omni10 發表於 2015-7-27 17:39

以目前嘅情況真係覺得dts:x未必發到圍.....
不過以消費者角度嚟講,有埋呢個制式或者可以firmware upgrade嘅機種就當然入得過

MDLP 發表於 2015-7-27 18:00

yuppi 發表於 2015-7-27 17:21 static/image/common/back.gif
THX cinema/game/music 係佢自己出既 surround mode, 簡單d黎講係送俾d有THX認証既解碼器既贈品。

從LD ...

THX出嘅Surround mode只是音效(effect)
由於BD/DVD影碟聲軌上無THX編碼encoding呢樣野
所以都唔存有THX解碼Decoding
但DD/dts 編碼聲軌一定要用對應解碼發聲
這就是一種格式(format)

https://en.wikipedia.org/wiki/THX

The THX system is not a recording technology, and it does not specify a sound recording format: all sound formats, whether digital (Dolby Digital, SDDS) or analog (Dolby Stereo, Ultra Stereo), can be "shown in THX."

至於THX電影Bluray碟只是THX cert咗聲同畫
聲軌編碼與一般電影BD無異

http://www.thx.com/test-bench-blog/avatar-blu-ray-disc-gets-thx-treatment/

MDLP 發表於 2015-7-27 18:08

RE: 到底 DTS : X 值唔值得等?

yuppi 發表於 2015-7-27 17:21 static/image/common/back.gif
從LD年代開始已經沿用 Dolby 制式解碼,印象中只有幾套 THX blu ray 碟係行 DTS MA。 ...

我自己都仲有隻 朱羅紀壹 同 True Lies THX LD

ericchoicw 發表於 2015-7-27 18:42

好開心,原來有好多師兄們都好明白影音制式同系統門派{:1_254:}
好多謝各位的分享,令我想起很多以往LD年代玩音響的樂趣{:1_258:}
其實大家都好明白現時DTS:X的情況,實在是有些擔憂{:1_256:}
不過,近幾年到香港戲院睇戲,好似唔多覺有DTS個嘜頭出現,唔知其他國家點呢{:1_342:}
(Post76 Android 手機版送出)

lawzelda 發表於 2015-7-27 18:54

MDLP 發表於 2015-7-27 18:08 static/image/common/back.gif
我自己都仲有隻 朱羅紀壹 同 True Lies THX LD

我都有星戦LD

ericchoicw 發表於 2015-7-27 19:38

lawzelda 發表於 2015-7-27 18:54 static/image/common/back.gif
我都有星戦LD

{:6_193:}{:1_351:}

omni10 發表於 2015-7-27 20:24

ericchoicw 發表於 2015-7-27 18:42 static/image/common/back.gif
好開心,原來有好多師兄們都好明白影音制式同系統門派
好多謝各位的分享,令我想起很多以往LD年代 ...

賣咗盤後,dts分開咗兩個部門,戲院嗰邊改咗名 - Datasat digital sound,家庭影院就仍然用番dts

buji 發表於 2015-7-27 20:33

lawzelda 發表於 2015-7-27 18:54 static/image/common/back.gif
我都有星戦LD

我真係一次都未睇過呢套戲 可能因為我係80後 其實 好唔好睇嘅呢

yuppi 發表於 2015-7-27 21:20

MDLP 發表於 2015-7-27 18:00 static/image/common/back.gif
THX出嘅Surround mode只是音效(effect)
由於BD/DVD影碟聲軌上無THX編碼encoding呢樣野
所以都唔存有THX ...

同意,所以 THX surround mode 從來冇俾人放棄過,因為佢只係 THX 認証既 AVamp 贈品。

從LD 年代起,只要部AV amp 能解 Dolby 已經可以播到 THX surround 聲軌既LD,DVD同BD亦一樣。

lawzelda 發表於 2015-7-27 21:37

buji 發表於 2015-7-27 20:33 static/image/common/back.gif
我真係一次都未睇過呢套戲 可能因為我係80後 其實 好唔好睇嘅呢
(Post76 Android 手機版送出) ...

其實—ok,我諗星戰的fan比佢世界觀吸引,人物古怪,銀河系故事
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12
查看完整版本: 到底 DTS : X 值唔值得等?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。