old8woman 發表於 2016-9-10 09:17

CDROMRW 發表於 2016-9-9 12:25 static/image/common/back.gif
仲有出碟,鋼琴皇子變咗鋼琴皇叔了。 E+ 巡迴世界演奏多啦,佢係大陸好受歡迎,咁多省市有排 ...

Richard Clayderman在1978年成名,當年憑Ballade Pour Adeline
"給愛德琳的詩"而走紅,全球唱片銷量驚人,相信是繼1968年
Paul-Maurait"Love is Blue"後最暢銷的輕音樂大碟

old8woman 發表於 2016-9-10 09:19

kl122002 發表於 2016-9-9 18:23 static/image/common/back.gif
我又無撐到甘盡, 我唔知點解, 在90年代之後沒再理佢. 反而多左留意其他新冒起的.
我一直以為佢收左山{:6 ...

2015年他曾經來香港演出,不過我沒有去看{:6_188:}

old8woman 發表於 2016-9-10 09:21

"光頭佬"Janos Starker的10CD套裝,值得收藏一套

kl122002 發表於 2016-9-10 22:16

唔知呢盒幾錢完?
Sergiu Celibidache The Complete EMI Edition 33 CD Box Set All Discs Are Sealed
http://www.ebay.com/itm/Sergiu-Celibidache-The-Complete-EMI-Edition-33-CD-Box-Set-All-Discs-Are-Sealed-/282163374276

ernietse 發表於 2016-9-10 22:31

old8woman 發表於 2016-9-10 09:17 static/image/common/back.gif
Richard Clayderman在1978年成名,當年憑Ballade Pour Adeline
"給愛德琳的詩"而走紅,全球唱片銷量驚人,相 ...

Richard Clayderman: Ballade pour Adeline{:8_400:}

He was brilliant{:8_394:}

https://www.youtube.com/watch?v=gfsgXJQ0ebU

gfsgXJQ0ebU

Richard Clayderman: A Comme Amour {:8_364:}

https://www.youtube.com/watch?v=fc9roTAkXXs

fc9roTAkXXs

tlsk 發表於 2016-9-10 22:46

今晚賞月....{:1_259:}

ernietse 發表於 2016-9-10 22:52

Léo Delibes: Coppélia ballet en deux actes

music tone sounds very cheerful like a circus {:8_368:}

https://www.youtube.com/watch?v=0UNKS7R2gw8

0UNKS7R2gw8

kl122002 發表於 2016-9-10 22:54

我不知有大家有沒有去留意指揮的動作.
我是老派少少, 理想的指揮是好比Toscanini, Furtwangler, Reiner那種至少3/4的身軀站得筆直的那種.
近代的大師Bernstein,Abbado, Rattle 有1/2 都可以接受, 總之, 不太浮誇我都受

也因而有朋友很建議我不要去看Andris Nelsons..... 剛剛在FB上遇上了....
https://www.facebook.com/BerlinPhil/videos/10154498800209691/?permPage=1

我知Nelsons 有才華, 但睇左一陣.....{:6_168:}

願諒我, 點解我諗起變態殺手?{:6_192:}

CDROMRW 發表於 2016-9-11 01:15

old8woman 發表於 2016-9-10 09:17 static/image/common/back.gif
"給愛德琳的詩"而走紅,全球唱片銷量驚人,相 ...

我第一次聽佢嘅作品係呢首 兒時回憶 Souvenir d'enfance,當時係南洋某街坊商場,全場老番檔都播緊佢 {:6_177:}

QiGGSrgVuAM

呢隻精選超抵聽

kl122002 發表於 2016-9-11 09:08

CDROMRW 發表於 2016-9-11 01:15 static/image/common/back.gif
我第一次聽佢嘅作品係呢首 兒時回憶 Souvenir d'enfance,當時係南洋某街坊商場,全場老番檔都播緊佢 {:6 ...

我都有過呢張CD, 但聽得太多(花左), 又仲有其他鋼師的演出之後, 去左救世軍了.
RD 出的CD其實當時而言好抵買, 有時是由人地大廠幫手出.
音質平平, 但對於只想一聽的人而言好足夠.
而呢位鋼手, 我都唔係好明, 不過隨歲月而淡出了我的收藏.

唔知有無人記得以前連出書的Penguin (企鵝)都有找廠出的CD?
頁: 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 [296] 297 298 299 300 301 302 303 304 305
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。