neve 發表於 2015-9-1 23:41

前面師兄所寫唔係好明,請問下,900前LR Pre去 2ch 合併係咪唔得既呢?

fm31331 發表於 2015-9-1 23:55

小瑟 發表於 2015-9-1 09:00 static/image/common/back.gif
WOW, 咁陰公, 真係好似好唔掂咁喎, 話時話, 我自己都未真正試過, 尋日上76-FriendClub駁左機, 都未正式開波 ...

小瑟師兄,{:6_176:} 明晚睇你啦!

chanherry 發表於 2015-9-2 04:43

neve 發表於 2015-9-1 23:41 static/image/common/back.gif
前面師兄所寫唔係好明,請問下,900前LR Pre去 2ch 合併係咪唔得既呢?

得絕對得,有preout點會唔得,不過唔可以cutoff本身合併擴大,咁樣浪費左2ch姐………

AAA1 發表於 2015-9-2 07:06

Denon 5200w can only process in 48KHz unless under direct mode
http://www.audioholics.com/av-receiver-reviews/denon-avr-x5200w/measurements
So far, the 2015 Onkyo all use the same DAC
I think it is fair if the listening test is done after >200 hr of burn in
And speaker set which can handle high frequency better

regact 發表於 2015-9-2 08:13

chanherry 發表於 2015-9-2 04:43
得絕對得,有preout點會唔得,不過唔可以cutoff本身合併擴大,咁樣浪費左2ch姐……… ...

的確係,之前用低階機唔知有咁設定,果兩聲道動力去推其餘環繞一定更好力水,用盡部機

chanherry 發表於 2015-9-2 12:29

redhat 發表於 2015-9-1 09:26 static/image/common/back.gif
20hz,18hz人耳都聽唔出,但身體感官會感受到,靠耳聽可能要Xmen先分辨到乜khz打乜hz。 ...

師兄冇用拾仔嗎?有啲內涵既拾仔通常起步點都係5hz…
咁唔通全部都諗住有變種人幫襯?非也,人類幾木耳下
50-80hz已經底綫,但底音頻率就好似一條曲線表,打出黎
音域起步點越低,人類聽到既就越豐富,這稱為低音潛得低/深
如果拾仔只係不斷打出5-10hz既聲音,得狗狗同狼人電光眼有得享受!
不過,我的hgs driver係5~250hz,其他不詳……

我諗這就是師亨講既用body to feel it

redhat 發表於 2015-9-2 12:47

chanherry 發表於 2015-9-2 12:29
師兄冇用拾仔嗎?有啲內涵既拾仔通常起步點都係5hz…
咁唔通全部都諗住有變種人幫襯?非也,人類幾木耳下 ...

原來師兄有隻有內涵的subwoofer,只欠部有內涵的av amp。

yuppi 發表於 2015-9-2 13:33

AAA1 發表於 2015-9-2 07:06 static/image/common/back.gif
Denon 5200w can only process in 48KHz unless under direct mode
http://www.audioholics.com/av-receive ...

DAC只係其中一個影響聲音既元件,舉例 Oppo 105,Pioneer LX88 同 Yanaha CD3000 用同一粒 DAC,但 CD3000 明顯分析力高好多好多⋯

lamhokin 發表於 2015-9-2 14:36

下,乜原來甘架乍
初初睇佢個款好似好堅甘

chanherry 發表於 2015-9-2 17:42

yuppi 發表於 2015-9-2 13:33 static/image/common/back.gif
DAC只係其中一個影響聲音既元件,舉例 Oppo 105,Pioneer LX88 同 Yanaha CD3000 用同一粒 DAC,但 CD300 ...

唉…老友……入呢部真係錯著,唔係佢得唔得問題…係竟然又惹埋咁多是非!
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: RZ900傷心失望開箱文…兼用後心碎感想

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。