kongchai 發表於 2015-5-6 13:44

各位師兄
在信和地庫見到隻日本版白頭佬 XRCD24 有側紙
唔過四百
我冇拿來看過
所以唔知新淨程度
有興趣
可去睇下

kl122002 發表於 2015-5-6 13:46

kongchai 發表於 2015-5-6 13:35 static/image/common/back.gif
今日除了隻Carmina Burana 西德版外
再執了一隻二手 XRCD24
只是一佰三十多元

這張是名錄音. EMI出過單層SACD, 好快斷市
舊版的一直是天價CD, 有日本版, 美版, 英版(有人話有西德版, 未見過)

EMI 的<行星>最有名的除了這張Previn指揮的外, 還有Boult 的.
我自已偏好boult 的音樂感多少少. Previn版 hifi味重.

kongchai 發表於 2015-5-6 14:01

kl122002 發表於 2015-5-6 13:33 static/image/common/back.gif
你有XRCD版又有德版, 等你的包膠

KI 兄
我剛才在店內聽過下少少
已知要播得好非易事
我家中組合對處理這些爆棚場面
應有一定困難
而家有點擔心播得不好呀!

cwyip 發表於 2015-5-6 14:50

kongchai 發表於 2015-5-6 14:01 static/image/common/back.gif
KI 兄
我剛才在店內聽過下少少
已知要播得好非易事

Fim 版同xrcd 版一般好易播 我speaker仔都處理到 可放心{:1_326:}the planets 聽番其實好似現代sound track 音樂 第一首mars 好有星戰feel

cwyip 發表於 2015-5-6 15:12

其實初接觸古典音樂買telarc 實無死 吾係telarc 我諗一般hifi 友同我自己都不會接觸古典音樂telarc 早期好多時都加了一D sound effect 細個時聽得好開心 尼隻红衫仔好好聽 同 round up齊名

cwyip 發表於 2015-5-6 16:07

左手邊應該是史上最難播得好的 Carmina Buranacd 我屋企播低音似打红A膠水桶蓋甘 play 了10分鐘就吾想聽了{:1_255:}

kongchai 發表於 2015-5-6 16:20

cwyip 發表於 2015-5-6 14:50 static/image/common/back.gif
Fim 版同xrcd 版一般好易播 我speaker仔都處理到 可放心the planets 聽番其實好似現代sound t ...

cwyip 兄
請問 Also Sprach Zarathustra
又如何?
那個版本好和易播呢?

cwyip 發表於 2015-5-6 16:43

我自己得尼隻reiner lp only https://youtu.be/rtGWv2kZT4Q 但就好少聽{:1_352:} 不如你試下曲目岩吾岩你先啦 https://youtu.be/Y9QxaJLt7EA

kongchai 發表於 2015-5-6 17:16

cwyip 發表於 2015-5-6 16:43 static/image/common/back.gif
我自己得尼隻reiner lp only https://youtu.be/rtGWv2kZT4Q 但就好少聽 不如你試下曲目岩吾岩你先 ...

cwyip 兄
剛才在二手店都聽過下少少
初感覺好似 The Planets 好 D

kl122002 發表於 2015-5-6 20:10

手上一只93年出的EMI CD (美版)

上面有的是<行星>組曲作家Holst指揮自己的原作, 在古其音樂學, 甚至錄音史上有著重大的意義.
因為錄音的出現, 令原作家的指揮技巧得以保存.從錄音中可以一窺原作家的意景.
古典講的是表達. 有些指揮要求原譜詮釋, 也因此有原作家的版本可謂是一大的重要. 然而也有時候指揮家指揮出比原作家更好的詮釋. 因此, 古典就是這樣奧妙.

頁: 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26 27 28 29 30 31 32 33 34
查看完整版本: 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。