kl122002 發表於 2016-8-28 19:25

有時....我都唔知WC 是有心想搞低EMI的名錄音還是什麼的,
我知André Previn · London Symphony Orchestra 錄的Holst / The Planet 是名錄音之一,
舊時的日/英版, 貴到七彩.

不過最新一出, 已跌到落去平價系列.
http://www.warnerclassics.com/release/551593,0190295952167/previn-andre-die-planeten

唔知WC係唔係想打擊炒賣舊版的賣家{:6_198:}

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:26

只是我有少少好奇, 有沒有機會係網上data base 出錯?

@如果你有興趣, 可以爬下文, ACCURATERIP ...

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:30

吾係幾鍾意P記, 通常會格曬 AUK, AFR, ADE, MDT, JPC (少去), P記, HMV JP

P記有一次同佢地嘈過, 記得係買左一套大BOXSET, 佢地要收EXTRA CHARGE, 但人地吾洗, 最後去第二間買

P記有另外的好野, 不過吾係幾方便講, 呢間野都係又愛又恨 ...

其實如果有玩淘寶, 大陸淘寶有的貨(計埋運費)賣價係比P記仲平, 個的貨係香港代理發上去賣 ...

kl122002 發表於 2016-8-28 19:35

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:21 static/image/common/back.gif
事關CD是一次過大批大批出. 如果是印母出錯, 受影響的數量應唔只你一人?

@應該吾關原模事, 因為佢地係有 ...

我指的"印母"(打錯字)是 "印模"才對.
原模應問題(吧?)的話, 印模上有問題就應唔只一張.
但偏偏只有你的一張才出問題...要去買6合彩了. {:6_141:}

始終現在不是以前, 很多東西都要跟上新的法律.
但聽得太耐, 自已接受左了.

又好奇問下, rip 完CD之後你會放出2手市場嗎? 還是自已keep 住?

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:38

kl122002 發表於 2016-8-28 19:35 static/image/common/back.gif
但偏偏只有你的 ...

吾係原模錯== 係壓模個機器,

吾知呢的冷知識你又知吾知....

CD壓碟個時間, 可以調校, 可以壓耐的, 又可以早的收機再啤下一隻, 甘呢個時間就有的斟酌, 貴版碟, 產區好個的米做好的... 同埋機器有錯吾奇怪, 呢的CASE玩耐左自然會知==!

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:41

kl122002 發表於 2016-8-28 19:35 static/image/common/back.gif
但偏偏只有你的 ...

的古典碟有人買嗎?

搵周杰倫二手既肯定多過搵二手古典 == 如果係胡琳仲值錢的,

BARENBOIM你拎去二手區都吾會有人刮你咯~~~

好話吾好聽, 而家流通個堆源, 你肯搵, 網上都一大堆俾你DN,

係我的甘執著仲買原版

聽既人已經少... 係我自己甘儍仔仲買緊.... 我識週圍的朋友都吾買碟的 ==!

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:45

但偏偏只有你的一張才出問題...要去買6合彩了.   

始終現在不是以前, 很多東西都要跟上新的法律.
但聽得太耐, 自已接受左了.

@壓模錯吾關法律事咯 ~~~~
係群組入邊無聊都傾過類似問題, 普遍都有個共識.... 有的玩的要求高個的係吾會買環保版

吾知你講既法律又係吾係另有所知呢?

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:49

rip 完CD之後你會放出2手市場嗎? 還是自已keep 住?

@ 呢個問題, 我認真少少答你, 基本一隻新CD過左兩, 三年, 已經無曬二手價,

係淘寶大約值2, 30 .... 佢地入貨仲係成個貨櫃入 ... 講緊既係流行碟

古典個的係無價, 因為仲少人買...或者無人買甘咯 {:1_253:}

kl122002 發表於 2016-8-28 19:56

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:30 static/image/common/back.gif
吾係幾鍾意P記, 通常會格曬 AUK, AFR, ADE, MDT, JPC (少去), P記, HMV JP

P記有一次同佢地嘈過, 記得係買 ...

TB野我唔信了.

P記order 大盒向來都有收extra charge, 佢地有寫明.以前都訂過, 收過, 都算合理的.
不過又有D網又真係唔收, 生意呢樣野各家各法了.{:6_136:}

jaffeinism 發表於 2016-8-28 19:58

P記order 大盒向來都有收extra charge

@之前無既... 無我先知同佢地買... 我應該係十年前同佢地有買野... 所以先有甘既印象, 我無開都無, 佢突然收我米甘記得

TB買野同街舖買差吾多, 係信和二手舖都有人賣假碟...

吾通我又話成層信和的人都賣假碟?

呢間舖最抵死既地方係真碟, 假碟撈埋一齊賣, 識穿佢又吾肯退錢, X到無人有==

頁: 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 [291] 292 293 294 295 296 297 298 299 300
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。