qq66 發表於 2015-2-28 12:08

hkttf 發表於 2015-2-27 21:22 static/image/common/back.gif
636推唔到ls50架
(Post76 Android 手機版送出)

多謝師兄提醒{:6_128:}

qq66 發表於 2015-2-28 12:46

如果前置唔用KEF,各位師兄有咩推介?{:6_141:}

eddychoy04 發表於 2015-2-28 13:39

qq66 發表於 2015-2-28 12:46 static/image/common/back.gif
如果前置唔用KEF,各位師兄有咩推介?

Dali Ikon 2 series or B&W CM series.........

wadee 發表於 2015-2-28 13:42

師兄
如你要LS50,部av amp唔慳得,636唔洗諗
睇戲聽歌50/50用r300會較好
師兄如唔而atmos,可以諗下ca751r
但我自己電子野好衰
買新功能,唔用一件事
買onkyo 1030(可以玩一對enable喇叭)加r300,再加蛋仔E系列同十仔

homealone 發表於 2015-2-28 13:58

qq66 發表於 2015-2-28 12:46 static/image/common/back.gif
如果前置唔用KEF,各位師兄有咩推介?

其实KEF就只是LS50难推(人家是监听器),要大功率Amp才推得好,R和Q series都易推。

个人体验过以下3款性价比高(价位接近)的喇叭值得推荐:
1. KEF R series (最靓仔)
2. Atohm Sirocco
3. Dali Ikon
(Post76 Android 手機版送出)

oldappletree 發表於 2015-2-28 14:10

qq66 發表於 2015-2-28 12:00 static/image/common/back.gif
我本來想慢慢搞,但老虎大人話唔得 ,唔準晚晚都搞機
我既工程只限一星期內完成{:6_168 ...

咁急!

其實2手區經常見到好嘢。Amp , 喇叭,十仔,後級

好多 c hing 鐘意試新野,玩6個月至年鬆D大折讓掉出嚟。

你的budget 玩中高甚至旗艦都有機!

qq66 發表於 2015-2-28 14:26

wadee 發表於 2015-2-28 13:42 static/image/common/back.gif
師兄
如你要LS50,部av amp唔慳得,636唔洗諗
睇戲聽歌50/50用r300會較好

而家amp就改為Onkyo TX-NR3030, Yamaha RX-A2040, CA 751R V2三選一{:6_178:}

另再請教各位師兄一個問題,如果後置用KEF 101同301分別大嗎,仲有就係要裝幾高?{:6_141:}

qq66 發表於 2015-2-28 14:32

oldappletree 發表於 2015-2-28 14:10 static/image/common/back.gif
咁急!

其實2手區經常見到好嘢。Amp , 喇叭,十仔,後級

冇計,老虎大人怕我越攪越多野,好似電腦嘢咁,砌咗幾部又冇用,NAS都放咗3隻{:6_141:}

我屋企仲有隻兩歲大既叉燒出沒,破壞力驚人,我仲諗緊如果放對R300係電視拒度會唔會變咗廢鐵{:6_159:}

wadee 發表於 2015-2-28 14:54

qq66 發表於 2015-2-28 14:26 static/image/common/back.gif
而家amp就改為Onkyo TX-NR3030, Yamaha RX-A2040, CA 751R V2三選一

另再請教各位師兄一個問 ...

T301多隻低音單元分別一定大
但唔知師兄咩環境
效果真因人而異
T301較高身
但atmos擺法就是人耳水平
你真係要自己試
如我可能會買t101玩住先
唔夠先再換

eddychoy04 發表於 2015-3-1 12:31

qq66 發表於 2015-2-28 14:32 static/image/common/back.gif
冇計,老虎大人怕我越攪越多野,好似電腦嘢咁,砌咗幾部又冇用,NAS都放咗3隻

我屋企仲有隻兩歲大 ...

家中有怪獸就最好買二手,花左冇咁 hurt........
呢排二手區好多 Elac 24X,睇下啱唔啱?
好奇怪,從末見過有二手 KEF R300 賣。
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
查看完整版本: 5.1/7.1組合建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。