又咁又咁…後悔買錯早知跟呀邊個買鮮風呢?
1:放部機入“機櫃”其實相當不智,以前線圈牛構造年代還可以,因未聽過有繞線牛會熱死!但都2015年hdmi年代,都轉用芯片放大,呢啲chips對溫控要求高好多,工作時本身廢熱量也大,放入5面密封既層格?其實壞係好正常,相信當你用鮮風安記用壞都係遲早既事…我從來只放在機架/放在櫃頂,機殼上放啲野係冇所謂但不會遮住啲窿的。後唔頂牆左右唔貼住其他野,咁樣用我真係未試過熱熄機!講緊我成日部機一開就一頭半個月唔會熄冇autooff的!
2:喇叭接線位係好緊要的,求其既後果咪short circuit囉!識跳protect其實係救左你一命!唔識閃紅燈先會一撃即死…我見有人話放入櫃太入頂住牆頂住板…咁點得架?用蕉插既咁頂咪會啲蕉插頂到掂到咁咪燒機囉會!夾線既都會頂到線頭線尾走左出黎都係會一樣下場!仲有hdmi呢………
假如頂後,咁即係話緊你聽唔夠位放向度,你照行照做,咁壞左其實責任在你,denon都二話不説照保你仲想點?你試下用鮮風咁用壞丫喇,包佢九個理由唔保修然後逐樣同你計!真心係咁的…
3:有啲意外又好手多又好,例如我咁biamp又唔小心,燒左其實冇得好講!我意思係所有接駁時都不能掉以輕心,例如接線好多時因睇唔到機後所以會斷估甚至只用摸的估位置…呢啲都係我曾經既錯誤習慣……
改掉後相信用機既壽命會大幅廷長!

blowwatermaster 發表於 2015-12-12 20:32

chanherry 發表於 2015-12-12 15:02 static/image/common/back.gif
好多部機跪低左就即刻@%@$¥*既師兄,其實有冇需要先睇番自己點對待部機? ...

非常同意大哥说的如何保养自己的机器,
我是从lx86换lx89的,也用了四年多吧,服务老实说还不错,跟你的有点不一样

"你試下用鮮風咁用壞丫喇,包佢九個理由唔保修然後逐樣同你計",
我的两次服务都是几百块而已,坏的也​​是不同部份

"放入5面密封既層格?其實壞係好正常,相信當你用鮮風安記用壞都係遲早既事",
这个我相信那个品牌也会出现吧,难道天龙,雅马哈和马兰士会不一样?不明白为什么老是要说先锋有问题,真的搞不懂

"denon都二話不説照保你仲想點"
这种服务我肯定不是每个人也会碰到,我朋友买的机器却没你那么幸运

lopangkar 發表於 2015-12-12 22:55

chanherry 發表於 2015-12-12 15:02 static/image/common/back.gif
好多部機跪低左就即刻@%@$¥*既師兄,其實有冇需要先睇番自己點對待部機? ...

{:8_387:} Good Point . Like DIY PC , air flow for heat radiation is so important to keep those components not over heat and long lasting.

freeman2006 發表於 2015-12-14 14:37

散熱一定要,再加強通風,就掂

warmmjs 發表於 2015-12-15 00:24

小瑟 發表於 2015-10-31 18:57 static/image/common/back.gif
其實買咩電器都係, 出貨月多就機會月多, 始終係電器, 手神都有時撞到既。
(Post76 Android 手 ...

支持師兄,始終係電器,手神都有時撞到既。就算請人,大學一级榮譽生請返工,都係壞㗎懶個鬼。討論區,持平一點不衹一品牌,如Apple 全球十大品牌第一位,都有好多機會第一日換機啦,無大特別。

freeman2006 發表於 2015-12-15 16:32

warmmjs 發表於 2015-12-15 00:24 static/image/common/back.gif
支持師兄,始終係電器,手神都有時撞到既。就算請人,大學一级榮譽生請返工,都係壞㗎懶個鬼。討論區,持 ...

{:1_351:}
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]
查看完整版本: 天龍擴音機入廠整

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。