qq66 發表於 2015-2-27 19:48

5.1/7.1組合建議

各位師兄,小弟啱啱搬新屋,本來用緊條Yamaha soundbar但真係滿足唔到我,心思思忍咗好耐,係時候攪攪佢啦{:6_132:}

由於而家得部電視,soundbar+103D, 我需要一部AV amp 及5.1/7.1組合,我本身聽歌(流行曲)同睇碟係50:50, 另外由於個廳細同個柜冇位(唔可以AV分家,老虎大人唔批出申請{:6_187:} )

暫時想買以下組合:

AV amp: onkyo Tx-NR636or yamaha RX-V677

前置: KEF LS50/ R300

中置: KEF Q200C

後置: KEF T300

小弟財政預算有40K-50K

請各師兄指點下{:6_128:}

eddychoy04 發表於 2015-2-27 20:07

我會咁配

AV amp: Onkyo TX-NR1030 (13700)

前置: KEF R300 (11000)

中置: KEF R200C (6800)

後置: KEF T301 (4780)

天花: KEF T101 (????)(五千內)

Sub-woofer : Sunfire HRS-12 (7000)

Total: 48280,

自己加 10% 買線,或唔買天花喇叭。

{:6_193:}

qq66 發表於 2015-2-27 20:31

eddychoy04 發表於 2015-2-27 20:07 static/image/common/back.gif
我會咁配

AV amp: Onkyo TX-NR1030 (13700)

隻SW我冇位用Sunfire HRS-12,只夠位放類似KEF T-2個款十仔{:6_125:}

eddychoy04 發表於 2015-2-27 20:36

qq66 發表於 2015-2-27 20:31 static/image/common/back.gif
隻SW我冇位用Sunfire HRS-12,只夠位放類似KEF T-2個款十仔

咁咪慳番囉,頂住先啦。{:6_180:}

hkttf 發表於 2015-2-27 21:22

dpcs 發表於 2015-2-27 21:37

qq66 發表於 2015-2-27 20:31 static/image/common/back.gif
隻SW我冇位用Sunfire HRS-12,只夠位放類似KEF T-2個款十仔

好似我咁,個廳放唔落普通8"以上十仔,
唯有張就吓,
買sunfire atoms 6"十仔,
隻十仔ok嘅,
但隻十仔會走路,
要加防滑氈。
冇十仔,不如唔好睇戲。

Reactor 發表於 2015-2-27 22:13

M&K 有些較薄身的設計。

homealone 發表於 2015-2-27 22:14

CHing听歌如佔一半,推荐AV Amp直上Marantz 7009或CA751。
(Post76 Android 手機版送出)

eddychoy04 發表於 2015-2-27 22:59

dpcs 發表於 2015-2-27 21:37 static/image/common/back.gif
好似我咁,個廳放唔落普通8"以上十仔,
唯有張就吓,
買sunfire atoms 6"十仔,

又唔好講冇十仔唔好睇戲。
隔離 HiFi 版 D 大成套 B&W 800 + 成堆金仔前後級,加埋成百粒睇戲都冇十仔嫁。

ypchana 發表於 2015-2-27 23:10

r300{:9_428:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 5.1/7.1組合建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。