kongchai 發表於 2015-5-7 14:00

kl122002 發表於 2015-5-7 13:29 static/image/common/back.gif
我自已以前用馬仔的入門機播, 人聲代唔好, 仲因為部機的厚低令D聲有少少怪.
現在是用arcam CD37出, (對比 ...

KI 兄
今早聽完隻舊版
共二十五段落
有合奏,合唱,獨唱
真係好適合試機呀!
我以前從未在其他組合上聽過
真係唔知別人播得如何?
家中組合能出多少?
這是我的一個疑問?

講返隻碟方面
將舊版與 XRCD 幾段做比較
有以下感覺

高頻
XRCD 比較出和亮

中頻
應該差唔多
XRCD 亦清一點點

低頻
舊版厚過 XRCD
在大場面時舊版就比較好聽了

不過話分兩頭
家中組合是無源前級和用書架喇叭
本身就不是低頻豐厚型
所以在豐厚型組合上
或者有不同的感受呢!

第一次接觸這類型古典曲目
算是相當滿意
尤其第二十二段落
好好聽呀!

kl122002 發表於 2015-5-7 21:21

kongchai 發表於 2015-5-7 14:00 static/image/common/back.gif
KI 兄
今早聽完隻舊版
共二十五段落

如果你對這種起了興趣, 簡單少少的可以找Britten 的Noye's Fludde
Decca版的那張, 只要喇叭擺得好, 上帝(讀白)的聲音是會由天花出現. 這個傳說一樣的事, 我在朋友家中經歷過.
另一個是Handel的<Messiah>, 大合唱中的人聲起來, 與其說是爆棚, 倒不如說如何令你可以找到神聖的感覺.我自已在聽的時候, 就算音量小小, 那把合唱的聲音可以令人心清爽.

以上兩個都帶少少宗教色彩. 未知合不合你意.

我想借問一下, 如果入一台後級是用膽的, 唔知你覺得點睇?
我知不少人都話膽前石後, 取膽的暖感得石的力量, 舊式的全膽是暖聲, 而舊全石的就是偏硬,
但如果是石前膽後又會是如何呢?

kongchai 發表於 2015-5-7 22:18

kl122002 發表於 2015-5-7 21:21 static/image/common/back.gif
如果你對這種起了興趣, 簡單少少的可以找Britten 的Noye's Fludde
Decca版的那張, 只要喇叭擺得好, 上 ...

'KI 兄
石前膽後我未試過
但其實每樣組合
都有自己的特性
視乎聽者的喜好

但依我小小經驗
玩膽機先由前級入手
感覺上會易上手一點
慢慢地對膽機有信心
才再進一步玩膽後級
似乎比較正路一點呀!

不過當然信心大又另作別論啦!

kongchai 發表於 2015-5-8 14:02

今日入手兩隻
(Post76 Android 手機版送出)

kongchai 發表於 2015-5-8 14:07

Denon 個隻係其他人推介的錄音
EMI 個隻見佢是 made in Switzerland
而且個內圈幾特別所以入手
(Post76 Android 手機版送出)

kongchai 發表於 2015-5-8 20:12

各位師兄
請問一下
在 eBay bid 野
發現一個問題
我落價 bid 野
佢就話 out bid
叫我再加上去
當加上一次
佢亦話 out bid
這種情況
是否有人在搞什麼動作呢?
個賣家是否有問題?

kl122002 發表於 2015-5-8 20:31

kongchai 發表於 2015-5-8 20:12 static/image/common/back.gif
各位師兄
請問一下
在 eBay bid 野

是因為之前已有seller落了更高的價位, 比如同一只CD,

現在是 US$10
我 落了 $15, 價位跳到U$11
你見US$11 而落 US$12, 系統說你outbid, 自動跳出一個$13.
因此你最少落US$16才可以超過我.

當然了, 這是最基本的
如果seller有 reserve not met的字樣, 即是賣方set了一個最低售價,
你可以是最高的但未及seller的目標, seller可以決定是否賣給你.
當然過了reserve price就如正常的一樣就可以了.

kongchai 發表於 2015-5-8 21:09

kl122002 發表於 2015-5-8 20:31 static/image/common/back.gif
是因為之前已有seller落了更高的價位, 比如同一只CD,

現在是 US$10

KI 兄
當我 place 價後
即時話我 out bid
我即加上去再 place 價
但又係即時話我 out bid
咁我一定永遠 out bid 啦!

kl122002 發表於 2015-5-8 21:16

kongchai 發表於 2015-5-8 21:09 static/image/common/back.gif
KI 兄
當我 place 價後
即時話我 out bid

人地落得高...就係甘樣的.
歡迎來到ebay的世界. {:6_138:}

kongchai 發表於 2015-5-8 21:23

kl122002 發表於 2015-5-8 21:16 static/image/common/back.gif
人地落得高...就係甘樣的.
歡迎來到ebay的世界.

KI 兄
看來對方志在必得
就讓給他吧!
頁: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。