關大爺 發表於 2015-8-31 21:45

chanherry 發表於 2015-8-31 21:25 static/image/common/back.gif
因為太耐冇野玩…就算楝住個牌寫明陷阱都要去……
其實…假如正正經經出838後續…俾番可自定9.2和audysse ...

師兄,你終於都換onkyo{:6_177:}

alanadc23 發表於 2015-8-31 21:46

chanherry 發表於 2015-8-31 22:13

gary0827 發表於 2015-8-31 21:40 static/image/common/back.gif
師兄 請問你部天龍5200W同安記又點比

輸出力度應不分上下,但幼細度自然感覺……5200贏哂的,不過有點唔公平…5200我用時係全時間用死auro3d
同時玩last of us用同一枝槍打一槍,5200直頭係三維空間全過程再生,您聽到有子彈飛過時您唔會覺得下槍聲太假的!
rz900低音輸出可以話仲強過5200!但唔係太合理…應該慢慢執份eq後會好好多!
跟住聽usb/stearming/digitial,操控差唔多聲音都一樣…這係我唔要5200既原因操作系統firmware太多bugs頂唔順!
onkyo亦不見得好好,cec仲有好多牌子既 hdmi devices未能正常完成handshaking..不過我就冇問題暫時
而真正用到dac既stereo direct/pcm direct,rz900不值一提!輸好多好好多……denon5200 alc24plus/7200 alc32
應該係日系avamp dac效果最明顯!任您用motorola/burrbrown chips都接近唔到

yuppi 發表於 2015-8-31 23:19

chanherry 發表於 2015-8-31 21:25 static/image/common/back.gif
因為太耐冇野玩…就算楝住個牌寫明陷阱都要去……
其實…假如正正經經出838後續…俾番可自定9.2和audysse ...

audyssey 係以前粒 DSP 內置既贈品, 換咗平價 DSP 自然冇咗呢個功能...{:6_146:}

MDLP 發表於 2015-8-31 23:34

yuppi 發表於 2015-8-31 23:19 static/image/common/back.gif
audyssey 係以前粒 DSP 內置既贈品, 換咗平價 DSP 自然冇咗呢個功能...

安橋由5530開始全線無用audyssey改用自家AccuEQ
系咪屙漏痔個新拉神加咗價就唔知 ?

yuppi 發表於 2015-9-1 00:41

MDLP 發表於 2015-8-31 23:34 static/image/common/back.gif
安橋由5530開始全線無用audyssey改用自家AccuEQ
系咪屙漏痔個新拉神加咗價就唔知 ?
...

5530 開始轉咗粒 DSP

warmmjs 發表於 2015-9-1 00:49

Ching, to be fair我用開ONKYO 5010因轉Atmos 所以轉ONKYO 3030 用了一個月就即售轉做Denon 7200 WA. 今次安記轉了自家Audyssey,真系聲底差到不得了,令我Angry到不夠一個月就resell , Denon 部7200 WA加錢 $1,400 AURO 3D,以後聽Concert現場一樣,現場感贏晒。今次ONKYO 合併Pioneer 產品,輸得好緊要。有時影音真系你嬴幾年下幾年又到佢贏。但今年Denon真的可以做大亞哥,各Ching不防到影音店試吓

hjfb 發表於 2015-9-1 00:53

RIP {:6_148:}

chanherry 發表於 2015-9-1 04:07

warmmjs 發表於 2015-9-1 00:49 static/image/common/back.gif
Ching, to be fair我用開ONKYO 5010因轉Atmos 所以轉ONKYO 3030 用了一個月就即售轉做Denon 7200 WA. 今次 ...

就係唔肯拔錢上7200,搞到錯哂!
我都有過5010…真係合併機史上第二完美型號!
之後俾auro3d引到我放走換入eric部5200…
其實都好好的了,但係搬屋和x series 太多bugs..便放左…
……突然好卦住我部銀色5010....原來它是最好的

小瑟 發表於 2015-9-1 09:00

WOW, 咁陰公, 真係好似好唔掂咁喎, 話時話, 我自己都未真正試過, 尋日上76-FriendClub駁左機, 都未正式開波, 不過我諗住明晚都有EVENT, 明晚先真正試試佢效果呢~~{:6_183:}

另外真係好想問問, 384khz 同 192khz, 你地真係用耳仔分到??? 老實講我真係就咁用耳聽一首歌, 完全唔知佢係由 96定192 定 384解碼出黎......真係{:6_198:}
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: RZ900傷心失望開箱文…兼用後心碎感想

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。