設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 5.1/7.1組合建議

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄,小弟啱啱搬新屋,本來用緊條Yamaha soundbar但真係滿足唔到我,心思思忍咗好耐,係時候攪攪佢啦

由於而家得部電視,soundbar+103D, 我需要一部AV amp 及5.1/7.1組合,我本身聽歌(流行曲)同睇碟係50:50, 另外由於個廳細同個柜冇位(唔可以AV分家,老虎大人唔批出申請 )

暫時想買以下組合:

AV amp: onkyo Tx-NR636  or yamaha RX-V677

前置: KEF LS50/ R300

中置: KEF Q200C

後置: KEF T300

小弟財政預算有40K-50K

請各師兄指點下

銀級玩家

我會咁配

AV amp: Onkyo TX-NR1030 (13700)

前置: KEF R300 (11000)

中置: KEF R200C (6800)

後置: KEF T301 (4780)

天花: KEF T101 (????)(五千內)

Sub-woofer : Sunfire HRS-12 (7000)

Total: 48280,

自己加 10% 買線,或唔買天花喇叭。

Amp.:Onkyo 929 + W4S MMC7,  BDP:Pioneer LX58
Speakers: Dali Ikon 7 MKII, Vokal 2 MkII, Onwall X2,  JBL Control 5,
十仔: HRS-12, CDP:Pioneer T-07A, DAC Music Hall 25.3

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

eddychoy04 發表於 2015-2-27 20:07
我會咁配

AV amp: Onkyo TX-NR1030 (13700)

隻SW我冇位用Sunfire HRS-12,只夠位放類似KEF T-2個款十仔

銀級玩家

qq66 發表於 2015-2-27 20:31
隻SW我冇位用Sunfire HRS-12,只夠位放類似KEF T-2個款十仔

咁咪慳番囉,頂住先啦。
Amp.:Onkyo 929 + W4S MMC7,  BDP:Pioneer LX58
Speakers: Dali Ikon 7 MKII, Vokal 2 MkII, Onwall X2,  JBL Control 5,
十仔: HRS-12, CDP:Pioneer T-07A, DAC Music Hall 25.3

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

星級玩家

好似我咁,個廳放唔落普通8"以上十仔,
唯有張就吓,
買sunfire atoms 6"十仔,
隻十仔ok嘅,
但隻十仔會走路,
要加防滑氈。
冇十仔,不如唔好睇戲。
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

星級玩家

M&K 有些較薄身的設計。

黃金玩家

CHing听歌如佔一半,推荐AV Amp直上Marantz 7009或CA751。
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

dpcs 發表於 2015-2-27 21:37
好似我咁,個廳放唔落普通8"以上十仔,
唯有張就吓,
買sunfire atoms 6"十仔,

又唔好講冇十仔唔好睇戲。
隔離 HiFi 版 D 大成套 B&W 800 + 成堆金仔前後級,加埋成百粒睇戲都冇十仔嫁。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

r300{:9_428:}