leongkor 發表於 2015-10-27 08:58

谢谢分享

qq1122yq 發表於 2015-10-27 09:34

jj3380 發表於 2015-10-27 07:38 static/image/common/back.gif
呢段我都有睇過,不過就有些少保留,

問題1,究竟5100係全新機或run in咗幾耐作比較。

我唔係幫Y記,但最重要係理智分析!{:6_193:}

kelvinchan 發表於 2015-10-27 09:36

jj3380 發表於 2015-10-27 07:38 static/image/common/back.gif

師兄道出了重點~{:6_193:}

grd727 發表於 2015-10-27 09:47

thanks for share!!!

pwong888 發表於 2015-10-27 09:52

裡面寫得好清楚2部機都分別24/7煲足一個星期先開始比較,而且這次參加的會員都係比較有公信力和專業的,一個國際性的AV網站,吾會隨便搵幾個新手會員,又話邊部機皇。

用來比試的所有器材都算不錯的:

L&R: DALI Epicon 6's @ $14K.
Center: $6K Epicon Vokal.
Sides: Epicon 2's @$6500.
Rears: Epicon 2's @$6500.
ATMOS Speakers (DALI Ikon Onwall) x 4.
ATI Signature AT6003 ($4800).
Parasound Halo for all other 8 channels.
SVS Subs.

We will be comparing:
1.) Stereo performance 1st via his NAS/HTPC via JRIVER via HDMI out WITH and WITHOUT room EQ in 2.0 as well as 2.1 and later in 7.2.4 (with and without room EQ).
2.) Subjective ease of use (comparing GUI).
3.) Subjective Video Quality.

MDLP 發表於 2015-10-27 09:59

pwong888 發表於 2015-10-27 02:55 static/image/common/back.gif
係外國網站已經有人做了同塲2部比較,結果都係8802A分析力好d。

http://www.avsforum.com/forum/90-rece ...

我覺得香港AV/HiFi玩家比外國幸褔得多
要開12個鐘車去家訪真係怕怕
在香港無論家訪或上show room
去買碟trade碟或開心share
都係一小時生活圈

相反外國AV/HiFi玩家比香港幸褔
因為有地方裝個大幕睇戲都投入好多
當然個room accustic處理及器材要求又高d

MDLP 發表於 2015-10-27 10:14

qq1122yq 發表於 2015-10-27 09:34 static/image/common/back.gif
我唔係幫Y記,但最重要係理智分析!

其實我上個月見A3050出咗
打算賣定機等A5100
但可惜等極都未出
聽開ESS晶片所出分析力
同可被操控音效處理
McAcc/YAPO真係無得返轉頭

pwong888 發表於 2015-10-27 10:24

MDLP 發表於 2015-10-27 10:14 static/image/common/back.gif
打算賣定機等A5100
但可惜等極都未出

其實去到呢個級別的前級,都吾會有好大分別,只不過是聲音的取向,又或者係個人品味的要求,喇叭的配合而已。

不過有小小吾明樓主,咁有要求,又有後級,反而出部合併機?

qq1122yq 發表於 2015-10-27 10:37

MDLP 發表於 2015-10-27 10:14 static/image/common/back.gif
打算賣定機等A5100
但可惜等極都未出

A5100應該要11尾至出

wadee 發表於 2015-10-27 10:45

pwong888 發表於 2015-10-27 10:24 static/image/common/back.gif
其實去到呢個級別的前級,都吾會有好大分別,只不過是聲音的取向,又或者係個人品味的要求,喇叭的配合而 ...

佢都唔想
鬼叫Pioneer唔出前級
頁: 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23 24 25 26 27 28 29 30 31
查看完整版本: SC-LX89遇見LX90.....Final Encounter (LX89 正式取代 LX90 #436加相)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。